خرید تور نوروزی

افشین علا: آموزه‌های قرآنی مثنوی مولانا را ماندگار کرد

افشین علا، شاعر آیینی در شب‌شعر «یک جرعه عطش» که شامگاه هفتم مهرماه در سالن شهید آوینی شهرداری طالخونچه برگزار شد با اشاره به ادبیات غنی ایران گفت: شیخ بهایی در وصف مثنوی مولانا می‌سراید «مثنوی معنوی مولوی/ هست قرآن، به زبان پهلوی» و همین آموزه‌های قرآنی است که مثنوی را ماندگار کرده. شاعران دیگر نیز اگر بخواهند در حوزه شعر آیینی منشأ اثری ماندگار باشند، باید به قرآن نزدیک شوند و مانند گذشتگان به استحکام سخن اعتقاد داشته باشند.

به گزارش ایسنا علاء ادامه داد: طاهره صفار زاده یکی از بانوان بزرگ شعر معاصر است که با شاعران موج نو هم‌دوره بوده اما دهه‌ها قبل، انتقال باورهای مذهبی را مبنای شهر خود قرار داده است. ترجمه انگلیسی او از قرآن کریم زبانزد دنیاست و این بانو در قالب شعر مدرن، مضامینی را به‌کاربرده که همه در خدمت قرآن و اهل‌بیت است.

این شاعر آیینی، با تأکید بر اینکه همه باید گنجینه ادبیات فارسی را باید جدی‌تر بگیریم، خاطرنشان کرد: ما ملت ثروتمندی هستیم اما این ثروت فقط آنی نیست که به‌حساب ما ریخته می‌شود، بلکه ادبیات ما گنجی عظیم است که مانند پشتوانه ارزی به دیگر دارایی‌های ما اعتبار می‌بخشد.

علاء، با اشاره به بیت «ما ز فلک بوده‌ایم، یار ملک بوده‌ایم/ باز همان‌جا رویم، جمله که آن شهر ماست» از مولانا گفت: هیچ جامعه‌ای را پیدا نمی‌کنید که چنین مانیفستی داشته باشد.

وی در ادامه، عاشورا را یک ترم فشرده برای بشریت دانست که شعرا می‌توانند تا ابد از آن مضمون بیافرینند و اظهار کرد: امام حسین (ع) تنها کسی است که نشان داد می‌توان عاشق بود و در راه معشوق از همه‌چیز گذشت. حرکت او شوری را در ادبیات ما ایجاد کرده که تا ابد هیچ ادبیات دیگری به گرد این مضمون نخواهد رسید.

این شاعر آیینی تصریح کرد: نهایت آنچه یک شاعر لائیک آوانگارد به آن می‌رسد، توصیفی از معشوق زمینی است اما شاعر آیینی در دریای عاشورا غرق می‌شود و اشعار این حوزه آن‌قدر زیباست که گاهی انسان تحمل خوانش آن را ندارد.

علاء، ضمن تأکید بر لزوم رعایت ادب در شعر آیینی گفت: اگر چیزی باعث نجات حر بن ریاحی شد، ادب او بود که وقتی راه را بر امام حسین (ع) بست و امام به او جمله ای گفت، حر پاسخ داد: حیف که مادرت فاطمه زهرا (س) است و من نمی‌توانم چیزی بگویم. گفته می‌شود که امام حسین(ع) به خاطر این رعایت ادب، در حق حر دعا کرد و همین دعا موجب بازگشت او شد.

وی افزود: ادب را در رابطه امام حسین (ع) با قمر بنی‌هاشم، حضرت زینب، علی‌اکبر و … نیز می‌توان دید، بنابراین باید هشیار باشیم که مبادا با مضامین سطحی و ابتذال در لحن و شعر و موسیقی بخواهیم اثر عاشورایی ارائه بدهیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا