چند نکته تحلیلی درباره هجمه اخیر به روزنامه اعتماد
بخش تحلیلی انصاف نیوز: در دو روز اخیر تعدادی از رسانه های اصولگرا به درج مطلبی در روزنامه ی اعتماد حمله کردند؛ مطلبی که هیچ برداشت صریحی از آن نمی شد اما همین حمله کنندگان چند ماه پیش در برابر توهین مستقیم به حضرت محمد ص و ائمه ی طاهرین در خبر خبرگزاری فارس کوچک ترین گلایه ای نکردند؛ حتی یک مورد.
به گزارش انصاف نیوز، در این باره چند نکته قابل بررسی است:
یکم: رسانه هایی با گرایش اصولگرایی که بیشترشان از منابع بیت المال و غیرخصوصی اداره می شوند با تولید محتوای عجیب باز هم علیه یک رسانه ی منسوب به اصلاح طلبان، شاید این بار تلاش کرده اند که واکنشی به توقیف اخیر دو نشریه ی اصولگرا نشان بدهند؛ که یکی از آن دو توسط هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شده است؛ 9 دی به مدیرمسوولی حمید رسایی.
در این باره دولت آقای روحانی مورد نقد است و اصلاح طلبان و حامیان دولت نیز همیشه از آزادی منتقدان دولت روحانی حمایت کرده اند، حتی آزادی نشریاتی که حد و مرزی میان نقد و تخریب قائل نیستند از جمله نشریه ی 9 دی و یالثارات و رمز عبور. امروز نیز از دولت انتظار می رود با حداکثر مسامحه با این دست منتقدان، جلوی دهان آنها را نگرفته و آزادی کامل را برای آنان فراهم کند؛ هر چند آنان قائل به آزادی برای رقبای خود نباشند و مانند مورد اخیر، علیه رسانه های اصلاح طلب و حامی دولت هجمه بیاورند و برای توقیف آنها درخواست بدهند.
دوم: برخورد غیراصولی و غیرمنصفانه ی اصولگرایان این پرسش را پررنگ می کند که از کدام «اصول» سخن گفته می شود؟ آیا رعایت انصاف و عدم تبعیض هم جزو اصولی است که باید به آن پایبند بود؟ یا هر کسی غیر از جناح و حزب و گروه «من»، غیرخودی تلقی می شود و برای طرد آن می توان از هر ابزاری استفاده کرد؟
حجتالاسلام احمد سالک، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس و از اصولگرایان شناخته شده دیروز گفته است: «وزیر ارشاد و مخصوصاً آقای انتظامی باید پاسخگو باشند و بگویند چرا روزنامههای زنجیرهای هر روز یک مساله را علیه مقدسات مطرح میکنند. مسوولان روزنامه ی اعتماد باید عذرخواهی کرده و درباره آن مطلب توهین آمیز پاسخگو باشند و البته وزارت ارشاد، معاونت مطبوعاتی و هیات نظارت بر مطبوعات باید برای دفاع از مقدسات مردم ورود کرده و با هتاکان برخورد کنند که در غیر اینصورت مجلس با از تمام اهرمهای نظارتی برای برخورد با وزیر ارشاد استفاده خواهد کرد».
آقای سالک! برداشت برخی شاید از مطلب روزنامه ی اعتماد چنان باشد که شما می اندیشید اما آن مطلب خبرگزاری پربازدید فارس، صریح و بدون نیاز به هیچ گونه برداشت عجیب و غریب بود؛ آیا اینقدر تبعیض جلوی چشم ها را گرفته که نگاهی اینچنین دوگانه به رسانه های قبیله ی خودی و غیرخودی می شود؟ آیا ماجرای زلیخا فشن روزنامه ی کیهان [لینک] از یاد رفته است؟ چرا در آن ماجرا رگ غیرتی برای زلیخا فشن جوش نیامد؟ آیا غیر از این بود که کیهان جزو رسانه های جناح اصولگرا به حساب می آید؟
آیا به کار بردن لفظ «روزنامههای زنجیرهای» در شان ریاست کمیسیون فرهنگی و یک عنصر تاثیرگذار اصولگراست که بر مبنای آن به جبهه بندی دو قطبی دامن زده و جامعه به التهاب کشیده شود؟ اگر بر مبنای این مرزبندی پررنگ تصنعی بنا بر قضاوت باشد، اصولگرایان با معیارهای امروز خود چه پاسخی در برابر رفتارهای اتفاق افتاده در دولت احمدی نژاد دارند که قرآن مجید را با آن حالت نمایشی حرکت داده بودند، آن مدیر عالی رتبه ی دولت در مجلس رقص حاضر شده بود و یا ماجرای سوالات سخیف در آموزش و پرورش؟
سوم: موضع منصفانه ی دکتر حدادعادل، در میان موارد مشابه، نادر و البته تحسین برانگیز بود. رییس فراکسیون اصولگرایان بر خلاف رسانه هایی که در دور روز گذشته هجمه ای علیه روزنامه ی اعتماد به راه انداخته اند، در موضعی بسیار هوشمندانه و ظریف گفت:
«من این مطلب را خوانده ام، استنباط من این نیست که خبرنگار مرادش امام حسین(ع) یا حضرت زهرا(س) بوده است؛ بلکه به نظر بنده منظورشان اشاره به اشخاصی بود که در آن مصاحبه از آنها نام برده شده بود. بعید می دانم در جامعه ی ما فردی که اسمش اصلاح طلب است و یا روزنامه ای برای یک جناح خاصی باشد که شاید ما هم با بعضی کارهایشان موافق نباشیم کسی مقام امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س) را انکار کند». [لینک]
موضع اخیر حدادعادل از سویی، نگاهی غیرسیاسی به مساله است و از سوی دیگر سعی کرده که اشتباه هجمه آوران را نکند که برای کوبیدن جناح رقیب، کل یک جناح سیاسی را به بی دینی و ستیز با مذهب و مقدسات مشغولند.
چهارم: مدیر مسوول روزنامه ی اعتماد که فردی سیاسی و با سابقه است در مقابل هجمه ی سیاسی دو روز اخیر، در توضیحی «شائبه و نگرانی برای عزیزان و عاشقان راه امام حسین (ع)» را به رسمیت شناخته و «عذرخواهی» کرده است. این در حالی است که با هر قدم به پس، حمله کنندگان چند گاه به پیش می گذارند و با پروپاگاندای رسانه ای عظیم خود، پازل متهم کردن جناح اصلاح طلب و حامیان دولت روحانی را کامل خواهند کرد.
به نظر می رسد که عقب نشینی و عذرخواهی هایی اینچنینی هدف هجمه آورندگان باشد تا پرونده سازی مستند و با اعتراف تهیه شود؛ در حالی که همانطور که حدادعادل می گوید: «بعید است در جامعه ی ما کسی مقام امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س) را انکار کند»؛ ولی مهر تایید بر وقوع چنین اشتباهاتی در ایران، شارلی ابدو ها را امیدوار می کند!
شش نکته درباره توهین به پیامبران و ائمه در خبرگزاری فارس
[در زیر، یادداشت تحلیلی انصاف نیوز در خرداد ماه 93 [لینک] درباره ی انتشار توهینی در خبرگزاری فارس مرور می شود]
چهارم خرداد ماه 93 – بخش تحلیلی انصاف نیوز: خبرگزاری فارس که در جنجال آفرینی علیه دیگران شهره است، خبری حاوی توهین صریح به پیامبران و ائمه را منتشر کرده بود که پس از پرداختن شبکه های اجتماعی به آن، بعد از 8 ماه آن را بدون هیچ توضیح و یا عذرخواهی حذف کرد و ساعاتی بعد آن را به کل تغییر داد.
به گزارش انصاف نیوز، با حذف عبارت اولیه و تغییر این خبر در روزهای اخیر، اما بازنشر آن در چند سایت همچنان باقی مانده و برای همین، انتشار آن قابل انکار نیست و شاید مدیران این خبرگزاری نیز آن را تکذیب نکنند.
خبر با این عبارت شروع می شد «10 مهر ماه سالروز درگذشت مفتون همدانی، شاعر آزادیخواه همدانی است که در همدان اشعاری را به زیور طبع آراسته بود…. از مفتون دو اثر جاودانه باقی مانده که یکی دیوان اشعار اوست که در سه نوبت به زیور طبع آراسته شده است. مفتون از پهلوانان و آزادیخواهان همدان است که مدتها در دهکده سوزن تبعید خود را گذراند». در ادامه ی این توضیح، شعری از مفتون منتشر شده که حاوی توهین و اهانتهایی به چندین پیامبر الهی و ائمه شیعه است. این شعر اهانت آمیز با عبارت «آه از دمی که حقه وافور ما شکست» شروع می شود و با جستجوی آن در موتورهای جستجوگر می توان متن اولیه را مشاهده کرد، این خبر با تیتر «مفتون همدانی، استاد طبع و ادب» به مدت 8 ماه بر روی سایت این خبرگزاری باقی ماند و اعتراضی به آن صورت نگرفت که شاید دلیلش عدم فراگیر و جذاب بودن خبر بود اما روزهای اخیر که آن خبر توهین آمیز فارس در شبکه های اجتماعی مطرح شده، این خبرگزاری اقدام عجیبی انجام داد. این خبر به مدت چند ساعت از خروجی فارس حذف شد و سپس خبری دیگر را در همان آدرس جایگزین کرد با عنوان «شعر مفتون همدانی با شعر شهریار تفاوت ماهوی دارد» که سطر اول آن با سطر نخست خبر توهین آمیز یکی بود، بدین معنا که در ابتدای هر دو خبر آمده است: «10 مهر ماه سالروز درگذشت مفتون همدانی، شاعر آزادیخواه همدانی است که در همدان اشعاری را به زیور طبع آراسته بود». در خبر جایگزین شده به جای اشعار توهین آمیز، گفت و گویی با محمّد طاهریخسروشاهی، محقق دانشگاه درباره مفتون منتشر شده است.
اما چند نکته در این میان قابل ذکر است:
1 – اشعار «مفتون همدانی» مانند آثار بسیاری از شعرا و یا نویسندگان قدیمی و جدید، حاوی بخش هایی است که شاید به دلایل مختلف از جمله تفاوت دین، ایدئولوژی و یا از نظر اخلاقی، متفاوت باشد. بخشی از این آثار می تواند جنبه ی هتک حرمت، توهین یا انکار داشته باشد. اما انتشار آنها به عنوان اشاره به آثار یک شخص، به معنی تایید آنها نیست. سانسور برخی از آثار به جای مانده از شعرا و نویسندگان حتی در مواردی درباره ی آثار سعدی و حافظ در این راستا، غلط و مضحک به نظر می رسد.
2 – در کار رسانه، به ویژه در رسانه های بزرگی مانند خبرگزاری فارس که روزانه چند هزار خبر در آن منتشر می شود، خطا و اشتباه اجتناب ناپذیر است، چه در محتوای اخبار و یا به لحاظ حرفه ای و ویرایشی. طبعا در رک روزنامه و به همان نسبت در هفته نامه و ماهنامه، امکان بروز خطا کاهش می یابد اما در رسانه های برخط (آنلاین) با این حجم و گستره ی کاری، نمی توان جلوی خطاها را به صورت 100 درصد گرفت.
3 – خبرگزاری فارس و جریان رسانه ای همسوی آن در موارد بسیاری با هجمه به مواردی بسیار کم اهمیت تر اما در رسانه های رقیب سیاسی خود، جنجال هایی را برپا کرده اند که باعث توقف فعالیت، فیلتر، توقیف یا حتی برخوردهای شدید با دست اندر کاران آن رسانه ها شده است.
4 – هفته ی گذشته بولتنی در قم توسط جریان همسو به دیدگاه خبرگزاری فارس به صورت گسترده منتشر شد که در آن، به بهانه هایی که در مقایسه با خبر خبرگزاری فارس، کاهی در برابر کوه بود، علیه دولت چنان تبلیغاتی کرده اند که گویی دولت روحانی و حامیان او، ضد دین هستند.
4 – مدیران خبرگزاری فارس و رسانه های همسو با در نظر گرفتن همین یک مورد خطای بسیار فاحش، منصفانه بیاندیشند که آیا «پرداختن جنجالی به این خبر و نیت خوانی و متهم کردن این خبرگزاری و ارگانی که به آن وابسته است و کل جریان اصولگرایی به بی دینی و ضدیت با دین اسلام و بقیه ی ادیان»، برخوردی برابر با جنجال آفرینی های آن جریان نیست؟
5 – در این مورد تا امروز که 8 ماه از انتشار آن می گذرد، دستگاه قضایی وارد نشده و برخوردی نکرده است و امید می رود که نکند؛ همچنان که انتظار می رود در مورد اشتباه یا خطای دیگر رسانه ها نیز با چنین تساهل و تسامحی برخورد شود.
6 – در روزهای اخیر که آن خبر توهین آمیز فارس در شبکه های اجتماعی مطرح شده، برخی که تاکنون مدعی ارزشها بودند سکوت اختیار کرده اند و برخی که متهم به زیر سوال بردن ارزشها بوده اند، صدای اعتراض بلند کرده اند؛ به نظر می رسد هواداران جریان های مختلف سیاسی نیز می بایست با چنین مواردی به دور از احساسات و نگاه سیاسی و غیرتبعیض آمیز قضاوت کنند.
انتهای پیام