خرید تور نوروزی

تولیت آستان قدس: از به کار رفتن «آیت‌الله» جدا تعجب کردم

حجت‌الاسلام مروی، تولیت آستان قدس رضوی در نامه‌ای به صداوسیما نوشت: در زیرنویس برنامه [صداوسیما] عنوان آیت‌الله برای این‌جانب به کار رفته بود که جدا تعجب کردم. لذا از جناب‌عالی مؤکدا می‌خواهم از این واژه بزرگ که بنده لایق آن نیستم، استفاده نشود.

روزنامه‌ی شرق نوشت:حجت‌الاسلام احمد مروی که بعد از ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس را در دست گرفت، در نامه‌ای به مدیرکل صداوسیمای خراسان رضوی نوشت: «جناب آقای نصرپور. مدیرکل محترم صداوسیمای استان خراسان رضوی. سلام‌علیکم و رحمت‌الله. چند روز قبل در برنامه چهلمین روز وفات مرحوم آیت‌الله سیدجعفر کریمی، ویژه‌برنامه‌ای پخش شد که مصاحبه‌ای با این‌جانب در آن بود و در زیرنویس برنامه عنوان آیت‌الله برای این‌جانب به کار رفته بود که جدا تعجب کردم. لذا از جناب‌عالی مؤکدا می‌خواهم از این واژه بزرگ که بنده لایق آن نیستم، استفاده نشود. این تعارف نیست حقیقت است و حتما رعایت شود. سپاسگزارم».

تولیت آستان قدس از ابتدای انقلاب تاکنون سه متولی به خود دیده است؛ عباس واعظ‌طبسی (از ۱۳۵۷ تا ۱۴ اسفند ۱۳۹۴) سیدابراهیم رئیسی (از ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ تا ۱۵ فروردین ۹۸) و احمد مروی (‌از ۱۵ فروردین ۹۸ تاکنون).

در آستانه بحران کرونا، مروی به همراه دو تولیت حضرت معصومه‌(س) و حضرت عبدالعظیم‌(ع) درباره بسته‌شدن درب‌های حرم‌های مطهر بیانیه مشترکی صادر و با تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا همراهی کردند. درحالی‌که امام جمعه مشهد از مخالفان تعطیلی حرم و نماز جمعه در این ایام بود و مخالفتش را بارها اعلام کرد، اما تولیت آستان قدس رضوی درباره توقف موقت حضور زائران در حرم رضوی گفته است: ما نسبت به زائران مسئولیت داریم؛ امام رضا(ع) در روز قیامت از ما می‌پرسند که چرا جان زائران من را حفظ نکردید.

مروی بیشتر تمرکز خود را در مدت کوتاهی که بر تولیت آستان قدس منصوب شده، بر فعالیت‌های اقتصادی استان متمرکز کرده است؛ تا جایی که سال گذشته از تهیه سند چشم‌انداز 20‌ساله آستان قدس خبر داده و گفته بود برنامه اصلی آستان قدس در مسیر اشتغال‌زایی و حمایت از بخش خصوصی است.

او گفته در حوزه‎هایی که بخش خصوصی جرئت ورود و ریسک‌کردن ندارد، حاضر به ریسک‌کردن هستیم تا راه را برای حرکت بخش خصوصی باز کنیم. بااین‌حال، یکی از مباحثی که در همه این سال‌ها درباره آستان قدس رضوی مطرح بوده و هست، بحث شفافیت مالی فعالیت‌های اقتصادی آستان قدس است؛ پرسشی که از زمان تولیت طبسی مطرح بوده و به مروی هم کشید، اما او صرفا به این اشاره کرده که «امام رضا خیلی پول دارد، اما خرج هم خیلی دارد».

تولیت آستان قدس رضوی بیشتر حرف‌ها درباره ثروت این مرکز در میان مردم را شایعه خوانده و گفته است: «طوری تبلیغات کرده‌اند که انگار نصف ثروت آمریکا در اینجاست. بیشتر حرف‌ها درباره پول‌های آستان قدس شایعه است».

او گفته بود: «درست است، زمین و اموال داریم، اما در ذهن مردم طوری تبلیغات کرده‌اند (و) در شبکه‌ای مثل من‌وتو چنان آستان قدس را بزرگ کرده‌اند که انگار نصف ثروت آمریکا در اینجاست. این‌قدر پول اینجا نیست که فکر کنید همین‌طور دارد پول می‌ریزد».

آستان قدس از پرداخت مالیات معاف است؛ ماجرایی که زمانی به نامه‌نگاری‌های تندی بین علی مطهری، نماینده مجلس و تولیت وقت استان هم منجر شد. گفته می‌شد که در زمان آیت‌الله طبسی، هاشمی‌رفسنجانی با استفاده از روابط حسنه خود با تولیت وقت آستان، دنبال این بود که او را راضی به پرداخت مالیات کند که به عمر هیچ‌کدام کفاف نداد.

در رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری دوره قبل، حجت‌الاسلام حسن روحانی در سخنانی با کنایه به تولیت آستان قدس رضوی در آن زمان و همچنین رقیب انتخاباتی‌اش گفت: «می‌گویند مالیات بدهید، اما کسی نیست بگوید در آنجایی که شما مدیریت می‌کنید، آیا تاکنون مالیات داده‌اید؟». سپس حجت‌الاسلام رئیسی در گفت‌وگویی به این موضوع پاسخ داد که حدود ۳۰ سال پیش و در سال‌های ابتدایی انقلاب، مرحوم آیت‌الله واعظ‌طبسی، تولیت سابق آستان قدس، در همین رابطه شرحی برای حضرت امام‌(ره) نوشتند مبنی بر اینکه تمام اقتصاد این مکان بر دو پایه نذر و وقف است؛ یعنی ریشه‌ تمام گردش اقتصادی آستان، یکی از این دو مورد است. ایشان حتی تأکید کرد که تمام شرکت‌های وابسته به آستان نیز وقف هستند و منشأ تمام شرکت‌های اقتصادی نذر و وقف است و هیچ شرکتی در آستان قدس وجود ندارد که موقوفه نباشد. البته مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه‌ای از طرف حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی در آن زمان که تکلیف شرعی در این موضوع را جویا شده بود،‌ فرموده بودند: «همان که نظر امام‌(ره) لحاظ شود، به علاوه آنکه دو مالیات ارزش افزوده و مالیات تکلیفی نیز پرداخت شود».‌ آقای رئیسی در ادامه گفته بود: «ما در آستان قدس، مانند همه جاهای دیگر، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات تکلیفی را پرداخت می‌کنیم و حتی سه تا چهار برابر مالیات پرداختی به فقرای سراسر کشور کمک می‌کنیم، برای آنها مسکن تهیه می‌کنیم و طعام به آنها می‌دهیم».

البته چون آستان قدس رضوی مستقیما زیر نظر بیت رهبری فعالیت می‌کند، درباره فعالیت‌هایش با دولت سروکاری ندارد و تمام حساب‌وکتاب‌هایش را اگر لازم باشد، با بیت رهبری در میان می‌گذارد. به‌تازگی او با وزیر اقتصاد هم دیدار داشته است، اما بعید است بحثی میانشان در ارتباط با پرداخت مالیات مطرح شده باشد.

پایگاه سیاسی دو متولی بعدی آستان قدس متفاوت از آیت‌الله طبسی بود و اگرچه حامیانشان انتظار داشتند متولیان بعد از انتصاب، اقدام به نقد گذشته کنند، اما مروی خود را وارد این بازی نکرد؛ تا جایی که زمانی در جمع دانشجویان منتقد گفته بود: «آیت‌الله طبسی ۳۷ سال تولیت آستان بود، اما حتی خانه‌اش را عوض نکرد و یک ریال حق‌التولیت برنداشت. اگر می‌خواست بردارد، ۶۰۰ یا ۷۰۰ میلیارد می‌شد. بسیاری از ساخت‌وسازها از حق‌التولیت آیت‌الله طبسی ساخته شده است. نباید گذشته را به کل محو کنیم. ایشان از دوستان صمیمی رهبر انقلاب در قبل و بعد انقلاب و بسیار بااخلاق، متواضع و متخلق بود».

او سال گذشته و در جریان اختلافی که بین آیت‌الله یزدی و آملی‌لاریجانی بالا گرفت، با تأکید بر اینکه مسلمان باید «اَشِدّآءُ عَلَی الکُفّارِ رُحَمآءُ بَینَهُم» باشد، گفته بود: «‌متأسفانه گاهی ادبیات و سخنان مسئولان و بزرگان به‌گونه‌ای است که نیاز به توجه‌دادن به اهمیت وحدت دارد و این برای مردم و جامعه سم است».

نقل‌قولی هم از او پیش از انتصاب به تولیت آستان قدس وجود دارد که منابر را از ورود به دعواهای سیاسی جناحی پرهیز داده است.

احمد مروی در این مدت که تولیت آستان قدس را بر عهده دارد، سعی کرده کمتر خود را وارد حواشی سیاسی و درگیری‌های جناحی کند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا