بازخوانی هشدار امام به شورای نگهبان درباره دخالت در تمام کارها
سمیه عظیمی در ایرناپلاس نوشت: رئیسجمهور در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور، در سخنانی، ضمن اشاره به حوادث دوران مشروطه، بزرگترین خطر برای دموکراسی و حاکمیت ملی را انتخابات تشریفاتی دانست و گفت: «خطر آن روزی است که انتخابات تشریفاتی شود و جای دیگری انتصاب فرمایند، بعد مردم پای صندوق بروند تشریفات انتخابات را انجام دهند. خدا نکند چنان روزی برای کشور ما پیش بیاید.».
روحانی پس از سخنانش، همین بخش از اظهاراتش را در حساب خود، توییت کرد.
وقتی دلواپسان، انتخابات ایران را تشریفاتی میخوانند!
این سخنان و توییت روحانی در کنار تأکیداتش بر لزوم حضور همه سلایق و گرایشهای سیاسی در میان کاندیداهای تأیید صلاحیت شده، و همچنین نقدهای او بر کمرنگ شدن نقش مجریان انتخابات در این دوره، بهانهای شد تا دلواپسان در پاسخ به هشتگ انتخابات تشریفاتی، علیه رئیس دولت به مثابه اپوزیسیون بتازند. آنها در این راه، نه تنها از ایراد هیچ اتهامی به حسن روحانی دریغ نکردند بلکه در قالب زیر سؤال بردن رأی مردم به روحانی، کل نظام انتخابات در کشور را زیر سؤال برده و همدل و همزبان با خارجنشینها، آن را تشریفاتی خواندند.
برخی کاربران دلواپس و برخی چهرههای فعال فضای مجازی، در توییتر نوشتند: «#انتخابات_تشریفاتی یعنی انتخاب تو در سال ۹۶ با ردصلاحیت نامزد اصلی رقیب و خوشحالی و سکوت شما و دوستانتان از این حذف!»، «حسن روحانی ۲ دوره از مسیر همین انتخابات رئیس جمهور شده، اما حالا هشتگ انتخابات تشریفاتی میزند غافل از اینکه خودش مجری انتخابات است»، «شما که خودت محصول همین فرایندی!…».
توییتهای دلواپسان که از نفوذی، غربزده و منافق خواندن روحانی تا اتهام قتل به او ابایی نداشتند، در یک همسویی شگفت با براندازان، پا را فراتر گذاشته و انتخابات گذشته در جمهوری اسلامی را تشریفاتی خواندند؛ در حالی که فعالیت کاربران ضدنظام در توییتر نیز، پیگیری همین خط با تأکید بر عدم برگزاری انتخابات را نشان میدهد.
قاتل سارقی که شورای نگهبان دو بار او را تأیید کرد!
حمید رسایی، روحانیای که در انتخابات مجلس دهم، به ردصلاحیت خود اعتراض کرده بود و به مخالفتهایش با دولت یازدهم و دوازدهم و شخص حسن روحانی مشهور است، نوشت: «#انتخابات_تشریفاتی آن وقت محقق شد که فردی مظنون به قتل یک عضو خانوادهای، با ۱۷ سال سفر مشکوک به انگلیس، با مدرک دکتری که حاصل سرقت علمی است، با شائبه قوی تابعیت دوم داشتن، تأیید صلاحیت میشود.»
اتهام قتلِ فرزند به رئیسجمهور، نخستین بار نیست که از زبان مدعیان انقلابیگری مطرح میشود، آنان، به ویژه در دو دوره گذشته انتخابات ریاست جمهوری، بارها با ژستِ در اختیار داشتن اسرار مگو در این باره، به مصاف انتخاباتی با حسن روحانی رفتهاند. حال جای این پرسش باقی میماند که اگر شورای نگهبان، فردی را با چنین اتهاماتی، دو بار تأیید صلاحیت کرده، چطور از انتقاد به این شورا، تلخکام میشوند و اگر عملکرد شورای نگهبان همواره غیرقابل نقد است، چطور خود چنین روشن، شورای نگهبان را به چنین اتهاماتی، متهم میسازند؟
روحانی چه گفت؟
اما حسن روحانی، روز گذشته در جمع مجریان انتخابات چه گفته بود؟
از ابتدای سال ۹۸ و در طول همه ماههایی که فضای سیاسی کشور برای انتخابات مجلس یازدهم آماده میشد، به دلیل بروز مشکلات اقتصادی جدی در کشور که گاه اعتراضات مردمی هم به دنبال داشت، بسیاری، از احتمال مشارکت پایین مردم در انتخابات سخن میگفتند. این نگاه، هم خود را در گفتوگوهای مردمی در فضاهای عمومی نشان میداد، هم در فضای مجازی، هم در تحلیل صاحبنظران؛ تا جایی که حتی صداوسیما نیز در این زمینه به پخش گزارشهای مردمی با این محور که «آیا رأی میدهید» مبادرت کرد؛ گزارشهایی که پاسخ «رأی نمیدهم» در آن محدود به تعداد اندکی نبود.
در این فضا، روز گذشته رئیسجمهوری از جایگاه، رأس برگزارکننده انتخابات، ضمن دعوت از همه اقشار مردم برای حضور در انتخابات در شرایط خطیر کنونی و رد قهر با صندوق رأی به هر بهانهای، هریک از بخشهای مختلف جامعه از جمله، فعالان سیاسی، برگزارکنندگان انتخابات و ناظران را برای کمک به برگزاری انتخابات پرشور، مورد خطاب قرار داد.
او که ترجیعبند سخنانش در این سخنرانی، «مشارکت حداکثری مردم در انتخابات» بود، با طرح انتقادات و توصیههایی به وزارت کشور و عوامل اجرایی انتخابات، نقدی به بررسی صلاحیتها و نحوه اعمال نظارت بر انتخابات داشت و گفت: یادمان نرود که دستگاهی در کشور مجری انتخابات است و بار انتخابات بر دوش اوست، مردم باید به این گروه اعتماد کنند و یک گروه هم آن بالا نظارت میکنند که خلافی صورت نگیرد و اگر در جایی خلافی صورت گرفت اعلام کنند. حالا برعکس شد، ناظر شد مجری، و مجری شد لجستیک (تدارکات).
امام(ره) درباره شورای نگهبان چه گفت؟
به دنبال این سخنان، برخی مدعیان که از اتهام قتل فرزند به رئیسجمهور مورد تأیید شورای نگهبان هم کوتاهی نکردند، تلاش کردند با استناد به بخشی از دیدگاههای حضرت امام(ره)، هرگونه نقد به عملکرد این شورا را تضعیف شورای نگهبان دانسته و با تکیه بر تعبیر امام خمینی(ره)، رئیسجمهور را مفسد بخوانند.
اما آیا حسن روحانی در قامت اپوزیسیون سخن گفته و آیا نقد عملکرد شورای نگهبان، آنطور که مدعیان ولایتمداری و انقلابیگری میگویند، مخالفت با نظام و مخالفت با اندیشههای امام در این زمینه است؟
بررسی جملات حضرت امام(ره) درباره شورای نگهبان، نشان میدهد آنچه روز گذشته حسن روحانی به عنوان یک خطر از آن یاد کرده، هشدارهایی است که پیش از این از زبان رهبر کبیر انقلاب نیز خطاب به اعضای شورای نگهبان بیان شده و یکی از وظایف اعضای این شورا را حفظ حرمت شورای نگهبان در عملکردها و سخنان خود، دانسته است؛ آنجا که خطاب به شورای نگهبان با تأکید بر ضرورت ایستادگی قاطع بر مواضع اسلام، آنان را به حرکت در محدوده قانونی خود توصیه کرده و میگویند:
«شما روی مواضع اسلام قاطع بایستید، ولی به صورتی نباشد که انتزاع شود شما در همه جا دخالت میکنید. صحبتهای شما باید به صورتی باشد که همه فکر کنند در محدوده قانونی خودتان عمل می کنید، نه یک قدم زیاد و نه یک قدم کم. (صحیفه امام، ج ۱۹، صص ۴۳ – ۴۴)
«در همان محل قانونی وقوف کنید، نه یک کلمه این طرف و نه یک کلمه آن طرف. گاهی ملاحظه میکنید که مصالح اسلامی اقتضا میکند که به عناوین ثانوی عمل کنید، به آن عمل کنید. شما باید سعی کنید که نگویند میخواهید در تمام کارها دخالت کنید، حتی در مسائل اجرایی. البته خود، این مسائل را میدانید و عمل میکنید، ولی من تذکر می دهم. شما باید توجه داشته باشید که اگر مباحثات به مناقشات تبدیل شود و جلوی یکدیگر بایستید، اسباب این میشود که شورای نگهبان تضعیف شود و در آتیه از بین برود. (صحیفه امام، ج ۱۹، صص ۴۳ – ۴۴)»
جالبتر آنکه، حضرت امام(ص) در موضوعاتی، به صورت موردی و فردی هم وارد تذکر به اعضای شورای نگهبان شدهاند؛ آنجا که در دوره دوم مجلس شورای اسلامی، وقتی یکی از فقهای شورای نگهبان، یک نماینده مجلس را کمونیست خواند، در نامهای مرقوم کردند: گاهی دیده میشود که بعضی از آقایان محترم در مسائلی وارد میشوند که موجب وهن شورای نگهبان است .فقهای محترم باید توجه داشته باشند که نباید در مسائلی که مورد درگیری هست وارد بشوند… حواستان را جمع کنید که نکند یک مرتبه متوجه شوید که انجمن حجتیهایها همه چیزتان را نابود کردند.
جواز نقد شورای نگهبان، در انحصار دلواپسان
گذشته از این، آنچه مدعیان انقلابیگری و دلواپسان، علیه سخنان رئیسجمهور در نقد بخشی از عملکرد شورای نگهبان مطرح میکنند، در تضادی آشکار با رفتار آنها در مقابل نقدهای سردار جعفری فرمانده پیشین سپاه به شورای نگهبان است؛ آنجا که سردار عزیز جعفری در برنامه جهان آرا از شبکه افق، ادعا کرد که شورای نگهبان در گذشته گاهی دچار خطاهایی شده و بدون بررسی مبانی فکری افراد، آنها را تأیید صلاحیت کرده است.
اینجا این پرسش مطرح میشود که «آیا جواز نقد شورای نگهبان نیز انحصاری و در اختیار جریانی خاص است؟» و آیا اگر فردی مثل سردار جعفری به عملکرد شورای نگهبان نقد داشته باشد، مصداق مفسدی که حضرت امام فرمودند، نیست؟
اطمینانی اعجابانگیز
رئیسجمهور، که ترجیعبند سخنان دیروزش، ضرورت مشارکت بالا در انتخابات بود، ضمنا به نکته مهمی در سخنانش اشاره کرده بود که میتوان رد آن را در واکنشها به اظهارات دیروزش نیز جست؛ آنجا که خطاب به برخی مدعیان برنده شدن صددرصدی در انتخابات گفت: شما که در جلسات خصوصی در اتاق فکرتان میگویید «مجلس بعدی برای ما است»، پس چرا غصه میخورید؟ اگر مطمئن هستید پس بگذارید رقابت انتخاباتی شکل بگیرد و مشارکت هم بالا رود و مجلس برای شما باشد نوش جانتان؛ ما با این موضوع مشکلی نداریم؛ بگذارید رقابت سالم باشد و تلاش کنیم مشارکت در انتخابات نیز افزایش پیدا کند.
بعد از این سخنان، برخی مطمئن از نتیجه انتخابات اسفند، رئیسجمهور را متهم به آن میکردند که چون نتیجه انتخابات باب میلش نیست، حاضر به پذیرش مجلسی با ترکیب رقیب نیست؛ حال آن که هنوز بیش از یک ماه تا انتخابات مجلس یازدهم فاصله است و این اظهار دانایی نسبت به نتیجه انتخابات، جای تأمل دارد.
انتهای پیام