دستیابی به تورم ۲۲ درصدی شدنی است؟!
خبرآنلاین نوشت: نرخ تورم از سال ۱۳۹۷ ، در پی وقوع شوک ارزی افزایشی قابل توجه را تجربه کرده است. روند رو به رشد قیمت ارز در دو ماه اخیر بار دیگر زمینه را برای بالا رفتن انتظارات تورمی مهیا کرد این در حالی است که بانک مرکزی با انتشار گزارشی کارشناسی تاکید دارد محدوده افزایش نرخ تورم۲۲ درصدی است.همتی ،رییس کل بانک مرکزی میگوید نرخ ارز در بازار واقعی نیست و با بازگشت وضعیت صادرات به حالت عادی و رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی شرایط بهبود خواهد یافت.
چرا بانک مرکزی هدفگذاری تورمی کرد؟
بانک مرکزی در هدفگذاری که برای اولین بار در ایران به شکل عمومی منتشر میشود تاکید کرده به دنبال دستیابی به تورم ۲۲ درصدی در سال جاری است. این در حالی است که سال گذشته نرخ تورم ایران به بیش از ۴۰ درصد رسیده بود .با این همه به نظر میرسد بانک مرکزی قصد دارد تا شرایط را برای کاهش نرخ تورم دگرگون کند.کاهش انتظارات تورمی را می توان مهمترین هدف بانک مرکزی از انتشار این گزارش دانست.
عبدالحمید انصاری، کارشناس اقتصادی گفت: هدفگذاری که بانک مرکزی اخیرا آن را منتشر کرده مجموعه سیاستهایی را شامل میشود که منجر به کنترل برخی شاخصهای کلان اقتصادی میشود. با توجه به تورم فزایندهای که در یکی دو سال گذشته کشور تجربه شده شاخص تورم اهمیتی دوچندانی مییابد.
او ادامه داد: از دهه ۵۰ که قیمت نفت بالا رفت و اقتصاد کشور به آن وابستهتر شد همواره شاهد تورم دو رقمی بودیم و به همین دلیل اکنون بیش از نیم قرن است این شرایط ادامه دارد. گرچه در مقاطع کوتاهی تورم تک رقمی شد ولی به سرعت با تورم دو رقمی جایگزین شد.
انصاری تاکید کرد: بانک مرکزی با توجه به شرایطی که برای کشور پیش آمده نرخ تورم را برای امسال ۲۲ درصد ارزیابی کرده که البته دو درصد هم حاشیه انحراف برای آن تعیین کرده است. به نظر من با توجه به نرخ تورم ۴۰ درصدی پارسال این هدفگذاری مناسب و خوب است.
مدیرعامل پیشین بانک ملی تصریح کرد: بانک مرکزی اعلام کرده از عملیات بازار باز به عنوان یکی از تاکتیکهای خود استفاده خواهد کرد. این روش اکنون در نظام بانکی بین المللی به شدت مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از طریق خرید و فروش اوراق قرضه نیز میخواهند حتیالمقدور به کاهش نرخ تورم کمک کنند. این دو روش مناسب هستند اما ضروری است این مساله با دیگر بخشها نیز هماهنگ باشند.
او گفت: شرط موفقیت این هدفگذاری همان طور که بانک مرکزی گفته نیازمند کنترل سیاستهای مالی دولت است. درواقع اگر سیاستهای مالی که به کسری بودجه منجر شده را دولت کنترل کند و از مخارجی که بیش از توان اقتصاد کشور است چشم پوشی کند و مهار نقدینگی را نیز در دستور قرار دهد احتمال موفقیت راه حل بانک مرکزی بیشتر از شرایط فعلی است.
انصاری ادامه داد: به باور من چنانچه دولت و بانک مرکزی بتوانند به این مهم دست یابند آنگاه قطعا شرایط به سود اقتصاد کشور خواهد شد و نرخ تورم نیز به اندازه انتظار بانک مرکزی کاهش خواهد یافت. به این اعتبار فکر میکنم گرچه این اقدام عملی است اما محقق شدن آن به همکاری میان بانک مرکزی و دولت گره خورده است.
انتهای پیام