نجاح محمدعلی: دیدار آیت الله خامنهای و مقتدی صدر تصادفی بود
/ درگفتوگو با انصاف نیوز مطرح شد /
نجاح محمدعلی، روزنامهنگار عراقی و کارشناس حوزهی ایران و جهان عرب، ضمن توضیحی درمورد سفر مقتدی صدر به ایران و دیداری که خبری شد، به تحلیل وساطت عادل عبدالمهدی میان ایران و عربستان –به درخواست سعودیها- و نتایج احتمالی آن پرداخت.
محمدعلی دربارهی وساطت عراق میان ایران و عربستان به انصاف نیوز گفت: آقای عادل عبدالمهدی به دعوت عربستان به این کشور سفر کرد؛ در این سفر از او درخواست شد که میان ایران و عربستان وساطت کند، هم از عراق خواسته شد و هم از عمران خان نخست وزیر پاکستان همین درخواست شد.
البته من خیلی امیدوار نیستم، چون متاسفانه عربستان صعودی –بهخصوص محمد بن سلمان- در همان خطی حرکت میکند که صدام حسین حرکت میکرد و خط مشی یکسانی دارند. اما اگر به عقل رسید –این امید ماست- من معتقدم ممکن است فرصتی ایجاد شود و حداقل این روابط در مسایل یمن تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
عربستانیها خودشان خیلی خوب میدانند که عملیات آرامکو کار ایران نبود و خیلی خوب میدانند کار انصارالله و با همکاری عدهای از داخل آرامکو بود؛ این آنها را به شدت به وحشت میاندازد. آنها خیلی خوب میدانند که اگر با ایران اتفاقی بیفتد واقعا نابود خواهند شد، این نه تهدید است و نه شعار، من این موضوع را در همهجا گفتم که آخرین بارش در الجزیره بود، گفتم که دیگر چیزی برای منطقه نخواهد ماند، حتی آن کشورهایی که در جنگ شرکت نمیکنند و به کمک عربستان نمیآیند هم ضرر خواهند کرد. به قول آقای روحانی آن جنگ دیگر مادر جنگها یا «ام الحروب» خواهد بود؛ برای جلوگیری از مادر جنگها، مارد بحرانهای منطقه باید حل شود و مهمترین بحران، بحران یمن است.
آقای عادل عبدالمهدی وساطتش وساطت جدیدی نیست؛ وساطت بین ایران و آمریکا هم کرده بود؛ خودش پیشنهاد کرده بود که موضوع زمینهای ملحق شود به برجام و اگر ترامپ هم برسر عقل آمد و تحریمها را برداشت –حداقل تحریمهای استثنایی مثل صادرات نفت- من فکر میکنم منطقه به سمت آرامش و حداقل نه جنگ و نه صلح خواهد رفت.
وی با اشاره به روابط این و عراق تاکید کرد: این را از شما میخواهم منتشر کنید: ایران و عراق چرا به صلح کامل نمیرسند؟ در حالیکه روابطشان خیلی خوب است، دولت هم با ایران دوستی دارد، هم با آمریکا وهم با عربستان؛ ولی تاکنون ما در حال نه جنگ و نه صلح بین ایارن و عراق بسر میبریم. ایران باید صراحتا معاهدهی عدم تجاوز با عراق امضا کند، همان ابتکار آقای ظریف را، این را بلافاصله اجرا کنید. ما رد عراق مشکلات داخلی زیادی داریم جریاناتی مثل صدر و بعثیها دارند روحیهی جنگطلبی با ایران تغذیه میکنند. باید اول معاهدهی عدم تجاوز با عراق امضا شود –الان وقتش است- و دوم اینکه باید مسایلی که از قطعنامهی 598 باقی مانده را حل و فصل کنند و صریحا یک معاهدهی صلح بین عراق و ایران امضا شود، بجای این وضعیت نه جنگ و نه صلح.
این کارشناس عراقی دربارهی سفر مقتدی صدر به ایران گفت: من درمورد این موضوع زیاد نوشتهام؛ مقتدی صدر هیچ دیدار رسمی با آیت الله سیدعلی خامنهای نداشت و هیج دیدار رسمی هم –این را با قاطعیت میگویم- با آقای قاسم سلیمانی نداشت و هیچ دیدار رسمی هم با هیچیک از مسوولان جمهوری اسلامی نداشت.
مقتدی صدر ابتدا به قم رفت و سعی کرد که با آقای قاسم سلیمانی ملاقاتی داشته باشد اما آقای سلیمانی نپذیرفت و شنیدم که پاسخ داده شده که گرفتار است. آقای صدر سعی کرد به هر صورت دیداری با آقای سلیمانی و یکی از مسوولان داشته باشد، اما نتوانست.
بعد هم نمیدانم چه کسی به او گفت که در حسینیه، در مراسم پس از عاشورا خود آقای خامنهای هم باید حضور داشته باشد و ایشان به حسینیه رفت و آقای خامنهای و آقای سلیمانی را آنجا دید و هیچ بحث رسمی یا سیاسی آنجا نشد. فقط پرسیده شد: «شما که هستید؟» یعنی اصلا شناخته هم نشد؛ این اطلاعات من دقیق است. بعدا یکی از حاضران –امام جمعهی تهران- گفت که ایشان سید مقتدی صدر از عراق است.
الان آقای صدر روابطش با ایران خوب نیست و سعی کرد نشان دهد رابطهای با ایران دارد، آن هم بخاطر اهدافی که دنبال میکند. متاسفانه صدر و عمار حکیم و جریانهایی که بهنوعی وابستگی به عربستان سعودی دارند، سعی میکنند که به نحوی دولت عادل عبدالمهدی را ساقط کنند؛ چرا؟ چون دولت عبدالمهدی قبول نکرد زیربار فشار آمریکا برود، تحریم ایران را قبول نکرد، اگر جنگی اتفاق بیفتد با آمریکا، قبول نکرد که انها از خاک عراق استفاده کنند و البته این هم از دستورات آیت الله العظمی آقای علی سیستانی در دیدارش با نمایندهی سازمان ملل در فوریه اعلام کرد که عراق به هیچ وجه اجازه نمیدهد از خاکش برای آزار و اذیت همسایگان –البته منظورش بیشتر ایران است- استفاده شود.
نکتهی دوم هم این است که قانون اساسی عراق در ماده هشتم اجازه نمیدهد چنین اتفاقی بیفتد بر این اساس که عراق باید رابطهی خوبی با همسایگان داشته باشد و باید سعی کند نقشی مثبت برای حل مسایل و مشکلات همسایگان ایفا کند.
وی در پایان توضیح داد: الان هم آقای عادل عبدالمهدی و رییس جمهور آقای برهم صالح دارند برای حل مناقشات میان ایران و عربستان و ایران و آمریکا کار میکنند و صدر و محورش که آنها هم در حکومت عادل عبدالمهدی شریک هستند، منتها سعی میکنند به بهانهی مسایل داخلی و فساد داخلی و عدم قدرت عادل عبدالمهدی برای حل مشکلات داخلی، میخواهند این دولت را ساقط کنند؛ در حالیکه خودشان این دولت را تاسیس کردند و خودشان هم دولت عبدالمهدی را در داخل تضعیف میکنند.
انتهای پیام
با وعده “ام الحروب” دنبال وحدت اسلامی هستیم !