بررسی یک پیشنهاد: صداوسیما بازگشت رامبد را به نظرسنجی بگذارد
علی خسروجردی، انصاف نیوز: طیبه سیاوشی نماینده مجلس دربارهی پیشنهاد موکول کردن بازگشت رامبد جوان با برنامهی خندوانه به نظرسنجی صداوسیما ار مردم، میگوید: «پایگاههای خبری، برنامههای پرطرفدار اینترنتی و خود صداوسیما میتوانند درباره برنامهها نظرسنجی کنند». پرویز اجلالی از اعضای کارگروه سینمای انجمن جامعهشناسی ایران با نظرسنجی درباره بازگشت مجری تلویزیونی به تلویزیون مخالف است. او همچنین معتقد است ارفاق به یک مجری از سوی صداوسیما به ضرر او منجر میشود. محمود معرف از دیگر اعضای این کارگروه میگوید سرعت، دقت و تعمیمپذیری در نظرسنجی اهمیت دارد.
سفر رامبد جوان و نگار جواهریان با حواشی بسیاری همراه بود. پیشتر، انصاف نیوز در گزارشی مردمی عملکرد این مجری تلویزیونی را بررسی کرده بود که در آن گزارش، مردم نظرات متفاوتی داشتند. برخی او حمایت کردند و عدهای هم انتقاداتی جدی وارد کردند.
پیش از این کامل دلپسند جامعه شناس و عضو کارگروه سینمای انجمن جامعهشناسی ایران درباره بازگشت رامبد جوان به تلویزیون گفته بود: «نسخهپیچی برای اینکه ایشان به سرکار بازگردد، برنامه بسازد یا نسازد از سوی سیاستگذاران و کارگزاران رسانه نسخهپیچی ناقصی است، بلکه ملاک جامعه و ارزشهای آن است. متاسفانه ما برای نظرسنجیهای معتبر سازوکاری نداریم تا بپرسیم با چنین گزارههایی موافق هستند یا نه. با سیگنالهای منتشر شده از شاخصهای ذهنی مخاطبان میتوان بهتر تصمیمگیری کرد.»[لینک]
در حالیکه نظرات مختلفی درباره پخش فصل جدید برنامه خندوانه مطرح میشود، علی احمدی از پخش این برنامه در اسفندماه خبرداده است. تهیهکننده خندوانه در گفتوگویی میگوید: «فصل جدید برنامه ساختاری جدید دارد و با حضور رامبد و جناب خان روی آنتن خواهد رفت. برنامهریزی کامل انجام نشده، اگر در جدول پخش شبکه تغییر کند، احتمالا شبهای بیشتری مهمان خانههای مردم خواهیم بود. فصل جدید به روال قبل در نوروز پخش خواهد شد و تا اوایل محرم روی آنتن میرود».
انصاف نیوز علاوه بر طرح این موضوع که آیا میتوان بازگشت رامبد به تلویزیون را به رای مردم گذاشت، با چندتن از اعضای کارگروه سینمای انجمن جامعه شناسی و همچنین طیبه سیاووشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، در گزارشی میدانی از شهروندان تهرانی پرسیده است که نظر آنها درباره پخش مجدد برنامه رامبد چیست؟ آیا این برنامه را دوباره میبینند؟ گزینه دیگری برای اجرا پیشنهاد میدهند؟ آنها همچنین به این پرسش پاسخ دادهاند بهترین گزینه برای جایگزین شدن این برنامه چیست؟
مردم از خندوانه میگویند
پشت پیشخوان مغازهاش نشسته و کنترل تلویزیون را در دست دارد و شبکههای تلویزیون را عوض میکند تا شاید برنامه مورد علاقهاش را پیدا کند. این شهروند میگوید حداقل 9 ساعت در طول روز تلویزیون تماشا میکند و برنامههای مورد علاقهاش از شبکههای نسیم و سه پخش میشود. او خندوانه را یکی از مفرحترین برنامههای چند سال اخیر میداند و میگوید: «خندوانه بسیار شاد و جذاب است. اجرای رامبد خیلی خوب است ولی بعضی اوقات حوصله آدم را سر میبرد. مشکلی با پخش دوباره این برنامه ندارم حتی اگر رامبد مجری برنامه باشد. چند فصل پیش جنابخان در برنامه نبود و خندوانه اصلا جذابیت نداشت.»
او درباره مجری جایگزین این برنامه میگوید: « اگر رامبد و جناب خان در برنامه نباشد، محمد بحرانی [صداپیشه جنابخان] نسبت به رامبد بیشتر میخنداند. خندوانه را دوست دارم و این برنامه را به طور حتم خواهم دید.»
یکی دیگر از شهروندانی که در حوالی چهارراه ولیعصر به پرسشها پاسخ داد، درباره جوان میگوید: «کار او شخصی است و ما حق دخالت نداریم. اگر من هم موقعیت او را داشتم، شاید این کار را میکردم. برنامه خندوانه را دنبال نمیکردم و چند قسمتی از این برنامه را دیدهام.با توجه به شرایط کنونی، دیگر کسی دل و دماغ دیدن این برنامه را ندارد.»
او درباره جایگزین شدن مجری دیگر به جای رامبد جوان میگوید: « شنیدهام طراح برنامه رامبد بوده است و گرفتن آنتن برنامه از او کم لطفی است.»
تنها خانمی که حاضر شد به پرسشهای ما پاسخ دهد، درباره بازگشت خندوانه به تلویزیون میگوید: «اگر رامبد، ما مردم ایران را دوست دارد، به خندوانه برنگردد. شما از پخش دوباره خندوانه اطمینان دارید؟ شبکه نسیم دیگر خلاصه قسمتهای خندوانه را پخش نمیکند. جنابخان بیشترین عامل موفقیت این برنامه است. این عروسک در فصل چهارم این برنامه حضور نداشت و جذابیت خندوانه هم مثل سه فصل قبلی نبود. به نظرم رضا شفیعیجم و جنابخان میتوانند این برنامه را خیلی خندهدارتر کنند.»
علی پسر جوانی است که به پرسشهایم پاسخ میدهد و میگوید تا پیش از سفر رامبد به کانادا، یکی از طرفداران او بوده و فقط چند قسمت از این برنامه تلویزیونی را ندیده است. در حال حاضر، او نظر دیگری دارد: «دیگر علاقه ندارم تا برنامه رامبد را ببینم. هرچند این برنامه آموزههای شهروندی خوبی میداد اما این رفتار او غیرقابل تحمل است. شنیدهام این برنامه بار دیگر روی آنتن خواهد رفت، به نظرم این برنامه مثل قبل مخاطب نخواهد داشت و تعداد تماشاچیان برنامه خیلی کمتر خواهد بود. شاید همان روند قبلی را ادامه دهند.»
او درباره چهره جایگزین به جای رامبد جوان میگوید: «مهران غفوریان میتواند گزینه خوبی باشد، طناز است و توانایی خنداندن دارد.»
مردی حدودا 40 ساله به نظر میرسد و جلو سینما قدس میدان ولیعصر ایستاده است. خودش را محسن معرفی میکند و در پاسخ به پرسشهایم میگوید: «کاری به سفر رامبد ندارم، همه بازیگران از این کارها میکنند. موضوعی که مهم است، دروغهای رامبد جوان بود. او حرفهای در خندوانه میزند اما کاری دیگر میکند. به نظرم این برنامه نباید پخش شود.»
این شهروند درباره مجری پیشنهادی برای جایگزین شدن رامبد میگوید: «بهترین گزینه پخش نشدن این برنامه است. اگر بخواهند شخص دیگری را به جای رامبد روی صحنه بیاورند، محمد بحرانی و بیژن بنفشهخواه بهترین گزینهها هستند.»
یکی دیگر از شهروندان حوالی مترو شادمان درباره بازگشت این برنامه به آنتن تلویزیون میگوید: «فکر میکنم خون رامبد از دیگران رنگیتر است. اگر عکسهای منتشر شده برای دیگری بود، حتی به او اجازه نمیدادند از جلو صداوسیما عبور کند. خندوانه پخش خواهد شد ولی این برنامه تلویزیونی را نخواهم دید. به نظرم بهتر است تا تغییراتی در برنامه ایجاد شود. مجری این برنامه میتواند یکی از استندآپ کمدینهای معروفی باشد که در این برنامه اجرا میکنند.»
محمدرضا از حامیان رامبد است و سفر او به کانادا برای به دنیا آوردن فرزندش را به طور کامل شخصی میداند. او میگوید: «خندوانه یکی از شادترین برنامههای تلویزیونی در سالهای اخیر است. تعداد زیاد بینندگان تلویزیونی و تماشاچیان حاضر در استودیو، نشان میدهد این برنامه در جذب مخاطب بسیار موفق بوده و خواهد بود. نمیدانم به چه دلیلی این سوالها را میپرسید، اما بازهم این برنامه را خواهم دید. هیچکس مثل رامبد نمیتواند این برنامه را اجرا کند.»
«کار صداوسیما از دوگانگی گذشته است»
طیبه سیاوشی درباره امکان برگزاری نظرسنجی بازگشت رامبد جوان به تلویزیون میگوید: «برگزاری نظرسنجی از نظرقانونی مشکلی ندارد. صداوسیما و بسیاری از پایگاههای خبری که نظرسنجی میکنند، ایسپا و برنامههای اینترنتی پربیننده در فضای مجازی به راحتی میتوانند این نظرسنجی را انجام دهند. خلا برنامههای شاد در صداوسیمای ما مشخص است.»
نماینده مردم تهران توضیح داد: «نظرسنجی متودهای مختلفی دارد و جمعآوری آمار میدانی در قرن بیستویکم خیلی مهم است. این کار را در کشور خیلی کمتر انجام میدهیم، درحالیکه برای انسانها خیلی جذاب، قابل تامل و تعمق است. به نظرم در مراکز عمومی فارغ از اینکه نماز جمعه، دانشگاه، بازار یا میدان ترهبار باشد، در تمامی این مکانها میتوانند از پایگاهها و جناحهای مختلف مردم نظرسنجی کنند و نظر آنها را بگیرند. از طبقه روشنفکر تا طبقه عامه مردم، زنان خانهدار و کسانی که بیننده این برنامهها هستند، نظرسنجی شود. اینکه بگویند برنامهای به همان شیوه سابق ادامه پیدا کند یا شیوه و گزینههای مطرح کنند تا مردم آن گزینهها را انتخاب کنند، در مراحل بعدی قرار دارند.»
او ادامه داد: «تعداد برنامههایی مثل «دورهمی»، خندوانه و برنامههای پرطرفدار به تعداد انگشتهای دست هم نمیرسد. خوب است تا برنامههای پرطرفدار در سیما جای داشته باشند. در بازدیدهایی که از صداوسیما داشتهایم، گفتهاند که یک برنامه خیلی پربیینده است و شبکههای ماهوارهای فارسی زبان، ناچار شدهاند تا ساعت برنامه خود را جابهجا کنند، به دلیل اینکه برنامه پرطرفدار بوده است. به یاد ندارم این برنامه دورهمی، خندوانه یا سریالی بوده است که یکی دو سال پیش از تلویزیون پخش میشد.»
نماینده مردم تهران درباره دوگانگی رفتار صداوسیما میگوید: «کار صداوسیما از دوگانگی گذشته و با چندگانگی برخورد میکند. برخورد آنها کاملا سلیقهای است. چه دلیلی دارد که با عادل فردوسیپور به آن شکل برخورد کردند و با رامبد جوان اینگونه برخورد میکنند.
برنامهها و شخصیتها بسیار متفاوت است ولی در عین حال احساس میکردند که جایگزینی برای عادل فردوسیپور پیدا کردهاند و این برنامه را به این سمت کشاندند. نمیدانم که این برنامه قبل یا بعد از عادل فردوسیپور نظرسنجی شده است یا نه. به یاد دارم، مردم تا نیمهشب برنامه نود را میدیدند. الان صحنه فوتبال هم برای مردم جذابیت و کشش ندارد و برنامه هم جذابیت خودش را از دست داده است.
این موضوع به مدیر شبکه هم بستگی دارد. بازهم میگویم صداوسیما خیلی خیلی خیلی سلیقهای است. نباید فکر کنیم که سیاست مشخصی دارند، کل مملکت ما به این شکلی است تا سیاست مشخصی باشد و بر اساس این سیاست مشخص عمل کنند و بر اساس آن شما گزارش عملکرد بخواهید. در عرصه فرهنگ مشکلات اینچنینی وجود دارد و در صداوسیما از یک مدیر به مدیری دیگر تغییر شیوه داریم. مدیر شبکه سه هم داستان جداگانهای دارد.»
«به گویندهای ارفاق میکند و گوینده محبوبی را کنار میگذارد»
پرویز اجلالی درباره برگزاری نظرسنجی برای بازگشت خندوانه و رامبد به تلویزیون میگوید: «جامعه ایران به تنگنظری و بداخلاقی دچار شده است. اگر نهادهای رسمی مدنی و دولتی این بداخلاقی را بپذیرند، تبدیل به روالی عمومی شده و حتی ممکن است وارد قوانین هم شود.
یک نفر کاری کرده، که این کار از نظر من دوست داشتنی نیست. من حاضر نیستم به خارج از کشور بروم و بچهام را به دنیا بیاورم تا فرزندم اهل آنجا شود. آدم میتواند به خارج از کشور برود و آنجا زندگی کند. یکی میتواند بگوید من نمیخواهم ایرانی باشم. من از چنین آدمی خوشم نمیآید، ولی به خاطر این موضوع نمیتوان او را مجازات کرد.»
این جامعهشناس به انصاف نیوز میگوید: «یک گوینده به خارج از کشور رفته تا فرزندش را به دنیا بیاورد. همین که آبروی او رفته، روزنامهها علیهاش نوشتهاند و عدهای هم با او بد شدهاند؛ همین کافی است. به نظرم، لازم نیست تلویزیون درباره بازگشت او نظرسنجی کند.
تلویزیون مقرراتی برای کارکردن با گویندهها دارد و باید به این قوانین عمل کند. با این کار به مردم یاد میدهیم تا درباره هرچیزی نظر بدهند و برای مثال بگویند آقای فلانی نامهای به دولت نوشته و انتقاد کرده است، پس او را به تلویزیون راه بدهیم یا نه؟ فلانی سگ دارد، او را به تلویزیون راه بدهیم یا نه؟ فلانی مهمانی گرفته و در این مهمانی زنها بیحجاب بودهاند، او را به تلویزیون راه بدهیم یا نه؟ ما حق نداریم در زندگی دیگران دخالت کنیم. او به خارج رفته و بچهاش را در کانادا به دنیا آورده تا فرزندش کانادایی باشد. از نظر من این کار شرمآور است، ولی ارتباطی به نظرخواهی ندارد.»
اجلالی درباره برخوردهای دوگانه صداوسیما توضیح میدهد: «این صداوسیمای ملی نیست و صداوسیمایی میلی است. گروهی مستقل از دولت و مردم هستند و هرکاری که دوست داشته باشند انجام میدهند و تمام اعمال آنها نامشروع است. به نظرم، تصمیمات آنها برای برکناری یا استخدام یک نفر غیرقابل قبول است.
به دلیل اینکه اساس صداوسیما تناقض دارد، عملکرد آن هم تناقض دارد. صداوسیما با آدمهایی خوب و با آدمهایی بد است. اگر در رفتارش تناقض دارد، به ضرر کسانی است که به آنها ارفاق میکند. به گویندهای ارفاق میکند و گوینده محبوبی را کنار میگذارد، مردم با این گوینده بد میشوند. مردم میگویند این گوینده وابسته به صدا و سیما است.
ما چهکار کنیم؟ با صداوسیما دعوا کنیم و بگوییم چرا آقای رامبد جوان را به تلویزیون راه میدهید تا برنامه اجرا کند ولی عادل فردوسیپور را به تلویزیون راه نمیدهید؟ تلویزیون موظف است تا همه را راه بدهد. گویندهای برنامهای اجرا میکند و مردم برنامه را دوست دارند، وظیفه گوینده است تا برنامه را اجرا کند.»
