تخصص سنجی در شرایط نمایندگی مجلس
مهدی مستفید، در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «تخصص سنجی در شرایط نمایندگی مجلس» نوشت:
با ثبت نام از کاندیداهای نمایندگی مجلس و کثرت ثبت نام کنندگان، سوالی که ایجاد میشود این است که معیار نمایندگی مجلس چیست؟ آیا این هزاران نفری که داوطلب نمایندگیاند لایق مسند نمایندگی هستند؟ اگر شایستگی وکالت مردم چنین به وفور یافت میشود چرا همه از ضعیف بودن مجلس مینالند؟
با نگاهی به شرایط عنوان شده در قانون انتخابات میزان نازل تبعیت از شایسته سالاری و تخصص گرایی به عینه مشاهده میشود. به راستی هر کسی که مدرک فوق لیسانس داشته باشد و محکومیتی در دادگاه نداشته باشد شایستهی نمایندگی مردم است؟ هر چند در هیاتهای نظارت فیلتر تعهدی برای سنجش تعهد نامزدها وجود دارد ولی در سنجش تخصص سازوکار معیوب است. اکثریت کاندیداها نه فهمی از وظایف نمایندگی دارند و نه درکی از مسائل سیاسی.
بی شک بسیاری از آنها که شانسهای اصلی انتخاب هستند نیز قادر به تحلیل مسائل روز کشور نیستند. باور ندارید میتوانید نظر کاندیداهای شهرستانتان را در خصوص یکی از مسائل روز داخلی یا خارجی بپرسید و نتیجه را بنگرید!
حال مجلسی که از این افراد تشکیل شود چه کارکردی خواهد داشت خود جای تامل دارد. عدم وجود ضوابط کاربردی نه تنها با ورود افراد ناتوان به مجلس موجب تضعیف آن میشود بلکه با هدایت رقابتها به شکل ناسالم موجب ممانعت از ورود افراد کارآمد به مجلس هم میشود. منطقه گرایی حاکم بر مجلس و ارکان حاکمیت ریشه گرفته از انتخاب افرادی است که نسخهای برای مسائل ملی ندارند و انرژی خود را صرف تزیین ویترین منطقهای خود میکنند که ثمری جز تباهی منابع کشور در دراز مدت ندارد.
چرا وکالت ملت چنین ساده گرفته میشود و توجهی به کفایت وکلا نمیشود؟ برای مثال فیلترهای گزینش وکلای دادگستری را با وکلای مجلس مقایسه کنید. برای وکالت دادگستری که وکالت اشخاص است و بسیار کم اهمیتتر از وکالت ملت و مسوولیت بزرگ تقنین قوانین، قانونگذار هم اخذ حداقل لیسانس حقوق و مشابه آن را لازم دانسته هم آزمونی تخصصی را پیش بینی کرده هم دورهی کارآموزی 18 ماهه در نظر گرفته و در نهایت باز آزمون دیگری برای مطمئن شدن از توانایی وکیل در نظر گرفته است تا تواناترینها برای وکالت انتخاب شوند.
به نظر میرسد دارا بودن تحصیلاتی مرکب از موارد مورد نیاز وکالت ملت چون حقوق، سیاست، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد و… و سنجش آن طی آزمون مدون برای داوطلبین وکالت ملت ضروری است تا کسانی که به عنوان کاندیدا معرفی میشوند دارای حداقل اطلاعاتی از حوزهی وظایف مجلس باشند.
بی شک در کنار آن تجربه و فعالیتهای کاندیداها هم مورد توجه مردم قرار خواهد گرفت و تحول در ترکیب مجلس و کارآمدی آن محقق خواهد شد. آسیبی که کشور از سر کار آمدن غیر متخصصها میبیند کمتر از غیر متعهدها نیست. زیرا شاید بیشتر از آن چه غیر متعهدها ممکن است میل کنند غیر متخصصها حیف کنند.
انتهای پیام