«باغ پهلوانپور»جهانی میماند
باغ پهلوانپور مهریز از زیباترین باغهای ثبت شده جهانی است كه این روزها در شبکههای اجتماعی اخباری از تهدید یونسکو برای خروج این باغ از فهرست باغهای جهانی به چشم میخورد.
نیره شفیعیپور در خبرگزاری مهر گزارش داد: باغ پهلوانپور مهریز یکی از باغهای زیبای ایرانی متعلق به اواخر دوران قاجاریه است که در محله مزویرآباد مهریز واقع شده و در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ثبت شد و پس از آن به ثبت ملی رسید.
درختان سر به فلککشیده چنار و سپیدار و درختان انار، انگور، انجیر، بادام، زردآلو و خرمالوی باغ، بر زیبایی آن افزوده و جویهای روان، به واقع تصاویری کارتپستالی از این باغ زیبا به نمایش گذاشته است.
این زیباییهای بینظیر در کنار عمارت باغ با معماری به سبک دوره زندیه با وجود عناصری همچون سقفهای گنبدی شکل، اتاقهای سهدری با شیشههای رنگی، بادگیر، تالار و … سبب شد تا این باغ دو سال پیش به همراه هشت باغ دیگر در فهرست آثار جهانی ثبت شود و ۹ باغ ایرانی به نام باغهای جهانی شهرت پیدا کنند.
پهلوانپور؛ باغی مورد توجه ویژه گردشگران داخلی و خارجی
باغ پهلوانپور مهریز که در گوشهای دنج و خلوت از یک محله کوچک در مهریز قرار دارد، طی سالهای اخیر مورد توجه جدی گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته، که این اواخر اجرای چند برنامه از جمله جشنواره گلابگیری و … توانست به خوبی این باغ را حداقل برای مردم یزد معرفی کند.
از چندی پیش نیز در بخشی از این باغ، سوئیتهای اقامتی به شکل زیبایی با معماری و سبک و سیاق قدیمی احداث و امکان اقامت مسافران و گردشگران فراهم شده و وجود رستوران و کافیشاپ نیز توانسته بخشی از نیازهای گردشگران را تامین کند.
اما به نظر میرسد وجود همین واحدهای اقامتی برای باغ پهلوانپور مهریز حاشیهساز شده و نگرانیهایی نیز برای دوستداران میراث فرهنگی ایجاد کرده است تا جایی که در شبکههای اجتماعی، به طور گسترده از «خطری بیخ گوش باغ جهانی پهلوانپور مهریز» اطلاعرسانی شده است.
موضوع از این قرار است که بر اساس قوانین باغهای ثبت شده جهانی، نباید در باغهای ثبت شده، مراکز اقامتی، تفریحی و … وجود داشته باشد و شکل باغ نباید به هم بریزد، همانگونه که باغ شاهزاده کرمان با آن زیبایی به دلیل تبدیل شدن به باغموزه، در خطر خروج از فهرست یونسکو قرار دارد.
نگرانی دوستداران و حامیان میراث فرهنگی
عدهای از دوستداران و حامیان میراث فرهنگی در استان یزد بر این باورند که باغ پهلوانپور مهریز نیز به زودی با خطری نظیر خطر باغ شاهزاده کرمان روبرو میشود و باید هر چه سریعتر از بروز این اتفاق جلوگیری شود.
خبرگزاری مهر در استان یزد این موضوع را از بهرهبردار باغ پهلوانپور مهریز و مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد پیگیری کرد تا پاسخی برای دوستداران میراث فرهنگی در استان و کشور بیابد.
هیچ خطری باغ پهلوانپور مهریز را تهدید نمیکند
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: هیچ خطری باغ پهلوانپور مهریز را تهدید نمیکند و ما حتی از یونسکو پیغامی نیز در این زمینه دریافت نکردهایم چه برسد به نامه یا تهدید به خروج از فهرست یونسکو .
محمدمهدی شرافت اظهار داشت: برای توسعه مراکز اقامتی و تفریحی در استان یزد، طرح پردیسان از دهه ۷۰ در استان یزد آغاز شد و باغ پهلوانپور مهریز نیز از جمله پروژههای طرح پردیسان بود.
وی ادامه داد: ساختوسازهایی در کنار این باغ در قالب طرح پردیسان انجام شده بود اما نیمهکاره رها شد که لازم بود وضعیت آن تعیین تکلیف شود به این معنا که واحدهای احداث شده یا به بهرهبرداری برسد یا تخریب شود که با هماهنگیهای انجام شده با سازمان میراث فرهنگی در مرکز، این واحدها تکمیل و بهرهبرداری شد.
شرافت گفت: این سوئیتها و واحدهای اقامتی متناسب با الگوی باغ است و ضوابط معماری در آن رعایت شده ضمن اینکه این باغ، زمانی به ثبت جهانی رسید که این سوئیتها در آن به بهرهبرداری رسیده بود.
فضای اقامتی با نردههای چوبی از فضای باغ جدا شده است
وی ادامه داد: علاوه بر این، فضای اقامتی تعریف شده، با نردههایی کاملا متجانس با بافت باغ به طور کامل از محیط باغ جدا شده و ترتیبی داده شده تا مشکلی برای این باغ جهانی ایجاد نشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد یادآور شد: ما هیچ اصراری برای انجام کار خاص در باغ پهلوانپور مهریز نداریم و اولویت ما نیز جهانی ماندن این باغ است بنابراین همه اقدامات انجام شده با هماهنگی و با اطمینان از اینکه مشکلی برای آن ایجاد نمیشود، انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه چندی پیش یک پایگاه ثبت جهانی در استان یزد ایجاد شده است، افزود: همه اقدامات در این باغ زیر نظر این پایگاه انجام میشود و ترجیح ما نیز جهانی بودن باغ است و حاضر نیستیم تحت هیچ شرایطی، این امتیاز را از دست بدهیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر ۱۶ سوئیت در فضایی سنتی متناسب با بافت باغ و با بهرهمندی از عناصری نظیر حیاط مرکزی، حوض، بادگیر و … در حال بهرهبرداری است و مورد استقبال گردشگران به ویژه گردشگران خارجی قرار گرفته است.
اما صحبتهایی نیز در مورد موزه این باغ به گوش میرسد به نحوی که عدهای از باغ پهلوانپور مهریز به عنوان باغموزه یاد میکنند که البته این موضوع نیز از سوی مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد رد شد.
ماجرا از این قرار است که در برج ورودی این باغ که در فضایی جدا از باغ است، فضایی کوچک وجود دارد که به موزه تبدیل شده و وسایل موزه مردمشناسی مهریز به آن قسمت منتقل شده اما باغ، موزه نیست.
مسئولان دیگر و برخی کارشناسان میراث فرهنگی نیز در مصاحبههایی با همین مضمون، خیال دوستداران میراث فرهنگی استان یزد را آسوده کردهاند که این باغ را هیچ خطری تهدید نمیکند و باغ پهلوانپور مهریز همچنان جهانی میماند و چنانچه نامهای، هشداری یا پیغامی از سوی یونسکو مبنی بر امکان خروج باغ از فهرست یونسکو به هر دلیل دریافت شود، اولویت با جهانی ماندن باغ است.
عدهای نیز بر این باورند که علت اصلی این حاشیهپردازیها در فضای مجازی، واگذار نکردن این باغ از سوی میراث فرهنگی به برخی بهرهبرداران بوده و شایعه خطر بیخ گوش باغ پهلوانپور مهریز نیز از سوی همین افراد در شبکههای مجازی منتشر شده است.
انتهای پیام