او در پایان گفت: «اشکال از اینجا است که تلویزیون نظرات خودش را اعمال میکند و بازتابدهنده خواستههای مردم نیست. اینکه بپرسیم چرا او را راه میدهی و چرا فردوسیپور را راه نمیدهی، این خیلی بد است. صداوسیما باید همه را راه بدهد، باید بگوییم فردوسیپور را راه بدهید ولی نباید بگوییم رامبد را راه ندهید. وارد شدن به این مسائل به وسیله تلویزیون اشتباه است.
تلویزیون نماینده تمامی جناحها و مردم نیست و همه هنرمندان فرصت حضور ندارند. این تلویزیون مخصوص، محدود و متعلق به یک گروه خودی معین است و حتی دولتیها هم شامل این گروه خودی نیستند.»
«سرعت، دقت و تعمیمپذیری اهمیت دارد»
محمود معرف درباره این نظرسنجی به انصاف نیوز میگوید: «به نظرم، باید دید که پیش از این، چنین کاری انجام شده یا نشده و تا چه اندازه سرعت، دقت و تعمیمپذیری برای ما مهم است. بر این اساس، میتوان این نظرسنجی را در سایت یا شبکههای اجتماعی به رای گذاشت یا به وسیله پرسشنامه و مصاحبه نظر مخاطبان برنامه را جویا شد.»
انتهای پیام
رفراندوم بهتر نیست ؟!
به نظرم اگر میلیاردها تومن از پول ما مردم که اون پس و پشت ها جابجا می شود و به جیب امثال رامبد و مدیری ریخته می شود تا ما را به خندانند و بعد با پول هنگفت از جیبِ ما رفته در کانادا به ریش ما بخندند را خشکه به خودمان بدهند خودمان خیلی بهتر بلدیم بخندیم .
واقعا موافقم از این بهتر نمیشه گفت
عالی . بیست. مثل پولهایی که خرج بردن ما به بهشت با پلاکارد و گشت و بنر و سازمان فلان و امور بهمان میشود که اگر خرج رفع فقر ما میشدقطعا وضع مسلمانی ما بهتر از حال بود
یک و یک و یک، دو و دو و دو، سه و سه سه، خندوانه نه! مسابقه هفته.
تخم ما بچه های انقلاب رو توی پیچ انداختن. الان ساختار بدنمون مثل برج پیزا شده! کج!! نه میفتیم بیرون از این پیچ و نه راننده با دنده یک و دو میره که این ساختار صاف و راست بشه.
تو رو به جدتون یکی ما رو پیاده کنه بتونیم به فکر خنده و گریه باشیم.
این آقا اصلا نباید جلو دوربین ظاهر شود حال به هم زنه
رامبد برود برای سیمای کانادا کار کند ما احتیاج به او نداریم دستمزد او را به مردم بدهید خیلی بیشتر شاد و خندان دلگرم میشوند اوبا پول ملت برود کانادا ودوباره برگردد جیبش را پر کند هرگز هرگز
جواب پارتیش رو چی بدن ؟! : آقای … احترام بذارید : «میتی جوان» !
رامبد مردم فریب غرب زده دو رو.
صدا وسیما برای چی به رامبد جوان اجازه اجرای برنامه را داده است؟؟؟؟!!!اسکول گیر آوردین ملت را
واقعا متاسفم برای رامبد جوان، مردم چی فرض کرده و با کدوم رو باز اومده میخواد برنامه اجرا کنه یکم شخصیتم خوبه آدم داشته باشه من اصلا دیگه دوست ندارم این شخص توی هیچ برنامه ای ببینم چ برسه ک برنامه اجرا کنه .
خجالت بکش رامبد حالم بدشدازت خجالت بکش صداوسیما پارتیش کی بوده اجازش دادین بازبیادجلودوربین
از رامبد جوان خوشم نمیاد… ادم دو رو خیانت کاریه. برنامشو به هیچ عنوان نگاه نمیکنم