همصدایی دو گفتمان متعارض برای تحریم عمره
به گزارش انصاف نیوز، محمد رهبری نکاتی را درباره ی وقایع اخیر عربستان سعودی در فیسبوک نوشت:
– یکی از مهمترین مناقشات صدسال گذشته در ایران که از آغاز دوره ی مشروطه تاکنون جریان داشته، دوگانه باستانگرایی و اسلام گرایی بوده است. باستانگرایانی، اسلام و دستاوردهای دوره اسلامی را به طور کامل نفی می کردند که امروز هم در قالب «هموطنان آرایی» همچنان نفی می کنند؛ و اسلام گرایانی نیز دوره ی پیش از اسلام و دستاوردهای آن و گرایش های ملی و حتی زبان فارسی را نفی می کردند و همچنان هم در قالب برادران دوآتشه ی مذهبی نفی می کنند.
اگر بپذیریم که ایران امروز در حال حاضر در مرحله ی گذار است، کاهش فاصله میان این دو گروه و حل و فصل کردن اختلافات میان آن دسته از باستان گرایان و آن دسته از اسلام گرایان می تواند به عبور کشور از این مرحله و در بلند مدت به افزایش ثبات کمک کند.
– با توجه به وقایع اخیر در زمینه ی رابطه ایران و عربستان و اتفاقاتی که در حج عمره افتاده است، عملا شاهد پررنگتر شدن ادبیات باستان گرایی از همان نوع هستیم. فارغ از بحث حقانیت چنین گفتمانی، باید دانست که چنین موضوعی به ضرر کشور و پیشرفت آن خواهد بود چرا که موجب کندتر شدن گذار جامعه ی ایران خواهد شد.
اما نکته ای که در این میان جالب است، همگرایی این دو گفتمان در زمینه ی مخالفت با عربستان سعودی است. اگرچه هریک از حامیان این دو گفتمان با دلایل کاملا متفاوت و متعارضی بر طبل ضدیت با عربستان می کوبند، اما همگرایی این دو گفتمان در یک نقطه، اتفاق جالب منحصر به فردی است. هرچند که بعد از خوابیدن گرد و خاک های ضدیت با عربستان، آن چه باقی می ماند، نه نزدیکی بیشتر این دوگفتمان به یکدیگر، که افزایش فاصله میان این هاست و به همین دلیل است که باید تلاش کرد تا مانع گسترش ادبیات ضدعربی / عربستانی شد.
– البته دلایل موجه دیگری هم برای جلوگیری از گسترش چنین ادبیاتی که برخی اوقات رنگ و بوی نژادپرستی هم به خود می گیرد وجود دارد. توهین به اعراب و عرب زبانان، در حالی که شاهد مردمان عرب زبان در برخی از شهرهای جنوبی ایران هستیم، نه تنها برای کشورمان ایران، فایده ای ندارد که می تواند منجر به افزایش تنش میان عرب زبانان و دیگر هموطنان شود. اهمیت این موضوع زمانی دوچندان می شود که بدانیم برخی گرایش های جدایی طلبانه در برخی مناطق کشور وجود دارد. بدون تردید چنین ادبیات ضد عربی که این روزها در فضای مجازی بسیار گسترش یافته است، به تقویت این گرایش های جدایی طلبانه منجر خواهد شد.
– نکته ی آخری که باید به آن اشاره کرد، شکل گیری مطالبه ای گسترده برای تحریم حج عمره است. برخی از کسانی که دنبال تحقق چنین مطالبه ای هستند، با این دلیل که این گونه پولمان را به جیب اعراب می ریزیم، دعوت به تحریم حج می کنند. در این میان سوالی که باید از حامیان چنین مطالبه ای پرسید آن است که آیا همین استدلال را در رابطه با امارات متحده ی عربی و سفر به دبی هم به کار می برند یا خیر؟ اگر بر فرض بپذیریم که پولمان را نباید در جیب اعراب بریزیم، آیا حامیان چنین موضوعی، تاکنون به دبی سفر نکرده اند؟ چرا در کنار تحریم حجم عمره، تحریم سفر به دبی را مطالبه نمی کنند؟
انتهای پیام