عوامل توليد آلودگی هوا همچنان میتازند
اعتماد نوشت: نفس تهران چنان از ذرات معلق گرفت كه حتي شهردارپايتخت هم اعتراف كرد اگر باران نميباريد با آنچه در روز 25 آذر98 از آلودگي تجربه كرده بوديم بايد شهر را تخليه ميكرديم. اما چرا كارمان به اينجا رسيد كه پديده وارونگي در پاييز و زمستان كارمان را به توقف زندگي در شهر ميكشاند؟ همين كه مدارس تعطيل شوند، دانشگاهها تعطيل شوند و بسياري پدران و مادران به سبب آنكه فرزندانشان را بايد در خانه نگاه دارند مجبورند سر كار نروند عملا توقف زندگي معمول است. در اين شرايط آنچه از زبان مسئولان ميشنويم اعتراف به ناتواني در حل مشكل آلودگي هوا چه در تهران و چه كلانشهرهاست. كما اينكه در ماههاي گذشته از زبان مسئولان شهري شنيديم كه از «باد» و «باران» به عنوان عواملي كه آلودگي را از بين ميبرند سخن گفتند در حالي كه ما ميدانيم اين عوامل از اختيار انسانها به ويژه مديران خارج است.
جالب اينجاست كه آنچه در اختيار و تحت مديريت مديران است تغييري به خود نميبيند. در اين سالها به جز تعطيل كردن مدارس و دانشگاهها و زوج و فرد كردن از در منزل اقدام موثر ديگري صورت نگرفته است. البته با سر كار آمدن دولت يازدهم توليد بنزين پتروشيميها متوقف و استاندارد بنزين بهبود يافت اما آيا خودروهاي ما هم بهبود يافت. يكي از مهمترين عواملي كه آلودگي هوا را تشديد ميكند خودروهاي سبك و سنگين هستند. اما در اين سالها نه خودروهاي سنگين و نه خودروهاي سبك براي كاهش آلودگي هوا مناسبسازي نشدهاند. جالب اينجاست كه شوراي شهر تهران با نصب فيلتر دوده بر اتوبوسهاي شهري مخالفت كرد و از سوي ديگر سيستم حمل و نقل عمومي ما سالهاست كه به خود اتوبوس جديد نديده است.
از سوي ديگر وظيفه كاهش آلودگي هوا كه نيازمند اقدامات بينبخشي است قرباني جزيرهاي عمل كردن شده است و هيچكس به تعهدات خود در اين زمينه عمل نميكند. كميته كاهش آلودگي هوا به رياست سازمان حفاظت محيط زيست تشكيل ميشود اما پرسش اين است كه اعضاي آن كيستند و تا چه اندازه به وظايف خود عمل ميكنند؟
يكي از عوامل موثر در آلودگي هوا كه همان ذرات معلق است خودروهاست.
آيا خودروسازان در اين سالها تعهدي نسبت به كاهش آلايندههاي هوا داشتهاند؟ آيا خودروسازان استانداردهاي جهاني براي توليد خودروي كممصرفتر و با مصرف بهينه را در دستور كار داشتهاند؟ عموما خودروهايي كه خودروسازان ما توليد ميكنند چند نسل از خودروهاي روز دنيا عقب هستند؟ تكنولوژي آنها چند نسل عقبتر است؟
جالب اينجاست كه صنعت خودروسازي كه سالهاست حمايت دولتهاي مختلف را داشته است هيچگاه به عنوان مسئول موثر در توليد آلايندهها شناخته نشده است و گاه پشت اشتغال پنهان شده اند و گاه پشت تحريم اما هيچگاه نه نيروي انتظامي موفق شده از پلاككردن و شمارهگذاري خودروهاي بيكيفيت و غيراستاندارد جلوگيري كند و نه سازمان حفاظت محيط زيست توانسته از شمارهگذاري اين خودروها جلوگيري كند. در چنين شرايطي كه همچنان عامل اصلي توليد آلايندهها يعني توليد خودروهاي نامناسب ادامه دارد چگونه انتظار داريم آلودگي هوا كاهش پيدا كند؟
انتهای پیام