راهبرد «سه حلقه»ی اصلاح طلبان برای انتخابات آتی
اعتماد در گزارشی نوشت: ماموریت دوم اصلاحطلبان کلید خورد؛ ماموریتی تحت عنوان «انتخابات مجلس دهم.» هدف و سازوکار این ماموریت هم چیزی نیست جز کسب صندلیهای سبز رنگ بهارستان و راهاندازی کارگروههای انتخاباتی در تهران و استانهای سراسر کشور. نخبگان و کنشگران سیاسی- اجتماعی اصلاحطلب با ادراک از اهمیت این ماموریت و شناخت موقعیت فعلی گفتمان اصلاحات در میان افکار عمومی میخواهند با دست پر و جلوگیری از هرگونه اما و اگر، مراحل سخت و صعب پیروزی در انتخابات مجلس را پشت سربگذارند. اصلاحطلبان میدانند که راه پیروزی در انتخابات مهم مجلس دهم از «صندوق رای» میگذرد و بر این اساس با اتکا بر فرمول «خرد جمعی و انسجام تشکیلاتی» امتحان پس داده انتخابات ریاستجمهوری سال ٩٢ میتوانند بازهم طعم موفقیت را به هواداران و دلدادگان گفتمان اصلاحات هدیه دهند. نیروهای سیاسی اصلاحطلب با همین رویکرد طی یک سال گذشته راهبردها و تاکتیکهای مختلفی را برای رسیدن به نقطه مطلوب از جمله؛ راهاندازی حزب، جبهه فراگیر منسجم، برگزاری کنگره، تاسیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات و تشکیل مجمع ملی اصلاحطلبان مورد ارزیابی و بررسی قرار دادهاند. آنان با آگاهی از این واقعیت که انتخابات مجلس تفاوتی ماهیتی و پیچیدهتر از انتخابات ریاستجمهوری دارد، میدانند که باید جدیتر از سال ٩٢ وارد کارزار انتخابات مجلس دهم شوند که پر کردن اکثریت صندلیهای سبز بهارستان کاری سختتر از در اختیار گرفتن دولت است و سازمانهای سیاسی و اجتماعی خاص خود را میطلبد. شورای همکاری اصلاحات به عنوان مرجع اصلی تصمیمگیری اصلاحطلبان به انضمام دیگر احزاب و گروههای اصلاحطلب چند ماهی است که بر سرعت و کیفیت تصمیمگیریهای خود افزوده و راهبردی چند لایه را برای انتخابات مجلس دهم تدوین و طراحی کرده است؛ راهبردی که کمتر شباهتی به سیاستگذاریهای اصلاحطلبان در ادوار سابق انتخابات مجلس دارد. واگذاری شناسایی، معرفی و تبلیغات سیاسی کاندیداهای اصلاحطلب در استانها، نقطه کانونی راهبرد انتخاباتی اصلاحطلبان است. بر اساس این استراتژی، اصلاحطلبان تهراننشین برای اصلاحطلبان شهرستان نشین تعیین تکلیف نخواهند کرد. این راهبرد البته به معنای کمرنگ شدن اجماع و وفاق میان اصلاحطلبان نیست، چرا که ارتباطی مستمر و تشکیلاتی میان شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان شهرستاننشین با کادر رهبری اصلاحطلبان در تهران وجود دارد و از سوی دیگر همه نیروهای سیاسی این جریان از مصایب و سختیهای موجود و پیش روی خود خبر دارند؛ ادراکی که باعث شده تا مختصات و مشخصات ذهنی اصلاحطلبان سراسر کشور برای انتخابات مجلس دهم، مشابه یکدیگر باشد و افق همه آنان براساس هدف معین شده در این ماموریت «پیروزی در انتخابات مجلس» باشد. شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات با واگذاری انتخاب کاندیداها به اصلاحطلبان شهرستاننشین میتواند بیش از پیش بر راهبرد «اجماع و اتحاد» سراسری و کشوری اصلاحطلبان بیفزاید و به نوعی فقدان احزاب موثر در اردوگاه سیاسی خود را برطرف کند. افزایش ارتباط اصلاحطلبان تهراننشین به عنوان اتاق فکر اصلاحات با اصلاحطلبان شهرستاننشین به مثابه نیروهای عملیاتی متکثر در سراسر کشور و تنظیم «فهرستهای انتخاباتی سه لایه» در تمامی کشور میتواند ترکیب مجلس را همسو با مطالبات مردم کند. دیگر تردیدی نیست که رمز موفقیت اصلاحطلبان در انتخابات مجلس نه از تهران که از شهرستانها میگذرد.
