یافتههای جدید علمی درباره کرونا
نیو صدر در خبرآنلاین نوشت: ۵ ماه از ظهور ویروسی به نام کرونا در ووهان چین گذشته؛ این ویروس در سرتاسر دنیا پخش شده است، میلیونها نفر را بیمار کرده و جان صدها هزار نفر را گرفته است.
اما کروناویروس، اسم ناشناختهای برای دانشمندان نبود، این ویروس دهها سال است که مشکلات مختلفی برای انسان به وجود آورده است؛ از سرماخوردگیهای عادی تا شیوع دو نوع مرگبارتر آن به نام سارس و مرس. اما این نوع جدید ویروس معروف به کووید-۱۹ از همه انواع کروناویروسها خطرناکتر است و دنیا را به تعطیلی کشانده است.
در واقع کروناویروس جدید، ویژگیهایی دارد که آن را نسبت به موارد قبلی خطرناکتر میکند، ویژگیهایی که به طور روزانه در مطالعاتی جدید، مواردی جدیدی از آن کشف میشوند. حتی در برخی موارد محققان هنوز پاسخ قطعی و یکسانی برای برخی سوالها پیدا نکردند.
در اینجا برخی از یافتههای ۵ ماه اخیر دانشمندان درباره کروناویروس را مطالعه کنید. اینها موارد تایید شده در آخرین مقالات هستند و ممکن است مطالعات بعدی به رد و یا تغییر آنها بپردازند.
مورچهخوار عامل انتقال کرونا ویروس؟ تجدید نظر کنید
در ابتدای شیوع کروناویروس، شایعات مختلفی در فضای منتشر شد که سوپ خفاش منشاء اصلی کروناویروس است، بعد مطالعات مختلفی این موضوع را رد کردند و اعلام شد که کروناویروس از مورچهخوار وارد بدن انسان شده است. اما شاید بهتر باشد دوباره درباره این موضوع تجدید نظر کنیم.
شباهت ژنتیکی این ویروس به ویروسهای مشاهده شده در بدن خفاش و مورچهخوار باعث شده است تا دانشمندان تصور کنند، این دو ویروس موجود در بدن دو حیوان قبل از ورود به بدن انسان با یک دیگر تبادل ژنی داشتند. در واقع برخلاف ویروس موجود در خفاشها، ویروس موجود در مورچهخوار دارای ویژگی که منجر به انتقالش به بدن انسان شود، نیست.
اگرچه این حیوانات به طور مستقیم در ورود ویروس به بدن انسان تاثیر نداشتند، اما باید به خوبی از آنها مراقبت شود تا ویروس موجود در آنها وارد بدن انسان نشود. این حیوان بیش از دیگر پستانداران به شکل غیرقانونی قاچاق و از آن هم به عنوان غذا و هم به عنوان مواد دارویی استفاده میشود.
هیچ مدرکی مبنی بر ساخت کروناویروس در آزمایشگاه وجود ندارد
همچنین مطالعهای که به تازگی توسط بخش پزشکی مجله نیچر منتشر شد، نشان میدهد که کروناویروس هیچ منشاء آزمایشگاهی ندارد. در واقع نتایج این تحقیق نشان دادهاند که کروناویروس ویژگیهایی خاص دارد که انسانها تاکنون شناختی از آن نداشتند و به همین دلیل نمیتوانند در آزمایشگاه آن را ساخته باشند.
کریستین اندرسن، محقق اصلی این مطالعه در این رابطه میگوید: «من به همراه تیمی از زیستشناسهای تکاملی و ویروسشناسها از دهها کشور به دنبال مدرکی برای تایید انسانساخت بودن این ویروس گشتیم. به خودمان گفتیم بیایید این تئوری را به عنوان یک فرضیه جدی در نظر بگیریم.»
برای پاسخ به این سوال این گروه از دانشمندان به مطالعه ژنتیکی ویروس پرداختند و بعد از مدت کوتاهی پاسخ را پیدا کردند.
اندرسن در این رابطه میگوید: «یک شبه واضح شد که ویروس انسانساخت نیست، هرکسی که بخواهد ویروس جدیدی بسازد باید از ویروسهای موجود در طبیعت الهام بگیرد، اما این ویروس ویژگیهایی دارد که با ویروسهای شناخته شده قبلی تفاوتهای زیادی دارد.»
زیاد به هوای گرم امیدوار نباشید
از ابتدای شیوع کروناویروس بسیاری به گرمای تابستان برای اتمام این پاندمی امیدوار شدند و حتی دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا هم اعلام کرد که افزایش دما جلوی شیوع ویروس را میگیرد.
اما در این مدت مطالعات مختلفی منتشر شدند که این موضوع را رد میکنند. در بخشی از گزارشی که یک ماه پیش توسط آکادمی علوم، مهندسی و پزشکی ایالات متحده آمریکا منتشر شد، آمده است: «در حالی که ویژگیهای زیادی از ویروس ناشناخته هستند، اما احتمالا گرمای تابستان به شکل شدیدی جلوی شیوع ویروس را نمیگیرد.»
مطالعه که در نشریه لنست هم منتشر شد نشان میدهد که افزایش دما سرعت شیوع کروناویروس را کاهش میدهد، اما برای این اتفاق دما باید تا حد زیادی افزایش پیدا کند و به نزدیک ۶۰درجه برسد، موضوعی که تقریبا غیرممکن است.
البته اکثر دانشمندان بر این باور هستند که برای پاسخ به این معما باید فاکتورهای زیادی در نظر گرفته شود که در آزمایشگاهها امکانپذیر نیست، پس بهتر است تا تابستان صبر کنید و منتظر تاثیر گرما روی شیوع ویروس باشید.
امکان ایجاد مشکلات قلبی در صورت
با افزایش اطلاعات مربوط به بیماران مبتلا به کروناویروس، متخصصان بیشتری در حال باور به این موضوع هستند که این بیماری روی قلب بیماران تاثیر میگذارد. تحقیقی که همچنان در مراحل ابتدایی قرار دارد، نشان داده که از هر پنچ بیمار، قلب یک نفر به دلیل ابتلا به کروناویروس آسیب دیده است و حتی این موضوع در برخی موارد منجر به مرگ این افراد شده است.
اگر این موضوع اثبات شود، قطعا پزشکان و بیمارستانها برای درمان بیماران مبتلا به کروناویروس باید از روشهای دیگری هم استفاده کنند.
اورلیخ جرد، مدیر بخش قلب مرکز بهداشتی منتفیور در نیویورک در این رابطه میگوید: «پاسخ به این سوال بسیار مهم است؛ آیا ویروس روی قلب بیماران تاثیر میگذارد و آیا میتوانیم آن را درمان کنیم؟ پاسخ این سوال شاید جان افراد زیادی را نجات بدهد.»
انتهای پیام