خرید تور نوروزی

آلودگی هوا سنگ نگاره های «تیمره» را نابود می کند

استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست معتقد است: سنگ نگاره های تیمره که از سال ها قبل در معرض تخریب قرار دارند، با شدت گرفتن آلودگی هوا و بارش باران های اسیدی در کمتر از یک دهه آینده به طور کلی نابود می شوند.

ایرنا نوشت: “تیمره” قدیمی ترین نقطه استان مرکزی و کشور است که در دل سنگ نگاره های آن می توان آوازه های گذشتگان را شنید و رد پای نیاکانی را که روزگاری در تلاش برای زندگی بودند، دید. تیمره پناه اولین خطوط نوشتاری بشر است که خود پناهی جز کوه ها و صخره ها ندارد. تاکنون بیش از 21 هزار سنگ نگاره با 40 هزار سال قدمت در منطقه تیمره خمین کشف شده است.

بهروز بهزاد روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا با تاکید بر قدمت آثار باستانی تیمره و ضرورت حفاظت از آنها تصریح کرد : در دهه 70 میلادی ایتالیایی ها به چرایی تخریب آثار باستانی سنگی خود پی بردند و امروزه برای خفاظت بیشتر از این آثار از ماده ای شیمیایی برای جلوگیری از نفوذ آب استفاده می کنند اما در ایران هیچ توجهی به این آثار ملی به خصوص در تیمره نمی شود.
بهزاد با بیان این که تیمره پتانسیل تبدیل شدن به قطب گردشگری کشور با ارزآوری چند میلیارد دلاری در سال را دارد، افزود: در طول سال های اخیر عوامل طبیعی و انسانی در کنار سرقت های صورت گرفته از این منطقه، نگرانی ها را تشدید کرده است.
به گفته وی، عواملی همچون جاده سازی و سدسازی، سنگ نگاره های تیمره را در معرض نابودی قرار داده، به طوری که در سال های گذشته بیش از هفت هزار اثر در این منطقه از بین رفته است.
وی ادامه داد: با بیشتر شدن آلودگی هوا به خصوص در استان مرکزی که ماهیت صنعتی دارد، ریزش باران های اسیدی نیز شدت گرفته است و تداوم این روند نابودی کامل سنگ نگاره های تیمره را تا 10 سال آینده در پی دارد .
این فعال محیط زیست با تاکید بر ضرورت شناساندن هرچه بیشتر آثار باستانی تیمره به مردم، تصریح کرد: در گام نخست مردم باید با آثار باستانی موجود در داخل کشور به خصوص آثاری که در دل طبیعت وجود دارند آشنا شده و در حفاظت از آنها کوشا باشند.
وی گفت: دولت، دستگاه های ذیربط و نهادهای غیردولتی (ان جی او) نیز باید برای جلوگیری از نابودی تاریخ تیمره، آستین ها را بالا زده و اقدامات لازم را انجام دهند.
بهزاد استفاده از پتانسیل بخش خصوصی در این حوزه را مورد تاکید قرار داد و افزود: با ثبت نقش های موجود در سنگ نگاره های تیمره به عنوان یک برند ملی شاید بتوان از نابودی آنها جلوگیری کرد.
این استاد دانشگاه افزود: در صورت کم توجهی به تیمره، عوامل انسانی و طبیعی در کنار باران های اسیدی حاصل از آلودگی هوا، این بخش از تاریخ و تمدن ایرانی را برای همیشه از بین خواهد برد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا