خرید تور تابستان

دورهمی مهران مدیری در دوران کرونا

/ اکبر نصرالهی و کامل دپسند در گفت‌وگو با انصاف نیوز /

علی خسروجردی، انصاف نیوز: کامل دلپسند جامعه‌شناس و عضو کارگروه سینمای انجمن جامعه‌شناسی ایران، درباره‌ی اظهار نظر مدیری که چند شب پیش در برنامه‌ی دورهمی به رسانه‌ها تاخته بود، به انصاف نیوز می‌گوید: «سلبریتی‌ها در جایگاه خود حضور داشته باشند و درباره هنر و تخصص خودشان صحبت کنند و اجازه دهند تا درباره موضوع‌های دیگر متخصصان اظهار نظر کنند.»
او درباره مدیری بر این باور است که: «مهران مدیری وارد بحران‌ها و موضوع‌ها می‌شود، در حالیکه تمامی جامعه منتظر هستند تا شخص مورد اعتماد سخن بگوید.»
اکبر نصرالهی کارشناس رسانه درباره اظهار نظر سلبریتی‌ها درباره فضای رسانه‌ای معتقد است: «در کشور ما عادت شده تا همگی درباره‌ی تمامی حوزه‌ها اظهار نظر کنند و یکی از چالش‌های کشور، تعدد و کثرت سخن‌گویان و افرادی است که در بحران‌ها حرف می‌زنند که باعث اغتشاش خبری می‌شوند. همانطور که دیگران حق ندارند درباره نکات تخصصی هنر اظهارنظر کنند و نسخه بپیچند، خواهش می‌کنم آقای مهران مدیری و سایر بزرگواران این حوزه، درباره بحث‌های رسانه‌ای اظهار نظر نکنند.» این کارشناس انتقاداتی هم به رسانه‌ها وارد می‌کند.
بینندگان تلویزیونی و تماشاچیان حاضر در محل اجرای «دورهمی» بار دیگر شاهد انتقادهای مجری معروف این برنامه یعنی مهران مدیری بودند؛ که این‌بار به برخی از رسانه‌ها انتقادهایی وارد کرد. او در این قسمت از دورهمی گفت: «شمایی که در رسانه نشسته‌اید و صبح تا شب بر طبل بدبختی و مرگ و تردید و آمارهای غیر واقعی می‌کوبید، کاش ببری صدای نحس ات را» این حرف‌ها تشویق و سوت حضاری را به همراه داشت که در شرایط شیوع این ویروس در استودیویی با فاصله‌ای اندک از یکدیگر نشسته و بنظر هیچ‌یک ماسک یا تمهیدات دیگر بهداشتی مقابله با این بیماری را رعایت نکرده بودند.
بسیاری به عملکرد مهران مدیری انتقاداتی وارد می‌کنند و جمع‌کردن مردم در فضای بسته برای ضبط برنامه دورهمی را غیرقابل قبول می‌دانند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و کارگزاران حوزه‌ی بهداشت از خطرات تجمع در مکان‌های عمومی هشدار می‌دهند. یکی دیگر از انتقاداتی که به این چهره تلویزیونی وارد می‌شود، دست دادن آشکار او روی آنتن تلویوزیون است و با توجه به محبوبیت او در جامعه شاید کمپین «من با شما دست نمی‌دهم چون شما را دوست دارم» را زیر سوال ببرد.
متن گفت‌گوی انصاف نیوز با کامل دلپسند و اکبر نصراللهی درباره‌ی مهران مدیری و عملکردش در تلویزیون را در ادامه بخوانید:

دلپسند: مدیری سوپاپ تخلیه‌ی هیجان است


دلپسند درباره‌ی منابع خبری می‌گوید: «نوع حکم‌روایی ما بر اساس تخصص نیست و به همین دلیل است که هیچ‌کس در جایگاه خودش صحبت نمی‌کند. ما در شلم شوربای کرونای بی‌اعتمادی قرار داریم و به همین دلیل منبع و مرجع خبری مشخص نیست. در این شرایط، آدم‌ها به موارد زیادی رجوع می‌کنند تا خبری درست بگیرند در حالیکه هیچ منبع قابل اعتمادی وجود ندارد. اعتماد اجتماعی در پروسه اعتمادسازی در جامعه ایرانی از بین رفته و هیچ منبع موثقی برای اطمینان دادن به مردم بویژه در حوزه سلامت که دارای حساسیت زیادی است وجود ندارد.»
دلپسند درباره دلایل این بی‌اعتمادی توضیح داد: «اعتمادزدایی را نوع حکم‌روایی انجام داده است. تمامی سازمان‌ها و ارگان‌ها مبنا را بر اساس شفافیت و اعتماد برای جامعه قرار نمی‌دهند یا بر اساس ملاحظات مسئولانی قرار می‌دهند که چیزی نمی‌دانند. ملاحظه‌کاری‌هایی در بسیاری از مواقع انجام می‌شود و مسئولان تصور می‌کنند که مردم خبردار نخواهند شد، در حالیکه به وسیله رسانه‌ها و اطلاعات در دسترس خودشان خبردار خواهند شد.»
او درباره‌ی اظهار نظر سلبریتی‌ها در شرایط بحرانی توضیح داد: «سلبریتی‌ها با توجه به منافع خودشان در رویدادها و بحران‌ها اظهار نظر می‌کنند. خانم بازیگر [بهنوش بختیاری] برای به دست آوردن منافع اقتصادی، کالای خاصی را تبلیغ می‌کند و دیگری هر اظهار نظری را می‌کند و از جایگاهش استفاده می‌کند تا برنامه خودش را بیشتر نشان‌دهد.»
دلپسند درباره مدیری می‌گوید: «اگر ایشان واقعا نگران مردم هستند، به مرجع اعتماد‌سازی، اطمینان بخشی کند. او تا این حدی که رسانه‌ها را درگیر می‌کند، برخی از مسئولان را هم درگیر کند. مدیری صرفا مسوولان دولت روحانی را می‌کوبد. اوایل دولت روحانی، مدیری ذی‌نفع و حامی بود اما زمانی که دوره آن دارد تمام می‌شود، بر ضد آن عمل می‌کند.»
این جامعه‌شناس توضیح داد: «آگاه‌سازی عمومی مسیر مشخصی دارد، اگر سلبریتی‌ها می‌خواهند کاری انجام دهند، موارد درست را به درستی توصیه کنند. مهران مدیری شاید درست بگوید، اما منظور کدام رسانه‌ها است؟ بسیاری از رسانه‌ها در این شرایط شایعه‌سازی می‌کنند. مرجعیت‌زدایی شده است و مسئول این بی‌اعتمادی چه کسانی هستند؟»
دلسپند می‌گویند: «سلبریتی‌ها در جایگاه خود قرارگیرند و درباره هنر و تخصص خودشان صحبت کنند و اجازه دهند تا متخصصان درباره حوزه پزشکی و سلامت آن نظر دهند. بحران کنونی، بحران سلامت است. «امیل دورکیم» درباره جامعه می‌گوید «جامعه جدید را با تقسیم کار اجتماعی مشخص و هرکسی را به خاطر تخصصی که دارد می‌شناسند. وابستگی ما صرفا به دلیل تخصص‌هایی است که همه نسبت به یکدیگر داریم.» با این شرایط سلبریتی در راستای وظایف خودش صحبت کند. رسانه‌ها وظیفه دارند که نظرات متخصصین آن حوزه را منتشر کنند نه مواردی که باعث بلندگو شدن و شومنی موضوع‌ها شوند.»
این جامعه‌شناس معتقد است: «باور من این است که مهران مدیری وارد بحران‌ها و موضوع‌ها می‌شود، در حالیکه تمامی جامعه منتظر هستند تا شخص مورد اعتماد سخن بگوید. مهران مدیری سوپاپ اطمینان تخلیه هیجان اجتماعی است و چنین مطلبی را در این شرایط می‌گوید. مردم به این فرد به عنوان معترض نسبت به سیاست‌ها نگاه می‌کنند.»
دلپسند در پایان انتقاداتی به اخبار 20:30 وارد می‌کند: « فوبیای ترس از اتفاق، خیلی پررنگ‌تر از آن چیزی است که اتفاق می‌افتد، آن هم در بستری که بی‌اعتمادی نسبت به حکم‌روایی و ناکارآمدی وجود دارد. دستورالعمل جهانی این بیماری مشخص است. هرکسی باید این موارد را رعایت کند ولی واقعیت این است که خود مردم هم رعایت نمی‌کنند و ساده‌انگاری می‌کنند. ساده‌سازی و احساس قهرمان‌پروری برای مبارزه با کرونا وجود دارد. اخبار 20:30 درباره این بیماری خبر می‌دهد و با حالت تمسخر به این بیماری نگاه می‌کند و مردم را می‌خنداند. چرا با شعور مردم بازی می‌کنند و موضوع را تا این حد ساده‌سازی می‌کنند. کشوری مثل چین با آن همه دبدبه و کبکبه 200 میلیارد دلار خسارت دیده است و دست به هر کاری می‌زند تا این بیماری را از بین ببرد. ما چه چیزی متفاوت‌تر از آن کشور داریم؟ مگر ساختار ژنتیک ما متفاوت است؟ در چین موارد رعایت و بیماری کنترل شد. اگر رعایت نکنیم، خسارت زیادی خواهیم دید.»

نصرالهی: مهران مدیری درباره رسانه اظهار نظر نکند


اکبر نصرالهی درباره‌ی فضای حاکم بر رسانه‌ها گفت: « وظیفه‌ی ذاتی رسانه‌ها اطلاع‌رسانی، سرگرمی، آموزش و نقش نظارتی است و در هیچ شرایطی این وظایف نباید تعطیل شود. نقش خبررسانی رسانه‌ها، بویژه در شرایط بحرانی بسیار مهم است. مردم می‌خواهند اخبار صحیح را در سریع‌ترین زمان و به شکل صحیح و جامع از رسانه‌های داخلی رسمی بشنوند. اگر رسانه‌ها کاری در این زمینه‌ها انجام ندهند و یا اینکه با تاخیر، اشکال و غیرصادقانه انجام دهند، بدیهی است که مردم با توجه به نیاز خودشان منتظر رسانه‌های داخلی نخواهند شد و به رسانه‌های مکمل و موازی داخلی و خارجی مراجعه می‌کنند.
اگر اشکالی وجود دارد، باید بررسی شود که رسانه‌های رسمی و باسابقه در گذشته چه عملکردی داشته‌اند که مردم برای اطلاع از اخبار رسمی مثل بحران اخیر، به رسانه‌های فارسی زبان خارجی مراجعه می‌کنند.»
این کارشناس توضیح داد: «اگر قرار است کنشگر سیاسی،اقتصادی، فرهنگی و رسانه‌ای بخواهد انتقاد و اشکالی را مطرح کند، منطقی است که به دنبال این موضوع باشد که رسانه‌های رسمی سنتی مثل رادیو و تلویزیون، مطبوعات و خبرگزاری‌ها چه عملکردی در گذشته داشته‌اند که مردم نسبت به آنها بی‌اعتماد شده‌اند و یا اعتماد کمتری دارند. این موضوع مربوط به گذشته‌ی رسانه‌ها می‌شود.
نکته‌ی دوم مربوط به شرایط کنونی رسانه‌ها است. بحران جاری تمامی مردم و سطوح را درگیر کرده و در واقع کشور چند روزی تعطیل است و در این شرایط لطمات جبران‌ناپذیری به کشور وارد می‌شود. رسانه‌ها چه میزانی از واقعیت‌های کشور را می‌گویند و این موارد تا چه میزانی جامع، صحیح و صریح است. این دو موضوع بسیار اهمیت دارد. مردم به هر دلیلی باور نمی‌کنند و انتقادهایی وارد می‌کنند، به دلیل گذشته‌ی رسانه‌ها و تیرهای خلاصی است که بواسطه‌ی نامحرم دانستن رسانه‌ها توسط دولتمردان و بخش‌های مختلف حاکمیت در ماجراهای بنزین و سقوط هواپیما به رسانه‌ها زده شد. مردم با تجربه‌ی خودشان متوجه شده‌اند که برای دریافت اطلاعات صحیح و صریح نمی‌توانند به حرف‌های مسئولان و مطالب منتشر شده در رسانه‌ها اعتماد کنند.»
نصرالهی توضیح داد: «ارزیابی من این است که رسانه‌ها مثل تمامی بحران‌ها از آمدن کرونا غفلت کرده‌اند که موضوعی قابل پیگیری و گله است. اطلاع‌رسانی با تاخیر شروع شده و مطالب آموزشی به نحوی گفته می‌شود. اشکال جدی را نمی‌توان به رسانه‌ها وارد کرد به جز اشکالاتی در اطلاع‌رسانی، آمارهای متفاوت، غلبه شعار که در تمامی بحران‌ها مثل حوادث دی و آبان، سیل، زلزله مشهود است. رسانه‌ها دیر وارد عمل می‌شوند و مدیریت بحران را به زمان بحران واگذار می‌کنند و به قبل از بحران آن نمی‌کنند. کرونا قابل پیش‌بینی بود که موضوع عجیبی نیست. بحران کرونا عجیب نیست ولی آنچه عجیب است رسانه‌ها و مسئولان هستند که پیش از اتفاق نشانه‌ها را نمی‌گیرند و آن را تعقیب نمی‌کنند. می‌دانستیم کرونا وارد کشور می‌شود همانطورکه به کشورهای دیگری مثل آمریکا، فرانسه و ایتالیا رفته است. انتظار می‌رفت ژل ضدعفونی‌کننده، الکل و ماسک به اندازه‌ی کافی تولید می‌شد تا در این زمینه‌ها دچار کمبود نشویم.»
او درباره اظهارنظر سلبریتی‌ها درباره رسانه‌ها گفت: «در کشور ما عادت شده تا همگی درباره‌ی تمامی حوزه‌ها اظهار نظر کنند و یکی از چالش‌های کشور، تعدد و کثرت سخن‌گویان و افرادی است که در بحران‌ها حرف می‌زنند که باعث اغتشاش خبری می‌شوند و آرامش روحی مردم را دچار مشکل می‌کنند. اگر کسی خوب می‌خواند، شوت می‌زند و بازی می‌کند نباید فکر کند که در تمامی زمینه‌ها صاحب نظر است. این کار عوام فریبی است. همانطوری که دیگران حق ندارند درباره نکات تخصصی هنر اظهار نظرکنند و نسخه بپیچند، خواهش می‌کنم آقای مهران مدیری و سایر بزرگواران این حوزه، درباره بحث‌های رسانه‌ای اظهار نظر نکنند.
مردم با تعارض در اطلاع رسانی، حرف‌های ضد و نقیص و اغتشاش خبری روبرو هستند. برخی از رسانه‌ها به جای اینکه خبری منتشر کنند، شوی خبری راه می‌اندازند و به نحوی به شعور مردم اهانت می‌کنند. به نظرم این در صلاحیت افراد سلبریتی نیست و نباید در این زمینه دخالت کنند.»
این کارشناس درباره‌ی اهمیت سواد رسانه‌ای رسانه‌ها گفت: «رسانه‌ها به سواد رسانه‌ای نیاز دارند تا با ابزار، اصول و تاکتیک‌های رسانه برخورد فعالی بکنند. خبرنگاران و همکاران رسانه‌ای برای پشت سرگذاشتن این بحران از اصول استفاده حداکثری کنند تا بتوانند مردم را اقناع و آنها را از مراجعه به رسانه‌های دیگر بی نیاز کنند. این موضوع باعث می‌شود تا اعتماد آنها بیشتر شود.
نکته دوم، مدیریت اخبار، تامین حق مردم در دانستن و حق امنیت روحی روانی مردم است. این بیماری مخصوص ایران نیست و در کشورهای دیگر رفته است. آنطور نیست که تمامی موارد را با قانون و زور مدیریت کرده باشند. آنها با وضع قانون و فرهنگ‌سازی توانستند این موضوع را به مردم بفهماننند تا در مسائلی که مربوط به تخصص آنها نیست و مربوط به امنیت روحی مردم می‌شود، فیلم و عکس منتشر نکنند.»
این کارشناس معتقد است که رسانه‌ها نباید کاری کنند تا سوژه شوند. نصرالهی توضیح داد: «کم و بیش شاهد تعارض در حرف و عمل، مواضع غیرواقع‌بینانه، اقدامات شعاری و پاس روی تور دادن به رسانه‌های دشمن، عصبانی کردن مردم و اعتمادزدایی در رسانه‌های داخلی هستیم در حالیکه رسانه‌ها زحمت زیادی می‌کشند. چندین مصداق درباره این موضوع وجود دارد. آقای حریرچی می‌گوید که قرنطینه برای قبل است و موضوعیت ندارد در حالیکه آقای پزشکیان درباره‌ی از دست ندادن فرصت‌ها سخن می‌گوید. پزشکیان قرنطینه شهرهای آلوده، و منع رفت و آمد و تعطیلی ارگان‌های دولتی را پیشنهاد کرد. هر دو پزشک هستند و نظرات متفاوتی می‌دهند. آقای روحانی می‌گوید از شنبه اوضاع عادی می‌شود ولی امروز که شنبه است، آقای نمکی از تعطیلی دانشگاه و مدازس می‌گوید. خانم خداکرمی رییس کمیته سلامت شورای شهر آمار مبتلایان را 10 تا 15 هزار نفر اعلام می‌کند ولی وزارت بهداشت آمار دیگری می‌دهد. این موارد اغتشاشات خبری دارد و مردم را به رسانه‌های خارجی سوق می‌هد.»
این کارشناس درپایان درباره سواد رسانه‌ای مردم گفت: «گرفتن اخبار از منابعی که صلاحیت علمی و قانونی دارند مهم است، اما اگر اعتماد آنها به مراجع قانونی به خاطر عملکرد قبلی آسیب دیده است، چاره‌ای نیست و آمار آن در انحصار حاکمیت است و مردم باید این بار هم اعتماد کنند. اگر صدایی، فیلمی در رسانه‌های معتبر منتشر نشده است و یا با عقل آنها در تعارض است را به اشتراک نگذارند و با متولیان مدیریت بحران همکاری کنند. آرامش خودشان را حفظ کنند تا این بحران را پشت سربگذاریم. مسئولان هم صداقت در گفتار داشته باشند و از بهره‌برداری سیاسی پرهیز کنند و رسانه‌ها را مشاور و امین خوشان بدانند و سوالات مردم را با صداقت پاسخ دهند.»
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. بنده بی سوادم اما ایشون مدیری رابطه ای که سالها قبل با یک نهاد خاص در اراک داشته اند شفاف بفرمایند واینکه هنوز آدم اون نهاد خاص هستند یا خیر وبلاخره بفرمایند اونجا چکار می کردند آیا اونها برایش جاده باز مردند که شده این یا خیر. بعد بنده خدا ایشون پول می گیرد که دستورات اون رسانه وکارفرما را اجرا کند .متعجبم که فکر می کنید مدیری آزادست که هر چی دلش خواست بگوید اسمش انتن زنده ست برنامه زنده را چند ی قبلش یک عده رصد می کنند لازم بشه همون وقت کاتش می کنند .اما کرونا یک موجی بود تا عده ای خاص جیب ملت وخلق الله خالی کنند که کردند وزیر بهداشت با این روند بهزودی استعفا می دهد از بس دروغ وقاچاق شده .کرونا در تارو وپود مردم رسوخ یافته وخیلی ها خیلی ها خیلی ها خبر ندارند آلوده اند.بلاخره کشتاری می شود بعد اعلام حکومت نظامی می شود این خط اینم نشون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا