پدیده بیسابقه در بازار پسته
محسن جلالپور، فعال اقتصادی و رییس پیشین اتاق بازرگانی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «پدیده بیسابقه در بازار پسته» نوشت:
معمولا در نیمههای اردیبهشت میشود چشم اندازی نزدیک به واقعیت از وضعیت تولید و بازار پسته در ماههای پیشرو ارائه کرد.
پیشبینی اولیه این بود که با توجه به زمستان خوب سال گذشته و بارندگیهای خوب نیمه اول فصل بهار، سال خوبی پیش رو داشته باشیم. به خصوص در نقاطی که سال ۱۳۹۸ محصول کمتری داشتند.
درختان که سبز شدند و عملا اولین مرحله شکلگیری نطفه پسته بر درختان آغاز شد،شاهد تداوم بارندگیها بودیم که این موج بارندگی به نوعی مانع از تکمیل فرآیند لقاح در درختان پسته شد. هرچند در برخی نقاط،شدت و حجم بارشها به قدری بود که درختان صدمه هم دیدند.
در حال حاضر که به پایان اردیبهشت ماه نزدیک میشویم، میتوانیم بگوییم چشمانداز مثبتی که در ابتدای سال پیشبینی میکردیم به دلیل اخلال بارندگیهای اردیبهشت ماه در فرآیند گردهافشانی درختان پسته محقق نخواهد شد و به احتمال زیاد بخش مهمی از محصول امسال پوک خواهد بود.
در حال حاضر برخی دانهها در حال ریزش هستند و خوشههای پسته روی در ختان هم به اصطلاح باغداران، پر دانه نیست.
بنابراین برآوردهای اولیه نشان میدهد امسال در کل کشور ۲۰ تا ۲۵ درصد محصول به دلیل ناقص شدن فرآیند لقاح با پوکی وريزش مواجه شود و در آینده اگر آفتی به باغها نزند و مشکل خاصی پیش نیاید بقیه محصول قابل برداشت خواهد بود.
در این زمینه چند نکته دیگر را باید یادآور شوم:
در سال 1398 به دلیل تغییرات جوی و آب و هوایی، محصول پسته با یک ماه تأخیر برداشت شد و باغداران عملا به جای شهریور از مهرماه شروع به برداشت محصول کردند.
همین طور سال گذشته با آغاز به کار بورس پسته، این انتظار در ذهن باغداران و تجار پسته تقویت شد که در صورت تعویق عرضه، میتوانند ذخیره خود را با قیمت بالاتری بفروشند.در نتیجه تجار این صنعت بخشی از بازارهای سنتی خود را از دست دادند.
هر سال تجار پسته از ابتدای ماه مهر تلاش میکردند با استفاده از فرصت تعطیلات کریسمس، نیاز بازارهای جهانی را تأمین کنند. تعطیلات سال نو چینی هم فرصت خوبی بود که بخشی از پسته ایران به این کشور صادر شود. بازار اولی به خاطر تعویق عرضه از دست رفت و بازار دومی به دلیل شیوع ویروس کرونا.
ویروس کووید ۱۹ تیر خلاصی به صادرات پسته ایران زد و با ممانعت دولت چین از ترخیص محمولههای صادراتی پسته و همین طور ممنوعیت حمل و نقل آن، بسیاری از تجار پسته گرفتار مشکلات کمرشکن شدند. به این ترتیب سال گذشته نیمی از محصول پسته صادر نشد و در انبارهای صادر کنندگان باقی ماند.
با وجود مشکلاتی که در فرآیند گردهافشانی درختان پسته به وجود آمده، پیش بینی این است که تولید پسته امسال مقداري كمتر از سال گذشته باشد. امسال هم به نسبت محصول بدی نخواهيم داشت و چون نیمی از محصول سال گذشته هم در انبارها ذخیره شده، روی هم رفته محصول قابل عرضه از سال گذشته بيشتر است.
این وضعیت فعالان صنعت پسته را به شدت نگران فروش محصول امسال کرده و مشخص نیست اگر محدودیتهای صادراتی تداوم پیدا کند،چه بر سر تجار پسته خواهد آمد.
پدیده بیسابقه در بازار پسته این است که همزمان با افزایش قیمت ارز، قیمت پسته رو به کاهش است. در سه دهه گذشته به یاد ندارم که افزایش نرخ ارز داشته باشیم اما قیمت پسته رو به کاهش باشد.
قبل از عید نوروز قیمت هر کیلو پسته فندقی حدود ۱۰۰ هزار تومان بود اما در حالی که قیمت ارز از آخرین روزهای سال گذشته تا هفته پایانی ماه اردیبهشت بیش از ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده، قیمت پسته کاهش یافته است. دلیل اصلی بروز این پدیده،کاهش جهانی تقاضای مصرف پسته بوده و متهم اصلی این وضعیت، ویروس کرونا است.
انتهای پیام
ببخشید این حرف رو از سر ناراحتی می زنم چیزی تو دلم نیست ** دیگی که برای عموم مردمِ غالباً محروم نجوشه بذار سر سگ توش بجوشه** وقتی یه مشت دلال و دزد بازار همه چیز رو قرق کرده اند ومردم عادی عملاً از خرید پسته دویست هزار تومانی محروم شده اند وپسته و بادوم دیگر اقلامی از این دست فقط خوراک یه مشت افراد مرفه که خیلی هاشون معلوم نیست از کجا به این ثروت های افسانه ای رسیده اند بشود ، بذار تخمش خشک بشه و ملخ بخوره.
۱- مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از95% از آبی است که دربارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود آرزوی اینجانب از کودکی این بوده است تا جلو مقدار … متر مکعب آبی را که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه دربخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود را در محلی به نام تنگه بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را با احداث بندی (سدی) خاکی بگیرم اینجانب از اینکه مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود سهم خلیجی می شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند ناراضی هستم اینجانب حتی راضی نیستم تا سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود سهم خلیجی شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند اینجانب در نظر دارم با تغییر مسیر سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود را سهم دریاچه فصلی در شهر خنج ازشهرستان خنج استان فارس نمایم. بعد از آن روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را می توان به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
۲- آرزوی اینجانب از تاریخ 1370/12/22 تا تاریخ 1376/07/30 که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام یا از تاریخ 1376/08/01 تا تاریخ 1388/12/12 که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز بوده ام یا از تاریخ 1388/12/13 تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و قاضلاب شهری کلان شهر شیراز هستم یا درآینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور(شهرهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج) بوده است آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده است چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری دراطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت بر او باد.