خرید تور نوروزی

اگر حکومت اسلامی صلاح دید بر دیه زن بیفزاید، محدودیت شرعی ندارد

گروه حوزه‌های علمیه ــ دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه دیه در شرع، احکام اولیه و ثانویه دارد و حکم اولیه عدم تساوی است، تصریح کرد: اگر حکومت اسلامی صلاح دید که بر دیه زن مقداری افزوده شود تا با دیه مرد برابر شود، محدودیت شرعی ندارد.

آیین معرفی درسنامه غنا و موسیقی، متن درس خارج فقه مکاسب محرّمه رهبر معظم انقلاب، اول مردادماه، در مرکز تخصصی فقهی ولی امر قم برگزار شد. در حاشیه این آیین گفت‌وگویی کوتاه با آیت‌الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، داشتیم و از وی درباره بحث تساوی دیه زن و مرد، موضوع غنا و نوآوری فقهی کتاب رهبر معظم انقلاب پرسیدیم که مشروح این گفت‌وگوی ایکنا در ادامه از نظر می‌گذرد؛

حکم ثانویه در دیه

آیت‌الله اراکی در پاسخ به این پرسش که تبیین فقهی شما در مورد تساوی دیه زن و مرد که اخیراً به تصویب رسیده چیست؟ گفت: دیه در شرع، احکام اولیه و ثانویه دارد و حکم اولیه عدم تساوی است.

وی با بیان اینکه حکم اولیه عدم تساوی دیه زن و مرد فلسفه دارد و فلسفه آن در فقه شیعه آمده و حکم روی هوا نیست، تصریح کرد: اگر حکومت اسلامی صلاح دید که بر دیه زن مقداری افزوده شود تا با دیه مرد برابر شود محدودیت شرعی ندارد. از روی حکم ثانوی می‌توان برابری دیه انجام شود و مشکل شرعی هم ندارد.

نقش فرهنگ و رسانه در سعادت جامعه

دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در پاسخ به پرسش که جایگاه موسیقی و روش بررسی آن در فقه چگونه است؟ بیان کرد: فرهنگ و رسانه نقش مهم و تعیین‌کننده در سعادت و شقاوت هر جامعه دارد و موضوعی است که نباید آن را ساده تلقی کنیم. موسیقی بخشی از فرهنگ است و اگر به احکام اسلامی در این عرصه عمل شود جامعه را به سوی سعادت و هدایت رهنمون خواهد کرد و اگر عمل نشود جامعه اثر منفی می‌پذیرد و آن را به سمت و سوی بد خواهد برد؛ لذا این مسئله اثرگذاری مستقیم دارد و از این منظر بسیار پراهمیت است.

اراکی تصریح کرد: تاکنون بحث‌های فقهی زیادی در این مسئله صورت گرفته، ولی اهمیت و تا حدودی پیچیدگی موضوع هم به لحاظ مفهومی و هم مصداقی سبب شده تا بحثی در این تراز از سوی مقام معظم رهبری ارائه شود که در این سطح تاکنون در میان فقها سابقه نداشته است.

جامعیت درسنامه غنا و موسیقی رهبری

آیت‌الله اراکی با بیان اینکه فقهای ما هم بحث کرده‌اند، ولی بحثی با این تفصیل، جزئیات و موشکافانه یا نداشته‌ایم و یا کمتر داشته‌ایم، اظهار کرد: بنده سابقه‌ای در میان فقها در این تراز در مورد غنا و موسیقی سراغ ندارم به ویژه اینکه بحثی قرآنی و روایی پیرامون بحث غنا و موسیقی از سوی مقام معظم رهبری ارائه شده است.

وی تاکید کرد: این اثر دستاورد فقهی بسیار بزرگی به شمار می‌رود و از محضر ایشان تشکر می‌کنیم که این بحث را در خدمت جامعه علمی حوزه قرار دادند. امیدواریم این کتاب مهم راه را برای کارهای گسترده‌تر در این عرصه باز کند.

موسیقی و روند فرهنگی جامعه

اراکی با بیان اینکه غنا و موسیقی و مباحث زیرمجموعه آن، مفهوم، مصادیق و کارکرد در روند حرکت فرهنگی جامعه دارد، بیان کرد: نتایج منفی و مثبت غنا و موسیقی، نحوه کارکرد، ابزارها و … و مباحث پیرامونی زیادی در این مسئله وجود دارد که می‌تواند موضوع بحث رسانه‌ها قرار گیرد.

وی در پایان افزود: از جمله می‌توان تحقیق میدانی جامعه‌شناسانه انجام داد؛ مانند اینکه چه سنخ افرادی در مجالس آوازخوانی و موسیقی غنا و حرام حاضر می‌شوند؛ زیرا خود همین تفاوت سنخ دو پیام متفاوت از دو نوع آوازخوانی را به مردم می‌دهد که هویت‌ساز و انسان‌ساز است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا