فلسفه تشکیل شورای نگهبان از نظر آیت الله منتظری
حجت الاسلام مجتبی لطفی از شاگردان آیت الله منتظری در کانال تلگرامی خود، نظر آن مرحوم در جایگاه رییس مجلس خبرگان قانون اساسی دربارهی فلسفه تشکیل شورای نگهبان را بازنشر کرده است که در پی میآید:
در اصل 99 قانون اساسی میخوانیم: “شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرای عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد.”
اینجانب خود از اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی بودم و ریاست آن را بر عهده داشتم. انگیزه تصویب این اصل خاطره سوء دخالتهای ناروای رژیم سابق در انتخابات و تبدیل آن به یک نحو انتصابات بود و آزادی از مردم سلب میشد چون خود مسؤولین برای هر منطقه کسانی را محرمانه مشخص میکردند و آرای مردم را باطل مینمودند، این اصل تصویب شد تا اینکه شورای نگهبان جلوی این دخالتهای ناروا را بگیرد، نه اینکه خود شورای نگهبان در بین کاندیداها افراد خاصی را انتخاب نماید و مردم مجبور باشند به خصوص آنان رأی بدهند.
و در حقیقت انتخابات دو مرحلهای شود، و لذا تعبیر “نظارت بر انتخابات” در متن اصل است نه نظارت بر کاندیداها و کم و زیادکردن و بالا و پایین بردن آنان.
این عمل آقایان یک نحو قیمومت بر ملت و اهانت به آنان تلقی میشود، ملت خودشان نوعا هم مسلمانند و هم رشد دارند و هم نسبت به کاندیداهای محل چون نوعا اهل محل میباشند شناخت بیشتری دارند و اگر از باب فرض یکی دو مورد هم بر اثر اشتباه، افراد نامناسب به مجلس راه یابند چون در اقلیت میباشند کاری از آنان ساخته نیست و این امر بهتر است از اینکه اصل انتخابات را با دخالتهای ناروا به طور کلی لکه دار نماییم. (کتاب دیدگاهها، ج1، ص381)
انتهای پیام
قانونگذار خودش میگه منظورم این بوده از این قانون. تفسیر کننده ! میگه : نه، نمی دونی ، منظورت این بوده !