اصلاحطلبان پس از آنکه در انتخابات ریاستجمهوری گذشته به اتحاد و انسجام رسیدند در طول دو سال گذشته توانستهاند دستاوردهای درون جناحی آن انتخابات را حفظ کنند و از تجربه خرداد ٩٢ برای اسفند ٩٤ بهره ببرند.
آنها در شرایطی خود را برای انتخابات مجلس دهم آماده میکنند که با در اختیار داشتن دو بازوی مشورتی و اجرایی تحت عنوان شورای مشورتی اصلاحطلبان و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به حفظ و تقویت انسجام درونی خود میپردازند. این در حالی است که فرآیند انتخاب نامزدهای انتخاباتی با در نظر گرفتن نقش نخبگان و فعالان سیاسی استانها طی میشود و به گفته چهرههای شاخص اصلاحطلبان قرار نیست از تهران برای شهرستانها تصمیمگیری شود.
افزایش نقش فعالان سیاسی استانی در کنار مجموعههایی نظیر فرمانداران و استانداران دولت اصلاحات و نمایندگان ادوار باعث میشود در شهرستانها کار برای انتخاب چهرههای اصلاحطلب سخت نباشد. با این حال مانع بزرگی به نام نظارت استصوابی که از مجلس سوم به بعد از سوی شورای نگهبان به کار گرفته شده باعث میشود تا اصلاحطلبان نسبت به احتمال حضور با چهرههای تراز اول چندان امیدوار نباشند. برای حل این مشکل راههای مختلفی در سطوح کلان تصمیمگیری جریان اصلاحات به بحث گذاشته شده است.
حمید رضا جلایی پور، عضو آخرین شورای مرکزی جبهه مشارکت و عضو شورای مشورتی اصلاحطلبان در پاسخ به سوال « اعتماد» گفت: راهحل جلوگیری از اثرگذاری این مشکل این است که در شهرستانها به سراغ چهرههای متعهدی برویم که الزاما اصلاحطلب نیستند اما با اندیشه اصلاحطلبی همسویی دارند.
به گفته جلایی پور این چهرهها میتوانند از اقشار مختلف مردم انتخاب شوند. در این راه باید با شناسایی نیروهایی نظیر پزشکان، مهندسین و فرهنگیان مقبول مردم به جذب آنان پرداخت.
این استراتژی احتمال تایید صلاحیت چهرههای منتخب را افزایش میدهد اما میتواند آفت رقابت میان اصلاحطلبان در حوزههای انتخابیه را افزایش دهد. برای جلوگیری از این موضوع پیش از ثبت نام کاندیداها آنها متعهد میشوند تا در صورت تایید صلاحیت بیشتر از نیاز حوزه انتخابیه با سازوکاری که مورد تایید همه آنهاست در نهایت عدهای به نفع کاندیدای نهایی کنارهگیری کنند.
برای رسیدن به این منظور در ماههای آتی بسترهای لازم برای تعیین نامزدها فراهم میشود تا در نیمه دوم سال فرآیند انتخاب مصادیق آغاز شود.
اما برای فراهم کردن بسترهای لازم ارایه لیست متحد و سراسری روز گذشته رییس کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات از تشکیل کمیتههای زیرمجموعه کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خبر داد.
حجتالاسلام محسن رهامی، رییس کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات از تشکیل کمیتههای زیرمجموعه کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خبر داد و گفت: کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات که شورای برنامهریزی این شورا محسوب میشود، اقدام به تشکیل کمیتههای فرعی برای انتخابات آینده کرده است.
وی در تشریح جزییات کمیتههای تشکیل شده گفت: کمیته دانشجویان و جوانان به مسوولیت محمد خونچمن، کمیته اطلاعرسانی و تبلیغات به مسوولیت مصطفی کواکبیان، کمیته برنامهریزی به مسوولیت ژاله فرامرزیان، کمیته اقوام و مذاهب به مسوولیت سید هادی خامنهای، کمیته اقشار و اصناف به مسوولیت حسین کمالی و کمیته احزاب و تشکلها به مسوولیت فرجالله کمیجانی هماکنون در زیرمجموعه کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات تشکیل شدهاند.
رهامی در گفتوگو با تسنیم، با بیان اینکه حکم کمیتههای فرعی زیرمجموعه کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات رسماً ابلاغ شده است، اظهار داشت: همچنین قرار است معاونت ویژه زنان با همکاری افراد و احزاب اصلاحطلبی همچون شجاعی، ژاله فرامرزیان، فاطمه راکعی، زهرا مصطفوی و فائزه هاشمی به عنوان زیرمجموعه کمیته انتخابات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات فعالیت کند.
انتهای پیام