مدیر سیسینما: نمیتوان تاریخ سینما را دستکاری کرد
ایرج تقی پور: نباید روزنامه نگاران و محققین را از داشتن اطلاعات محروم کرد
مدیر دایره المعارف دیجیتال سینمای ایران (سی سینما) دربارهی این دانشنامه سینمایی و حواشی بوجود آمده دربارهی قرار دادن اطلاعات برخی از بازیگران پیش از انقلاب توضیحاتی ارائه داد.
ایرج تقی پور در گفتوگو با انصاف نیوز با بیان اینکه سازمان سینمایی در اجرای اصل 44 قانون اساسی در ارائهی زیربنایی که یکی از جنبههای آن خدمات اطلاع رسانی است، در چند سال گذشته تصمیم به توسعهی خدمات اطلاع رسانی در حوزهی سینما بهویژه برای فعالین حوزه پژوهش گرفته است، گفت: بهویژه فعالین حوزهی بین الملل سینما همواره با این سوال مواجه بودهاند که با وجود پایاننامهها و مقالات متعددی که سالیانه دربارهی سینمای ایران در دنیا نگاشته میشود و فقط فهرست آن به اندازهی یک کتاب است، چرا منبع رسمی و جدی در این حوزه وجود ندارد.
وی ادامه داد: در زمان دکتر حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی وقت، قرار شد پایگاهی اینترنتی به عنوان دایره المعارفی برای ارائهی اطلاعات سینمای ایران به زبان انگلیسی طراحی شود که این کار در موسسهی رسانههای تصویری به سرپرستی من آغاز شد. این کار به دلیل نبودن بودجهی کافی بسیار کند پیش میرفت. در زمان آقای حیدریان و میرکریمی که مشاور بین الملل ایشان بودند از من پرسیدند که آیا میشود این کار را زودتر و در کمتر از یک سال انجام داده و راه اندازی کنیم؟ من هم با وجود این که کار بسیار مشکلی بود گفتم فاز اول آن شدنی است که انجام شد و در جشنوارهی جهانی فجر ۱۳۹۷ رونمایی شد.
تقی پور همچنین یادآور شد: این کار برای چهار فاز پیش بینی شده و تنها یک فاز که مربوط به اطلاعات اولیهی فیلمهای ایرانی بود اجرایی شد. این سایت حاوی همهی اطلاعات سینمای ایران از اولین فیلمی که در ایران ساخته شده تا به امروز است. تمام فیلمهای سینمایی بلند و کوتاه که در هر جای دنیا و ایران ثبت شده باشند، اطلاعات اولیهی آنها در این سایت موجود است. ما دسترسی به نسخهی فیلمها برای بازبینی نداشتیم و ناچار از مراجعه به مطالب مکتوب، شامل کتابها و نشریات بودیم. با تطبیق این منابع متوجه شدیم که اشکالات و اغلاط متعددی در این منابع وجود دارد، حتی در بهترین منابعی که در زبان فارسی هست. گروه همکاران بنده تلاش بسیاری کردند که این اشکالات را برطرف کنند و با تطبیق اسامی با همدیگر، افرادی را که با اسامی متفاوتی در منابع و عنوان بندی فیلمها نام برده شده بودند را اصلاح کنند.
وی ادامه داد: هیچ فیلم بلند و کوتاه ایرانی به جز فیلمها و برنامههای صدا و سیما که نتوانستیم به اطلاعات آرشیو سازمان دسترسی پیدا کنیم و ادارات دولتی مانند وزارت نفت و جهاد کشاورزی (که برای فاز دوم به بعد پیش بینی شده بودند)، نیست که در جایی از دنیا ثبت شده باشد و در این پایگاه موجود نباشد. در اجرای این کار طبیعی بود که تقریبا همهی پایگاههای ایرانی و خارجی دیگر را هم بررسی کردیم. بعد از راه اندازی این پایگاه مورد این سوال قرار گرفتیم که حیف است این اطلاعات فقط به زبان انگلیسی ارائه شود و فارسی نباشد و محققین و نویسندگان و روزنامه نگاران فارسی زبان از آن بیبهره باشند. لذا بخش فارسی آن هم چند ماه بعد راه اندازی شد.
تقی پور افزود: جاهایی هستند که سینمای قبل از انقلاب را به رسمیت نمیشناسند و موضوع فعالیتشان صرفا سینمای بعد از انقلاب است و بعضا هم به ارگانهای انقلابی وابسته هستند اما پایگاه اطلاع رسانیشان شامل اطلاعات همهی سینماگران قبل و بعد از انقلاب میشود. بسیاری از پایگاههای سینمایی هم هستند که جنبهی تجاری دارند. بسیاری از این پایگاههای تجاری، از اطلاعات ما هم استفاده میکنند. عجیب این است که تقریبا در همهی آنها به بازیگران و سینماگران قبل از انقلاب هم اشاره شده است. حتی پایگاههای متعددی وجود دارد که دربارهی قد، اندازهی کفش، همسران، فرزندان و … یعنی جزئیات زندگی بازیگران قبل از انقلاب اطلاعات مبسوطی را ارائه میکنند، و عجیبتر این که تا کنون هیچ فردی معترض این موضوع نشده ولی در خصوص پایگاه سینمایی سیسینما توسط عدهای که مطمئن هستم تاکنون حتی یک بلیط سینما یا تئاتر یا یک واقعهی فرهنگی را نخریدهاند، واکنش سخت نشان داده شده است. چطور کسی که فیلم ندیده میتواند قضاوت کند که کس دیگری اهل سینما بوده یا خیر. چگونه میتوان از نویسندگان و روزنامه نگاران و پژوهشگران، مثلا برنامه سازان و خبرنگاران وسایل ارتباطی فراگیری مانند صدا و سیما انتظار کار دقیق و علمی داشت ولی منابع کافی پژوهشی در اختیار نداشته باشند. و نمیتوان تاریخ را فقط با اشاره به اولیا نوشت و از سایرین چشم پوشی کرد.
این کارشناس سینمایی تاکید کرد: به نظر بنده این حسن نظر سازمان امور سینمایی در اجرای قانون تاسیس و اداره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود را موظف به حمایت از همهی شئون سینما میدانسته و در اجرای همین سیاست، از تامین منابع اطلاعاتی برای اهالی سینما و علاقمندان آن حمایت کرده است را باید ارج نهاد. در سال جاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مضیقه روبرو است. امیدواریم با رفع تنگناهای هر چه زودتر بتوانیم فازهای بعدی این پروژه را هم اجرایی کنیم.
انتهای پیام