تحلیل الجزیره از تحولات عراق
به نوشتهی الجزیره در شرایطی که فشارها بر دولت عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق ادامه دارد و چالش ها پیش روی آن در حال افزایش است، تظاهرات عراقی ها از روز سه شنبه در بغداد آغاز شده و معترضان در جریان آن نسبت به سوء خدمات اعتراض دارند و در محکومیت فساد و بیکاری شعار سر می دهند.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، این تظاهرات پس از دو رویداد مهم دیگر یعنی سرکوب تجمع فارغ التحصیلان دانشگاهی در بغداد و انتقال «عبدالوهاب الساعدی» رئیس سرویس مبارزه با تروریسم عراق به وزارت دفاع، شدت گرفت.
براساس این گزارش، این دو رویداد خشم مردم را برانگیخت وآنها را به شدت خشمگین کرد و باعث شد تا خشم خود را در شبکه های اجتماعی ابراز کنند و به برگزاری تظاهرات در روزهای جاری دعوت کنند.
لقمه بدون احترام کاردی در حنجره است
«صفاء السرای» از تظاهرات کنندگان حاضر در بین معترضان در پاسخ به انگیزه ای که او را به میدان الطیران در الباب الشرقی واقع در مرکز بغداد کشانده، با این شعار پاسخ می دهد.
صفاء درباره تفاوت این تظاهرات با نمونه های قبلی به الجزیره می گوید: تفاوت تظاهرات جاری با نمونه های قبلی حضور قشر جوانان در آن است و اینکه این تظاهرات از هرگونه جهت گیری حزبی و یا چهره های فروخته شده یا خریداری شده خالی است.
این تظاهرات همانند دیگر پدیده های زندگی در عراق، جنجال هایی درباره قانونی بودن و اهداف آن به پا کرده است؛ در حالی که برخی از تحلیلگران از این تظاهرات به دلیل خالی بودن آن از رهبران و اتکای آن به جوانان خرده می گیرند، برخی دیگر این موضوع را جزو مزیت های آن برمی شمارند.
«جعفر الجشمی» شیخ قبیله جشم و فعال شبکه های اجتماعی در این باره می گوید: از جمله شرط های مورد قبول تظاهرات، داشتن رهبری است که از آنها نمایندگی و آرای آنها را بیان کند جنبش و حرکت آنها را هماهنگ گرداند.
او می افزاید: وجود خواسته های مشروع و روشن از دیگر شرط های لازم است اما تظاهرات فعلی از نظر رهبری و خواسته ها مجهول است.
با این حال «علی فائز» از دیگران حاضران در این اعتراضات معتقد است که خواسته های تظاهرات کنندگان روشن است و فراهم کردن زندگی کریمانه و عادلانه برای آنها است.
احتمال تاثیر اعتراضات روی اوضاع سیاسی عراق
الجزیره در گزارش خود می افزاید: بدون شک این تظاهرات و حوادث و تحولات ناشی از آن تاثیری هرچند اندک روی اوضاع سیاسی عراق برجای خواهد گذاشت. این موضوع را «دکتر اثیر الجاسور» استاد علوم سیاسی دانشگاه مستنصریه معتقد است.
برخی براین باورند که تاثیر این تظاهرات روی اوضاع سیاسی عراق ممکن است آنقدر بالا باشد که باعث بازنگری در صف بندی های سیاسی شود و عبدالمهدی را در برابر این بحران بدون متحد و پشتیبان تنها بگذارد.
دکتر جاسور به الجزیره می گوید: این تظاهرات بیانگر ۳ تصویر جدید است: اول، نشانه ناتوانی دولت برای پاسخ به نیازهای اساسی شهروندان، دوم، ضعف سیطره احزاب حاکم بر محافل عمومی و سوم نیز بالا رفتن آگاهی جمعی است.
اما با این حال پایتخت و سایر شهرهای عراق بعد از ناآرامی های دو روز گذشته، امروز (پنجشنبه) به ویژه پس از صدور دستور منع رفت و آمد از سوی عادل عبدالمهدی نخست وزیر این کشور ، از آرامش نسبی برخوردار شد.
امروز ادارات و مدارس پایتخت و دیگر مناطقی که صحنه اعتراضات بوده است تعطیل شد و با بسته شدن راههای اصلی در سطح پایتخت و استقرار گسترده نیروهای نظامی و امنیتی و خودروهای زرهی و ضد شورش عملا جابجایی در شهر با خودرو و حتی به صورت پیاده امکان پذیر نیست.
به گزارش شفقنا، در همین حال گروهی از متولیان اعتراضات در بیانیه ای بر مسالمت آمیز بودن حرکت خود و خودداری از حمله به اماکن عمومی و خصوصی و تخریب اموال عمومی تاکید و از اقدام خود برای نظافت معابر شهر خبر داده اند.
این افراد با اشاره به اقدامات تخریبی و درگیر شدن با نیروهای امنیتی از سوی برخی تظاهر کنندگان در دو روز گذشته نسبت به حضور افراد نفوذی در میان تظاهرکنندگان و تلاش برای انحراف خواسته های بر حق معترضان هشدار دادند.
با این حال هنوز مشخص نیست زبانه آتش اعتراضات و برخی آشوب ها و تخریب های همراه آن امروز پنجشنبه در بغداد و دیگر استانهای ملتهب عراق ادامه خواهد یافت و یا اینکه پس از دو روز درگیری و ناآرامی ، اوضاع رو به آرامش می رود.
استان های عراق از جمله مراکز استان های ذی قار، میسان، القادسیه، واسط، بابل، نجف اشرف، کربلای معلی، بصره، المثنی، دیاله و حتی کرکوک از روز سه شنبه گذشته شاهد برگزاری تظاهرات در اعتراض به وضعیت نامناسب خدمات عمومی، نبود فرصت های شغلی و فساد اداری بودند و در جریان آنها نیز شماری از معترضان کشته و زخمی شدند.
مناطق شرقی بغداد خصوصا شهرک صدر و الشعله هم سه شنبه شب صحنه اغتشاشات گسترده ای بود که منجر به آتش زدن تایرها و بستن خیابان تا پاسی از شب شد و صدای تیراندازی های هوایی و نامنظم آرامش عمومی مردم را برهم زد.
برخی از تظاهرکنندگان نیز با اعمال خشونت های عمدی با آتش زدن تایرها و بستن خیابان ها و تیراندازی های هوایی و بی هدف، جوی از وحشت را در این شهرک ایجاد کردند.
برخی از این شهروندان گفته اند که قصد مشارکت در تظاهرات را داشتند اما وقتی خشونت مفرط و شعارهای مشکوک گروهی از تظاهرکنندگان را در شبکه های اجتماعی مشاهده کردند از شرکت در آن خودداری کردند.
در حال حاضر اینترنت در بغداد و بسیاری از شهرهای عراق قطع است و امکان استفاده از شبکه های اجتماعی در این کشور وجود ندارد.
تلاش رسانه های سعودی و اماراتی برای ماهی گرفتن از آب گل آلود در عراق
پس از وقوع حوادث اخیرو ناآرامی های عراق رسانه های سعودی و خارجی تلاش کردند از آب گل آلود ماهی بگیرند و با نسبت دادن این تظاهرات به ایران، به روابط حسنه دو کشور لطمه بزنند.
در همین راستا شبکه خبری العربیه عربستان سعودی مدعی شد که در این تظاهرات که در نوع خود بی سابقه است، جوانان معترض و خشمگین نسبت به نبود خدمات عمومی، بیکاری و افزایش نفوذ ایران در عراق معترض هستند.
این در حالی است که رسانه های عراقی هرگونه ارتباط این تظاهرات با ایران را رد کرده اند و در هیچ یک از منابع خبری به این موضوع اشاره ای نشده است.
از سوی دیگر شبکه اماراتی اسکای نیوز عربی نیز تلاش کرد ناآرامی های عراق را به هر طریقی به ایران نسبت دهد و در این باره مدعی شد: برکناری «عبدالوهاب الساعدی» فرمانده نیروهای مبارزه با تروریسم عراق، بویژه پس از انتشار اخباری درباره دخالت ایران برای ازمیان برداشتن مردی که نقش بزرگی در مبارزه با گروه تروریستی داعش ایفا کرده، شعله خشم عراقی ها را شعله ور کرده است.
اسکای نیوز همچنین مدعی شد: عراق بین تنش های آمریکا و ایران در خاورمیانه گیر کرده و فشارها را بر دولت ضعیف بغداد که میزبان هزاران نیروی آمریکایی و شبه نظامیان نمتحد ایران است، دو چندان کرده است.
همین شبکه در مطلب دیگری مدعی شد: نفوذ ایران در عراق از طریق شبه نظامیان حشد شعبی و احزاب وفادار تهران، ب حقایق سیاسی در بغداد تبدیل شده است اما بحران اقتصادی ایران که نتیجه تحریم های بین المللی است، بار جدیدی را بر عراقی ها اضافه کرده است.
عراق به بازار باز کالاهای ایرانی که روی صنایع داخلی این کشور تاثیر گذاشته و باعث خروج هزاران عراقی از بازارکار و فساد شده، تبدیل گشته است.
با این حال گزاش مختلفی از دیگر رسانه ها منتشر شده است مبنی بر اینکه تظاهرات عراقی ها تنها به دلیل فساد و نبود فرصت های شغلی بوده و برخلاف ادعاهای رسانه های سعودی و اماراتی هیچ ارتباطی با روابط این کشور با ایران نداشته و ندارد.
آخرین تحولات
به گزارش روز پنجشنبه خبرگزاری رسمی عراق (واع)، “عادل عبدالمهدی” نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور در واکنش به تشدید تظاهرات با صدور بیانیه ای اعلام کرد که از ساعت پنج صبح امروز (پنجشنبه) به وقت محلی (۵:۳۰ به وقت تهران) تا اطلاع ثانوی، مقررات منع رفت و آمد در شهر بغداد اعمال می شود.
عبدالمهدی در بیانیه خود ضمن اعلام این که در زمان برقراری مقررات منع رفت و آمد، تردد وسایل نقلیه و افراد در بغداد به طور کامل ممنوع است، تاکید کرد که تردد مسافران به فرودگاه بین المللی شهر و بالعکس، آمبولانسها بیمار و کارمندان ادارات خدماتی همانند بیمارستان، اداره برق و اداره آب و فاضلاب مشمول این مقرارات نمی شوند.
تلویزیون رسمی عراق نیز گزارش داد که وزیر دفاع این کشور همه یگان های نظامی را به حالت آماده باش در آورده است.
برخی رسانه ها از شلیک دو فروند راکت به منطقه سبز بغداد خبر می دهند که یکی از آنها در نزدیکی سفارت ترکیه و دیگری به نزدیکی پل “الحارفیه” در اطراف منطقه سبز اصابت کرده است.
شبکه تلویزیونی “اسکای نیوز” عربی بامداد پنجشنبه از انفجار در منطقه سبز بغداد خبر داد.
انتهای پیام