فرارو نوشت: عملکرد دولت اعتدالگرای حسن روحانی که با حمایت تام و تمام اصلاح طلبان روی کار آمد، اصولگرایان را در موقعیتی طلایی در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار داده است. ریزش بی سابقه هواداران اصلاح طلبان و میانه روها باعث شده که گروههای اصولگرا خود را برای انتخابات مجلس شورای اسلامی آماده کنند. اگر قیمت بنزین گران نمیشد، کور سوی امیدی برای اصلاح طلبان وجود داشت، اما حالا هیچ امید در اردوگاه این گروه سیاسی نسبت به موفقیت در انتخابات مجلس شورای اسلامی دیده نمیشود. حتی تحرکات انتخاباتی در میان گروههای اصلاح طلب به شکل محسوسی کاهش یافته است.
به گزارش فرارو، در نقطه مقابل در اردوگاه اصولگرایان تحرکات افزایش یافته است، از یکسو رسانههای این جریان از فرصت استفاده کرده و اصلاح طلبان و میانه روها را مورد حمله قرار میدهند و از سوی دیگر چهرهها و گروههای سیاسی اصولگرا فضا را برای ورود به عرصه انتخابات مناسب میبینند.
سعید جلیلی تحرکات انتخاباتی گستردهای دارد، جریان اصلی اصولگرایان شورایی تشکیل داده اند و فعالیت خود را دنبال میکنند، محمد باقر قالیباف و غلامعلی حداد عادل هم در این بازی سهمی دارند هر چند کمتر از دیگران.
اما شاید بتوان گفت مرموزترین بازیگر این میدان، محمود احمدی نژاد رییس جمهور پیشین است. نشانههایی از تغییر رفتار سیاسی او در ماههای اخیر دیده میشود. اولا اینکه پس از تغییر رییس قوه قضائیه حواریونش یعنی اسفندیار رحیم مشایی و حمید بقایی کمتر در زندان بوده اند و بیشتر در مرخصی به سر برده اند.
از سوی دیگر احمدی نژاد نیز از دُز حملاتش به نهادهای مختلف نظام کاسته است. این در حالی است که احمدی نژاد در سه سال اخیر در قامت یک اپوزیسیون برای نظام ظاهر شده بود. او بارها و بارها به اعتراضهای سال ۹۶ واکنش نشان داد. حتی چند بار از وزارت کشور درخواست دریافت مجوز تجمع کرد و به جایی نرسید.
حالا او در کوران اتفاقات سال ۹۸ و اعتراضهایی که به مراتب شدید از دو سال پیش بود، سکوت کرده است و این سکوت با رویه پیشین او تفاوت دارد. به عقیده برخی ناظران او و گروهی از همفکرانش در حال برنامه ریزی برای انتخابات مجلس هستند. اتفاقات اخیر را هم فرصت مناسبی برای موفقیت خود میدانند.
اخیرا «لیست مردمی پویش گام دومی دعوت جوانان انقلابی» منتشر شده است که در آن برخی جوانان و چهرههای جدید اصولگرا در این لیست قرار دارند. “سردار احمد وحیدی (وزیر دفاع دولت احمدی نژاد)، وحید جلیلی، علی باقری، مهدی محمدی، حسین آبنیکی، فواد ایزدی، یاسر جبرائیلی، محمد صادق کوشکی، محمد هادی زاهدی وفا از جمله افرادی هستند که در این لیست قرار دارند. برخی رسانهها این لیست را منتسب به طیف احمدی نژاد کرده اند، اما به نظر میرسد این لیست بیشتر به سعید جلیلی متمایل است تا محمود احمدی نژاد. مگر اتفاق دیگری هم رخ داده باشد و احمدی نژاد در ماههای اخیر به طیف جلیلی نزدیک شده باشد. موضوعی که بعید هم به نظر نمیرسد.
همچنین گفته میشود برخی اعضای دولت احمدی نژاد مثل شیخ الاسلامی وزیر پیشین کار، علی نیکزاد وزیر پیشین مسکن و مرتضی تمدن استاندار پیشین تهران و … نیز در انتخابات حضور خواهند داشت. چهرههایی که بسیار به احمدی نژاد نزدیک هستند.
در سوی دیگر داستان جبهه پایداری و چهرههای همیشگی آن قرار دارد، جبههای که صادق محصولی وزیر کشور دولت احمدی نژاد از بازیگران اصلی آن است. جبهه پایداری همیشه فاصله کمی با احمدی نژاد داشته است. حتی در دو سال پیش نیز اعضای آن علیه احمدی نژاد کمتر حرف زده اند. برخی می گویند جبهه پایداری ممکن است با احمدی نژاد در انتخابات همکاری کند.
صادق زیباکلام تحلیلگر مسائل سیاسی در باره اینکه احمدی نژاد چه خواهد کرد؟، به فرارو گفت: «من از فردای مرداد ۹۲ که مراسم تحلیف آقای روحانی برگزار شد و آقای احمدی نژاد رسما کنار رفتند تا به امروز همواره گفته ام آقای احمدی نژاد را نباید دستم گرفت و او را تمام شده دانست. آقای احمدی نژاد سه ویژگی مهم دارد. اول این که از چهرههای سنتیتر اصولگرا، جوانتر است. دوم اینکه خیلی از کادرهای اصولگرا و شخصیتهای این جریان از ایشان طرفدارای میکنند. مثلا روح الله حسینیان، حسین الله کرم و … که برخی انتقادات به او را قبول دارند. ویژگی سوم احمدی نژاد این است که اگر همین فردا انتخابات برگزار شود حداقل ۱۰ تا ۱۵ میلیون رای دارد، بدون تبلیغات. بنابراین هرکس دیگری که جای احمدی نژاد باشد با داشتن این سه خصوصیت مهم، کنار نمیکشید.»
او افزود: «آقای احمدی نژاد یک نیروی جدی و حتی شاید جدیترین نیروی سیاسی در آینده کشور است؛ بنابراین طبیعیترین اتفاقی که ممکن است بیافتد این است که خودش را با چراغ خاموش یا روشن برای ورود به عرصه انتخابات خود را آماده کند. البته به نظر نمیرسد او خود نامزد انتخابات مجلس شود. اما من یقین دارم که در بسیاری از حوزههای انتخابیه کوچک و بزرگ آقای احمدی نژاد نماینده خواهد داشت.»
زیباکلام تاکید کرد: «در حوزههایی که کوچکتر و دورافتادهتر است محبوبیت احمدی نژاد خیلی بیشتر است. یقینا نامزدهایی که احمدی نژاد تائیدشان کند به آسانی به مجلس راه پیدا میکنند؛ بنابراین من تصور میکنم در بدترین حالت احمدی نژاد و جریان منتسب به او حداقل یک سوم مجلس آینده را کسب خواهد کرد. فراکسیون امید هم در حال حاضر یک سوم مجلس را در دست دارد، اما اعضای این فراکسیون پای آرمانهای اصلاحات و اصلاح طلبی ایستادگی نکردند. طرفداران احمدی نژاد وقتی وارد مجلس شوند مثل نمایندگان فراکسیون امید عمل نخواهند کرد و هر کدام به اندازه ۱۰ نماینده سروصدا و قدرت خواهند داشت.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی ادامه داد: «جدا از کسانی که طرفدار خود آقای احمدی نژاد هستند سرخوردگی عمیق و گستردهای نسبت به اصولگرایان معتدل و میانه رو به وجود آمده است. شخصیتهایی همچون علی لاریجانی، احمد توکلی، مهندس باهنر و … دیگر محبوبیت و مقبولیت سابق را در این جریان ندارند؛ بنابراین بسیاری از اصولگرایان سرخورده از رهبری اصولگرایان میانهرو، به جریان احمدی نژاد رای خواهند داد.»
زیباکلام تاکید کرد: «آقای احمدی نژاد به هیچ وجه با اصولگرایان ائتلاف نخواهد کرد و به عنوان یک جریان مستقل به انتخابات وارد خواهد شد و به شدت هم علیه اصولگرایان تبلیغ خواهد کرد و هم علیه اصلاح طلبان و میانه روها. احمدی نژاد و جریان او تلاش خواهد کرد از موج نارضایتی عمیق و گستردهای که نسبت به دو طیف اصلی اصلاح طلب و اصولگرا وجود دارد، حداکثر بهره برداری را انجام دهند و هیچ بعید نیست که هیات رئیسه مجلس آینده از اعضای این جریان باشد.»
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا ورود احمدی نژاد به انتخابات مجلس مقدمهای برای نامزدی او در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خواهد بود، گفت: «احمدی نژاد به طور جدی وارد انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد. احتمال زیاد هم خودش نامزد خواهد شد، چرا که چهره اصلی این جریان برای ریاست جمهوری خود آقای احمدی نژاد است و هیچ کس غیر از او این قابلیت را ندارد. با توجه به نفوذ احتمالی که در انتخابات مجلس به دست میآورد بعید است که شورای نگهبان بتواند او را رد صلاحیت کند؛ بنابراین اگر همه چیز طبق مراد جریان احمدی نژاد پیش برود، باید گفت او در سال ۱۴۰۰ هم مجلس را خواهد داشت و هم قوه مجریه را.»
زیباکلام درباره این که کدام گروه اصولگرا با او در این راه همراهی خواهد کرد؟، گفت: «جبهه پایداری حمایت خواهد کرد، بسیاری از حزب اللهیهایی که به آرمانهای انقلاب باور دارند او را حمایت خواهند کرد؛ بنابراین بدنه و نیروهای بالقوه حزب اللهی به خصوص تیپهای جوان با احمدی نژاد همکاری میکنند.»
انتهای پیام