گام نخست حزب ندا بر دیواره لرزان
میثم سعادت در گزارشی در روزنامه ی آرمان نوشت: از همان روزی که زمزمه تاسیس حزب ندا به گوش رسید، بخشی از اصلاحطلبان بنای مخالفت با آن را گذاشتند. در واقع ندا در روزهای ابتدایی سعی کرد هویت خود را با نقد عملکرد اصلاحطلبان به خصوص در حدفاصل سالهای 88 تا 92 تعریف کند و با هجمه به افراد و جریانات سیاسی که عموما امکان پاسخگویی نداشتند، نقش «اصلاحطلب خوب» را در برابر «اصلاحطلبان بد» بازی کند.
همین مسائل سبب شد تا بسیاری از اصلاحطلبان خوشنام از رفتار ندا انتقاد کنند. انتقاداتی که در نهایت منجر به کنار رفتن «هادی حیدری» و «حجت شریفی» دو تن از اعضای هیئت موسس حزب ندا از این مجموعه شد. در آن زمان «بهروز شجاعی» معتقد بود این افراد همچنان در کنار ندا خواهند بود اما به خاطر مشغله کاری از هیئت موسس کنار رفتهاند. «مجید فراهانی» نیز دیگر فردی بود که شایعه جداییاش از ندا منتشر شد. او چند روز بعد از این شایعه گفت که چون در شورای مرکزی یک حزب دیگر عضویت دارد، امکان حضور در حزب ندا را نداشته است. با این وجود این موج استعفا هشداری به اعضای «ندا» بود و بلافاصله بعد از صدور مجوز، برخی چهرههای خوشنام که سابقه سیاسی بیشتری داشتند در مسئولیتهای کلیدی حزب قرار گرفتند. «مجید فراهانی» دبیر کل شد و «حسن یونسی» سخنگوی ندا و «شهاب طباطبایی» رئیس هیئت اجرایی. این افراد تلاش چشمگیری کردند تا بدگمانیها نسبت به «ندا» کاهش بیابد. مجید فراهانی به آرمان گفت که برای انتخابات مجلس دهم برنامهای ندارند و قصد ندارند اتحاد اصلاحطلبان را به هم بزنند. ندا حتی درخواست عضویت در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات را ارائه داد. اما این پایان ماجرا نبود….
کنگره، آغاز جدید ندا!
شاید همین وجهه تازه ندا بود که سبب شد موسویلاری، فیضا… عربسرخی، غلامرضا ظریفیان، محمد عطریانفر، سید محمود دعایی و تنی چند از چهرههای مطرح اصلاحطلب راهی کنگره ندا شوند. کنگره برگزار شد اما وقتی اعضای شورای مرکزی معرفی شدند نام برخی چهرهها نبود. مهمترین چهره بهروز شجاعی بود که خود درباره خروجش از ندا نوشت: «به لطف خدا تا حالا نشده از بیرون آمدن از جایی پشیمان شوم. از صدا و سیما و رادیو که عشقم بود و به دلیل برخی رفتارها و تصمیمات در حالی که 14 برنامه هفتگی در شبکههای مختلف رادیویی داشتم و دستیار تهیه کننده سیما بودم سال 84 آمدم بیرون، تا همین شورای شهر تهران که بلافاصله بعد از انتخاب مهدی چمران به عنوان رئیس شورا به دلیل آنکه میدانستم و شنیده بودم قرار است دوباره چه نگاهی بر شورا حاکم شود، استعفایم را نوشتم و آمدم بیرون. قرار نیست بر کل عالم و صدها نفر تاثیرگذار باشم. اختلاف نظرها طبیعی است اما وقتهایی هست که یا قدرتی بالاتر اجازه تاثیرگذاری به تو نمیدهد و تو تنهایی یا در اقلیت هستی یا تو وصلهای ناجور هستی بر آن مجموعه و طبیعتا نمیتوانی آنگونه که میاندیشی و دوست داری دیگران را با خود همراه کنی و آن زمان است که اگر نباشی بهتر است. این روزها هم بنا به دلایل متعدد از «ندای ایرانیان» جدا شدهام. هر وقت از مجموعهای آمدم بیرون دوستیهایم را حفظ کردم و دوستیهایم با بچههای خوب ندا هم ادامه خواهد داشت و برای آنها آرزوی موفقیت میکنم، اما وقتی راهی که ابتدا فکر میکردی یکی است اما بعدا فهمیدی اشتباه کردی و یکی نیست، ماندن در آن گروه کاری اخلاقی نیست.» شجاعی که حتی در کنگره حزب ندا نیز غایب بود، یکی از نیروهای خوشنام ندا بود که در سال 88 مدیریت چند سایت نزدیک به اصلاحطلبان را بر عهده داشت و در سال92 نیز در لیست شورای شهر اصلاحطلبان قرار داشت. با این حال اشاره وی به «قدرت بالاتر» به احتمال بسیار به ساختار حزب برمیگردد. دوگانگی در ساختار این حزب به گونهایست که دبیرکل حزب از عدم حضور در انتخابات مجلس میگوید و صادق خرازی از حضور و ارائه لیست. وی میگوید: « ما برای انتخابات آتی مجلس در سراسر کشور نامزد داریم و کاندیدای مدنظر خود را به مردم معرفی خواهیم کرد؛ الان نمیگویم که لیست جدا میدهیم چرا که شرایط را باید رصد کنیم اما باید بپذیریم که در عالم سیاست به دلیل تغییر شرایط نمیتوان هیچ موضوعی را غیرممکن دانست.» این صحبتهای کوتاه جوابی غیرمستقیم به مصاحبههای مجید فراهانی و سعید نورمحمدی بود که معتقد بودند حزب ندا بیشتر به آموزش نیاز دارد و فعلا بنای حضور در انتخابات را ندارد. با این حال یک سال به انتخابات باقی مانده و به نظر میرسد «پدرخوانده» فعالیتهای خود را وارد فاز جدیدی کرده است.
اصلاحطلب خوب خوانده!
هفته گذشته جلسه اصلاحطلبان کرمانشاه با دخالت برخی اصلاحطلبان بدلی به زد و خورد کشید. همین یک جلسه کافی است تا برای چند سال وجهه اصلاحات در یک منطقه آسیب ببیند و جریانی که ماموریت داشته به جریان اصلاحات ضربه بزند لازم نیست منتظر رسیدن موسم انتخابات باشد. با این وجود به نظر میرسد
«صادق خرازی» نسبت به دیگر نیروهای یکشبه اصلاحطلب شده برنامه ریزی بهتری دارد.سایت ندا تنها سایتی است که به صراحت جملات خرازی را درباره رئیس دولت اصلاحات منتشر میکند. در واقع الان بهترین زمان برای این کار است چرا که اگر خبر نادرستی هم در این فضا منتشر شود، امکانی برای پاسخگویی نخواهد بود. از سویی دیگر در روزهای گذشته سایتهای نزدیک به رسانه ملی با انتشار لیستهای متعدد اصرار دارند که حضور اصلاحطلبان در رسانه ملی کمتر از اصولگرایان نبوده و برای اثبات ادعای خود افرادی مثل «صادق خرازی»، «اکبر ولایتی» و «غرضی» را در زمره اصلاحطلبان قرار دادهاند!
ترسم نرسی …
«دکتر صادق خرازی» اولین فردی نیست که به خاطر زاویههای فکریاش با اصلاحطلبان یکشبه محبوب رسانههای رقیب میشود. در مقطعی «سید حمید روحانی» و در مقطعی «زارع فومنی» و حتی در مقطعی افرادی مثل «اکبر اعلمی» نقش اصلاحطلب خوب را برای هجمه به رهبران اصیل اصلاحات ایفا کرده بودند. با این حال صادق خرازی خود بهتر از هر کسی میداند که قسمتی از اعضای حزب ندا، جوانان معتقدی هستند که به روش و منش بزرگان اصلاحات اعتقاد دارند و اختلافات این دیپلمات تازه اصلاحطلب شده با این جوانان اصلاحطلب تازه در خانه اول قرار دارد.
انتهای پیام