خرید تور تابستان

«سن عمل زیبایی در ایران به ۱۵ سال رسیده است»

شفقنا نوشت: امروزه، عمل زیبایی یکی از شایع ترین اعمال جراحی در سطح جهان است و مقدار متقاضیان آن، روز به روز افزایش می یابد. به گونه‌ای که در سال ۲۰۰۰ در امریکا ، تعداد افرادی که مورد عمل جراحی زیبایی قرار گرفتند حدود ۳/۱ میلیون نفر بودهاند که در مقایسه با سال های ۱۹۹۲ ،حدود ۱۹۸ درصد افزایش نشان می دهد. در سال ۲۰۰۶ در امریکا، با جمعیت ۳۰۰ میلیون نفری، ۱۰ میلیون جراحی زیبایی انجام شده است. این آماری است که انجمن جراحان پلاستیک امریکا ارایه داده است ایران رتبه نخست را از نظر تعداد جراحی‌های زیبایی انجام شده در جهان را به خود اختصاص داده است.

به گزارش شفقنا زندگی، بشر همواره درپی ابداع روش هایی برای زیباسازی و خوب جلوه دادن بدن خود است؛ روشهایی که متناسب با شرایط و زمان های گوناگون متفاوت است. آدمی با ایجاد تغییر در بدن، درپی برطرف ساختن نیاز فطری و روحی و اجتماعی خود به زیبایی و جمال خواهی بوده است. با پیشرفت علم پزشکی، به جراحی های زیبایی در عصر کنونی، در حکم یکی از مصادیق دخل و تصرف در بدن، جهت زیباسازی، توجه می شود. کوچک کردن بینى، بزرگ کردن لب، ساخت گونه های برجسته، بزرگ کردن سینه ها، کوچک کردن شکم، باریک کردن رانها، صاف کردن چین و چروک ها و کشیدن پوست، از جمله مواردی است که سالانه زنان بسیاری برای بدست آوردن زیبایی دلخواه بر بدن خود اعمال می کنند.

بنابراین تمام افراد تمایل به جذابیت دارند تا دیگران به آنها توجه کنند و به این ترتیب محبت و حمایت اطرافیان را به خود جلب کنند به همین جهت احساس زیبایی یا سلیقه افراد در زیبایی تا حدی جنبه روانشناختی دارد اما امروزه این موضوع به عنوان یک معضل اجتماعی با نگرانی‌هایی همراه شده است چرا که با کمی دقت می‌توان متوجه شد انجام دادن جراحی‌های زیبایی به یک فرهنگ و یک کار عادی تبدیل شده و روز به روز در حال افزایش یافتن است.

در جامعه‌ای که زنان مطابق با میل مردان تغییر چهره می‌دهند

در این زمینه دکتر بهروز بیرشک، عضو انجمن روانشناسی ایران به خبرنگار شفقنا می گوید: از دید روانشناسی احساس زیبایی یا سلیقه افراد در زیبایی تا حدی جنبه روانشناختی دارد. در واقع تمام افراد تمایل به جذابیت دارند تا دیگران به آنها توجه کنند و به این ترتیب محبت و حمایت اطرافیان را به خود جلب کنند. در عین حال به میزان زیادی فرهنگ و اجتماع نیز در تمایل افراد به عمل زیبایی و آراستگی دخالت دارد. در جامعه‌ای که زنان مطابق با میل مردان تغییر چهره می‌دهند، فرهنگ به صورت فعلی در‌می‌آید.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه گرایش به زیبایی در بین ایرانیان به گذشته‌های بسیار دور برمی‌گردد، می گوید: در جامعه ایرانی به ویژه در گذشته برای امر ازدواج زنان انتخاب می‌شدند. یعنی اینکه آنها جای انتخاب‌کننده انتخاب‌‌شونده بودند و برای انتخاب شدن معیار‌هایی وجود داشت که یکی از مهم‌ترین آنها زیبایی بود به همین جهت مجموعه عوامل اجتماعی، فرهنگی و تاریخی سبب شد که در جامعه ما زنان به آرایش و پیرایش خودشان بیش از اندازه توجه کنند و مصرف موادآرایشی در ایران به نسبت خیلی از کشورهای دیگر بالا رود.

گرایش به انجام جراحی‌های زیبایی ریشه در کمبود اعتماد به نفس

این روانشناس گرایش به انجام جراحی‌های زیبایی را ریشه در کمبود اعتماد به نفس می داند و می افزاید: افرادی که به علت اعتماد به نفس پایین سراغ این عمل‌ها می‌روند افرادی بسیار خطرناک هستند چرا که فرصتی برای این افراد فراهم نشده که خودشان را نشان دهند و از طریق فرصت‌های برابر به جایگاه بالایی برسند.  بنابراین با کسب زیبایی‌های کاذب دنبال رفع ناکامی‌های خود هستند، در واقعا افرادی از درون چیزی برای عرضه کردن نداشته باشند  به واسطه این عمل‌ها بخواهند خودشان را در جایی مطرح کنند نشان از ضعف ساختارهای اجتماعی و برابری‌های آدم ها و احساس عدم رضای‌شان دارد. وقتی آدم‌ها از جنبه‌های مختلف احساس رضایت اجتماعی نداشته باشند و ساختارها رضایت بخش نیست و منابعی که احساس رضایت فردی را تکمیل می‌کند مهیا نیست افراد سراغ هر چیزی می‌روند که حداقل به صورت موقتی بتواند این احساس رضایت را ایجاد کند.

وی در ادامه می افزاید: از سوی دیگر فشار اجتماعی که بر روی افراد قرار دارد در هیچ جای دیگر نیست.  برای خفه کردن فشارهای اجتماعی نباید دست به کارهایی زد که در درازمدت اثرات بدی روی زندگی فرد می‌گذارد. چون این‌ها مسکن‌های موقتی هستند که در برهه ای از زندگی آدم ها آن را انتخاب می کنند.

زنان کشورهای توسعه یافته از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند

این روانشناس با بیان اینکه زنان کشورهای توسعه یافته از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند، تاکید می کند: در کشورهای اروپایی و آمریکایی زنان اعتماد به نفس بیشتری دارند و زنان جوان به ندرت آرایش می‌کنند. در این جوامع بیشتر آرایش‌های غلیظ مختص زنان سالمند است تا کهولت سن خود را بپوشانند، اما در ایران دختران و زنان از ۱۵سالگی علاقه‌مند به انجام عمل زیبایی یا آرایش غلیظ هستند، قطعا عوامل روانی در این امر دخالت دارد، زیرا انجام عمل‌های متعدد زیبایی نیز جزو فرهنگ توجه به زیبایی است. اگر خانم‌ها ایراد مختصری در بینی یا قسمت دیگری از چهره خود داشته باشند علاقه‌مند به رفع آن هستند تا در جلب توجه همسر خود عقب نمانند. منتها این تمایل در مواردی تحت عنوان بیماری وسواس طبقه بندی می‌شود، در این بیماری شخص از ظاهر و چهره خود ناراضی است و به هر ترتیب بنا به تغییر آن دارد.

نقش فضای مجاری در افزایش جراحی‌های زیبایی

دکتر بیرشک به نقش فضای مجاری در افزایش جراحی‌های زیبایی در کشور اشاره می کند و می گوید: فضای مجازی روی سلیقه ایرانی‌ها برای انجام عمل‌های مختلف تاثیرات زیادی گذاشته است. حقیقت امر این است که توجه به زیبایی برای انسان‌ها باعث می‌شود که در رسانه‌های اجتماعی اقبال بیشتری داشته باشند و میل و رغبت به آن را چند برابر می‌کند و اثرات آن پدیده را چند برابر می‌کند. اگر او یک بار در کنار خانواده یا دوستان یا هم دانشگاهی‌هایش فرصت ابراز وجود پیدا می‌کند این بار می‌تواند از طریق فالورهای اینستاگرام خودش را نشان دهد. بعضی از سلبریتی ها فالورهای میلیونی دارند که این به عنوان یک الگوی برای نسل جدید شناخته می‌شود در نتیجه در تصمیم آنها برای گرایش به این جراحی‌ها تاثیر مثبت دارد.

به گفته این روانشناس، افراد به دلیل نقص ظاهری خود به میزان زیادی احساس حقارت و عدم کفایت می‌کنند، بنابراین اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند و این نقص آنها را از تعاملات اجتماعی دور می‌کند و در نهایت ناراحتی روانی به سراغ آنها می‌آید. البته ابتلای این افراد به ناراحتی‌های روانی تا حد زیادی به رفتار اطرافیان و جامعه با آنها نیز بستگی دارد. برای مثال اگر دختر عیب مختصری در چهره یا بدن خود داشته باشد و والدین یا اطرافیان آن را به رخ او بکشند برای مثال او را بینی بزرگ بخوانند او را تحقیر و به اعتماد به نفس و شخصیت او آسیب می‌زنند. والدین، همکلاسی‌ها و معلمان نباید ایراد مختصر فرد در چهره یا اعضای بدن او را بزرگ‌تر از آنچه هست جلوه دهند و تاثیر بسیار بدی بر روحیه و سلامت افراد داشته باشند.

این عضو انجمن روانشناسی با بیان اینکه تمایل افراد به انجام عمل‌های زیبایی افزایش نیافته است، می گوید: با وجود تمام تلاش‌ها زنان ایرانی همچنان علاقه‌مند به زیبا دیده شدن در انظار عمومی هستند و الگوهای زیبایی چهره برای آنها همچون هنرپیشه‌های خارجی است در واقع اگر آنها در انجام عمل‌های زیبایی دچار افراط نشوند انجام این عمل‌ها برای زنان بدون مشکل است اما اگر به حدی وسواس‌گونه دربیاید، اعتماد به نفس را از آنها می‌گیرد و دچار بیماری روانی می‌شوند. اگر چه نمی‌توان تمام افراد را که به انجام عمل‌های‌زیبایی محدود مشتاق هستند، از نظر روانی مشکل‌دار توصیف کرد، تنها افرادی که نارضایتی بیمارگونه از ظاهر خود دارند بیمار محسوب شده و نیاز به درمان دارند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا