خرید تور نوروزی

فائزه هاشمی: اسناد زیادی از تلاش بابا برای رابطه با آمریکا موجود است

فائزه هاشمی نماینده‌ی اسبق تهران در مجلس و دختر مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی می‌گوید: اسناد زیادی از تلاش بابا برای رابطه با آمریکا موجود است.

به گزارش انصاف نیوز، او می‌گوید: اگر توان مدیریت روابط با آمریکا و قدرت ایستادن در مقابل آمریکا را داریم، معنا ندارد سیاست عدم رابطه را تقویت کنیم.

بخشی از متن گفت‌وگوی خانم هاشمی با روزنامه‌ی آرمان در پی می‌آید.

ظاهرا مشکلات را معطوف به بخش سیاست خارجی کردید.

بله؛ دلیلش این است که بخش‌هایی از مشکلات مربوط به سیاست خارجی است. معتقدم سیاست خارجی در شرایطی مسیر صحیح را طی می‌کند که منافع آن به کشور بازگردد که در مورد ما چنین نیست. مقاومت و مبارزه با امپریالیسم و… در کلام، موضوعات خوبی هستند ولی باید با هدفی تبیین شوند که منافعی برای ما داشته باشند. روش‌های مقابله با استعمار اینها نیست که ما می‌رویم، برخی روش‌ها مصرف داخلی هم دارند.

منظورتان از منافع چیست؟

منافع چیزهایی است که ما به عنوان شهروندان باید لمس و حس کنیم و کشور را به سمت پیشرفت و توسعه ببرد، یعنی همان شاخص‌های توسعه، مثلا توسعه اقتصادی و بهبود معیشت مردم و رونق کار و تولید، توسعه سیاسی، حاکمیت دموکراسی و توجه به حقوق شهروندی، توسعه فرهنگی، تقویت ارتباطات بین المللی در این دنیای جهانی شده و …، که هر کدام از اینها خود زیر شاخه‌هایی برایشان تعریف شده است، به صورت خلاصه و همه فهم یعنی آبادانی و رفاه و احترام و آزادی برای کشور و مردم. از این سیاست خارجی امتیازی نه نصيب کشور و نه نصیب مردم نشده بلکه پیشرفت کشور در مسیر برعکس بوده به نحوی که شرایط روز به روز نامطلوب‌تر در اکثر حوزه‌ها شده است.

با فرض حاکم بودن شرایطی که اشاره کردید، سوال این است که چه باید کرد؟ 

سیاستهای نامتوازن و گاه غلط، چه داخلی و چه خارجی نباید ادامه پیدا کند. نیاز به تغییر عمیق سیاستها داریم. علت پدید آمدن این شرایط، سیاستهای ناکارآمد، سوء مدیریت‌ها و فرهنگ انحصارطلبانه بدون توجه کافی به منافع و حقوق اکثریت جامعه است. «همیشه دشمن داشتن» نیز یکی از این سیاست هاست. یعنی به دشمنی نیاز داریم که بتوانیم اولا همیشه فضای جامعه را کنترل کنیم، دوم هم اینکه برخی ناکارآمدیهای خودمان را توجیه کنیم و مدعی شویم که نمی‌گذارند کار کنیم.

پس از انقلاب تا امروز آمریکا به عنوان دشمن ایران شناخته می‌شود. در زمان اوباما امیدواری وجود داشت که اختلافات حل و فصل شود که چنین نشد. در دوره ترامپ هم بارها سخن از مذاکره به میان آمد. این شرایط تا چه زمانی می‌تواند ادامه پیدا کند؟ 

بیشتر از دیگران، خودمان دشمن خودمان هستیم در اصول دیپلماسی کشوری دشمن همیشگی تلقی نمی‌شود. از زاویه دیگری نگاه کنیم، عرصه جهانی عرصه قلدری است یعنی هر کشوری قوی تر باشد منافع بیشتری کسب می‌کند؛ کشورهایی که اقتصاد، سیاست و دیپلماسی درستی دارند یعنی توسعه یافته تر هستند، قوی تر هستند و منافع بیشتری کسب می‌کنند. چین هم پیش از این آمریکا را دشمن می‌دانست، چین در آن زمان موفق تر بود و پیشرفت کرد یا زمانی که سیاست‌های اقتصادی و جهانی خودش را تغییر داد و اکنون در اقتصاد به آمریکا تنه می‌زند. ما نباید راه را اشتباه برویم. نظر بابا این بود اگر قرار است به صدور انقلاب بپردازیم یا اگر قرار است در سیاست‌های جهانی تأثیر گذار باشیم، باید کشوری آباد و آزاد داشته باشیم، یعنی از لحاظ اقتصادی و دموکراسی و سایر شاخص‌های توسعه پیشرفته باشیم، آن وقت دنیا به طور اتوماتیک از ما الگوبرداری می‌کند، ما هم خودبخود و بدون درگیری با جایی بر قدرت‌ها و کشورها تاثیر گذار بوده و در تعیین سیاست‌های جهانی نیز نقش بیشتری خواهیم داشت، یعنی وضعیتی که چین امروزه تا حدودی دارد. که در این صورت به راحتی نیز نمی‌توانند به ما فشار آورند، در جواب شما نیز بگویم تا زمانی که با همین دست فرمان می‌رویم، این شرایط ادامه خواهد یافت.

به دیدگاه آیت ا… هاشمی اشاره کردید. نظر ایشان درباره برقراری ارتباط با آمریکا چه بود؟ 

بابا اعتقاد به ارتباط با همه کشورها بجز اسرائیل داشت، آمریکا که جای خود دارد. اسناد زیادی از تلاش بابا برای رابطه با آمریکا در زمان‌های مختلف نیز موجود است. وقتی ترامپ کشور ما را تحریم کرد ما هم گفتیم آمریکا را تحریم می‌کنیم اما کسی این مساله را جدی نگرفت. زمانی می‌توانیم تهدید کنیم که اقتصادمان آنقدر بزرگ باشد که تعامل و تجارت کشورهای دیگر با ایران، به جای تعامل با آمریکا، برایشان منفعت و صرفه داشته باشد. در این شرایط می‌توانیم ما هم تهدید و تحریم کنیم. نگاه بابا تعاملی بود و می‌دانست اگر با عربستان رابطه برقرار می‌کنیم یعنی با ۵۸ کشور اسلامی رابطه خوب و سازنده و به نفع ایران برقرار کرده‌ایم. ممکن است تصور شود با کشورهایی مانند مالزی و… رابطه خوبی داریم اما وقتی روابطمان با عربستان درست باشد در روابطمان با مالزی هم تاثیرگذار است، مگر مالزیایی‌ها یا حتی چینی‌ها و روسها تابع تحریم‌های آمریکا یا سازمان ملل نشدند؟ دوستان ایران چند کشور مشخص هستند که این ارتباط هم برای آنها منافع دارد. با این کشورها از جمله روسیه همکاری داریم تا مثلا با آمریکا رابطه نداشته باشیم. از این دوستی‌ها منفعتی واقعی، نصیب ما شده است؟ در موضوع تحریم‌های آمریکا، دولتمردان ایران از چین و روسیه دلخور بودند چون نه تنها به ایران کمک نکردند بلکه به دنبال منافع خودشان هستند. بابا دنیا دیده بود و فهم واقعی‌تری نسبت به مسائل داشت. دنیا، جای بده و بستان است، یعنی اگر قرار است چیزی گیر ما بیاید، باید وارد مذاکره و گفت‌وگو شد. اگر توان مدیریت روابط با آمریکا و قدرت ایستادن در مقابل آمریکا را داریم، معنا ندارد سیاست عدم رابطه را تقویت کنیم. از وقتی ترامپ بر سر کار آمد با اکثر کشورها مانند چین، روسیه، کانادا و اروپا در افتاد اما هیچ کدام از این کشورها ارتباط خودشان با آمریکا قطع نکردند. بلکه در مقابل هر کار آمریکا ایستادگی و اقدام متقابل کردند. مثال بارزتر، شوروی و آمریکا پس از جنگ جهانی دوم ۳۵ تا ۴۰ سال با هم دشمن بودند و دچار جنگ سرد، ولی روابط آنها یک روز قطع نشد.گاه ندانم کاری هاست که سبب قطع روابط با کشورهای دیگر است. من معتقدم مسیر را به خصوص از دوره آقای احمدی نژاد به این طرف کمی اشتباه رفتیم. به شرایطی رسیده ایم که برای دنیا چیزی نیستیم جز آينه عبرت.

همانطور که اشاره کردید تبعات استراتژی نامتوازن در سیاست خارجی به ضرر مردم و سیاست داخلی می‌شود. می‌توانید این موضوع را بیشتر تشریح کنید؟

نمی‌توان سیاست داخلی و خارجی را از هم جدا کرد. سیاست خارجی همواره بر سیاست داخلی تاثیر گذار است و برعکس. به عنوان مثال ما را به لیست سیاه FATF بردند، نتیجه سیاست خارجی ماست، چه اتفاقی رخ داد؟ نرخ دلار و ارز بالا رفت. بالا رفتن قیمت ارز، گرانی اجناس و کالاها را به دنبال دارد. در ابعاد دیگر نیز وقتی روابط ما با دنیا خراب است اعتبار شهروند ایرانی، پاسپورت ایرانی، باز کردن حساب بانکی در کشورهای دیگر، ویزا برای ایرانیان و… همگی دچار نوساناتی می‌شود. قبلا از کشورهای دیگر برای کار به ایران می‌آمدند اما مدت‌هاست که ایرانی‌ها برای کار به کشورهای دیگر می‌روند و آمار نسبتا بالا در بین پناهندگان به سایر کشورها یافته ایم. آیا ایرانی با این همه منابع در کشور باید چنین شرایطی در خارج و چنین زندگی ای در داخل داشته باشد؟ وقتی ارتباط خراب می‌شود، تاثیر مستقیم بر تجارت، فعالیتهای اقتصادی و به تبع آن همه ابعاد زندگی دارد. دنیای امروز جهانی شده است و به طور مستقیم و غیر مستقیم همه موضوعات به هم مرتبط و بر یکدیگر تاثیر دارد، به ویژه ایران و ایرانیان که همیشه تحت تاثیر شرایط بین المللی بوده‌اند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. آیا در معامله آزاد کردن گروگانها لانه جاسوسی و گروگانها و جنازه های آمریکایی و اسرائیلی که درچنگ حزب الله لبنان بود و آمریکا قول هایی به مرحوم هاشمی داد ،بعد از اینکه زنده و مرده ی آنها را پدرتان داد آمریکا چه کف دست ما گذاشت ؟! هاشمی امام را هم دور زد ؟!!

    تازه ترین نمونه تفکر سلطه پذیری افکار مسخ شده شما برجام و تعامل ۶ ساله با آمریکا و اروپا بود ، با ما چه کردند و چه دارند میکنند ؟!، از این بانوی اشراف زاده بپرسید موضع امام در مقابل آمریکا و دیگر مستکبران چه بود ، البته ایشان بقدری خودخواه و خاندان شیفته است که شاید بگویید امام و افکار او به تاریخ پیوسته ، اگر خیلی خوشبینانه بخواهیم قضاوت کنیم امام ایشان مصدق است که با همین خیالبافیها مملکتی که مردم باهزینه زیاد از انگلیس پس گرفتند دوستی تقدیم فرزند ارشد انگلیس یعنی آمریکا کرد اگر سرنوشت مردم و کشور را به دست این اندیشه بدهیم تا قرنها امثال ایشان باید کنیزی مشترک غربی ، عبری ،عربی با قزاقی ریش قرمزهای داعش را بکنند ،
    دوران فالوده خوری شما با دربار سعودی تمام شده ، شما شاگرد کودن مکتب انحرافی نهضت آزادی هستید و حتی تاریخ مسختان هم گذشته ، مرحوم پدرتان هم برگ سبز خود را به با کبریت بی دردهایی امثال شما به آتش کشید ، برگ سبزی که حاصل “همه کردند یاری تا هاشمی کند مملکت داری ” و نکرد ،تازه میخواست به رویه ی دستنشاندگان استکبار ریاست جمهوری را خاندانی و وراثتی کن !!!!

  2. اسناد زیادی وجود داره که پدر ایشان افراد گروه های مختلف انقلاب رو از بین برد یا زندانی کرد تا خودش و گروه کوچکی از همفکرانش باقی بمانند و همه چیز رو به دست بگیرند. تصور میکرد در همیشه روی همین یه پاشنه میچرخه اما همون گروه کوچکی که تقویت کرد تربیت ایشون هم دادند. مثل این که مارهای ضحاک گرسنه بمونند و وقتی مغز همه جوانها رو خوردند مغز ضحاک رو هم بخورند

  3. لازم نکرده فائزه برای مردم دل بسوزونه، ایشون اگه خیلی دلسوزه جلو غارتگری داداشی رو بگیره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا