خرید تور تابستان

علی لاریجانی: ۱۴۰۰، شعام، مجمع

/گفت‌وگو با غلامعلی رجایی و صادق زیباکلام/

زهرا منصوری، انصاف نیوز: با پایان یافتن مجلس دهم و خداحافظی علی لاریجانی با کرسی ریاست مجلس گمانه زنی‌های زیادی برای آینده‌ی سیاسی این فعال سیاسی مطرح می‌شود؛ از ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام -و جانشینی برادرش- تا دبیری شعام و یا ایفای نقشی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 جایگاه‌هایی است که تحلیلگران برای علی لاریجانی پیش بینی می‌کنند. پس از مصاحبه‌ی سال گذشته‌ی علی شمخانی با ان بی اسی که گفته بود امضای برجام اشتباه بزرگی بود و از همان زمان گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر اختلاف میان دولت حسن روحانی و علی شمخانی مطرح شد. [لینک] چندی پیش هم حشمت الله فلاحت پیشه نماینده‌ی مجلس دهم به انصاف نیوز درباره‌ی احتمال جایگزینی علی لاریجانی با علی شمخانی گفت: «من در اینباره مصاحبه نمی‌کنم، زیرا آقای شمخانی از نمایندگان مجلس و بنده شکایت کرده است، این مسئله تا جایی پیش رفت که رئیس جمهور روحانی با دست خط خود بنویسد با چنین کارهای علی شمخانی مخالف است و البته هیئت عالی نظارت هم شکایت را رد کرد.»

از سوی دیگر غلامعلی رجایی و صادق زیبا کلام معتقد هستند، احتمال ریاست علی لاریجانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیری شعام بعید است و اما غلامعلی رجایی، علی لاریجانی را از گزینه‎‌های جدی ریاست جمهوری می‌داند و در مقابل صادق زیباکلام شانسی برای کرسی ریاست جمهوری برای علی لاریجانی قائل نیست و او را بازنشسته‌ی سیاسی می‌داند.

متن کامل گفت‌وگو با غلامعلی رجایی مشاور مرحوم هاشمی رفسنجانی و صادق زیباکلام استاد دانشگاه را در ادامه بخوانید:

رجایی: علی لاریجانی یکی از گزینه‌های جدی ریاست جمهوری خواهد شد

غلامعلی رجایی در گفت‌وگو با انصاف نیوز می‌گوید: «من شنیده‌ام آقای علی لاریجانی به خاطر اینکه می‌خواهد کاندید ریاست جمهوری در سال 1400شود، ریاست مجلس را تحویل داد. فکر نمی‌کنم رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام شود. این اتفاق برای آقای ناطق نوری هم افتاد، رهبری به ایشان گفتند «با توجه به تجربه‌ای که داشتید عضو مجمع شوید و مشاور هم که هستید». معمولا بعضی‌ها که از یک مسئولیتی فارغ می‌شوند، در مجمع مشغول می‌شوند، با شواهدی که می‌بینم، لاریجانی یکی از گزینه‌های جدی ریاست جمهوری خواهد شد؛ باید وضعیت جبهه پایداری و اصلاح طلب‌ها در این مسئله روشن شود و  ببینیم چقدر شورای نگهبان دست آنها را در رقابت باز می‌گذارد یا ‌می‌بندد.

جا به جایی شمخانی از شعام مدت‌ها است که مطرح شده و ربطی به آقای لاریجانی نداشته است، آقای روحانی و هاشمی از زمان جنگ بیشتر به آقای شمخانی عنایت داشتند، زیرا او عملگرا بود. اما شنیده‌ام مدت‌ها است بحث تعویض ایشان مطرح است و به ایشان تذکر داده شده تا فعلا ایشان برکنار نشوند، اینکه آقای شمخانی از شورای امنیت برود، پنجاه پنجاه است، احتمالا ابقا خواهد شد اگر بتواند رهبری را متقاعد کنند، زیرا دبیر شورای امنیت نماینده‌ی رهبری هم هست. احتمالا این جایگزینی انجام خواهد شد اما اگر در شعام بماند، بار خود را برای ریاست جمهوری خواهد بست.»

غلامعلی رجایی درباره‌ی اینکه ممکن است صادق لاریجانی دبیر شورای نگهبان شود، می‌گوبد: «بعید است این اتفاق رخ دهد، زیرا بیشتر از انتظاری که از آقای جنتی وجود دارد، او کار می‌کند؛ دلیلی برای تغییر آقای جنتی نیست مگر اینکه آقای جنتی خودش استعفا دهد. کسی بهتر از جنتی ایده و آرمان‌های حاکمیت را پیاده نمی‌کند. اما دیدگاه آقای صادق لاریجانی با آقای جنتی فرق دارد، مثلا در ارتباط با اصلاح طلبان تمام افکار عمومی می‌دانند، سهم آن‌ها در مجلس 16 نفر نیست. البته این 16 نفر هم باید رد می‌کردند تا مجلس یک دستی شود. اصلاح طلبانی که بیست سال پیش با 25 میلیون رای خاتمی را رئیس جمهور کردند، چطور می‌توانند 16 نماینده داشته باشد؟ این خارج کردن یک جریان قوی است که پشتیبانی مردمی دارد، همه می‌دانند اصلاح طلبان پشتیبانی مردمی قوی‌تری از اصولگرایان به خاطر عملکردشان در دولت خاتمی دارند. قطعا 16 نفر سهم اصلاح طلبان نیست، نمی‎خواهم بگویم 160 نفر بود، اما اگر اینها صحنه را آزاد می‌گذاشتند مجلس متفاوتی حتی با قبلی داشتیم. البته من شنیده‌ام رهبری به آقای جنتی تذکر داده که سخت گیرانه عمل نکند اما چیزی که در عملکرد شورای نگهبان دیدیم، می‌خواستند اصلاح طلبان به حاشیه و تعطیلات بروند که این اتفاق هم افتاد.»

صادق و علی لاریجانی

مشاور مرحوم هاشمی رفسنجانی درباره‌ی مجلس یازدهم می‌گوید: «جایگاه مجلس به نمایندگان مجلس بستگی دارد، وقتی 170 نفر تجربه‌ی اولیه داشتند، این برای کشوری که 40 سال پارلمان داشته علامت خوبی نیست ضمن اینکه مخالف ورود افراد جدید به سیستم نیستیم، خواستم مقاله‌ای بنویسیم که یک مطهری به ما بدهید؛ این همه از چهره‌ها را حذف کردید یک مطهری، محمود صادقی و سلحشوری به ما بدهید، به نظر من به حق نظام با حذف این افراد جفا شد، دیگر چطور می‌توانیم افرادی مثل این‌ها را داشته باشیم که فرزندان شهید و چهره‌های نخبه و سلامت هستند. آقای مطهری اخیرا در یک مصاحبه‌ای مطرح کردند شورای نگهبان گفته است بگو اشتباه کرده‌ام تا تایید شوی و آقای مطهری گفته اینکار را نمی‌کنم. البته به نظر من هر ماندنی ماندن نیست، نماندن آقای مطهری بهترین نحوه‌ی ماندن بود، به هر طریفی که نباید در مجلس ماند. اگر این حرف آقای مطهری درست باشد قاعدتا شورای نگهبان باید پاسخگو باشد، البته من نمی‌دانم کی دیگر شورای نگهبان در برابر عملکردشان می‌خواهند پاسخگو باشند؟ تصور من این است مجلس دچار مشکلاتی خواهد شد. احتمالا وحدت اصولگراها و رئیس کردن قالیباف با اشاره‌ی برخی از مراکز باشد، اما این‌ها نشان دادند خیلی اهل وحدت و تعامل نیستند، امیدوار هستم این وحدت ادامه پیدا کند اما خوشبین نیستم.

آقای قالیباف یک سال رئیس است و معلوم نیست سال دیگر چه اتفاقی خواهد افتاد، البته او دیگر باید با ریاست جمهوری خداحافظی کند زیرا سه دوره رای نیاورده است و ریاست مجلس نمی‌تواند سکوی پرش او از بهارستان به پاستور باشد. در انتخابات ریاست جمهوری  احتمالا رقابت میان فتاح، علی لاریجانی، سعید جلیلی و ضرغامی باشد و از اصلاح‌طلبان هم یکی دو گزینه برای ریاست جمهوری احتمالا دارد که مطرح شوند؛ مثل آقای جهانگیری. از گزینه‌هایی که در مجلس بودند، حرف‌هایی زده شده اما اکنون اسم نبریم بهتر است. البته اگر آقای جهانگیری  تایید نشود و اجازه بدهند، همان سیاست آقای هاشمی دنبال می‌شود و اصلاح طلبان چند گزینه معرفی ‌می‌کنند تا دست آن‌ها خالی نماند.»

زیبا کلام: مجمع تشخیص مصلحت نظام به جز نام چیزی نیست

صادق زیباکلامصادق زیباکلام در گفت‌وگو با انصاف نیوز می‌گوید: «علی لاریجانی بازنشسته‌ی سیاسی شده است؛ اینکه بگوییم ایشان برای سال 1400 نامزد اصولگرایان شوند، بعید است. زیرا شانسی ندارند تا رای بیاورند. نه تنها ایشان بلکه هیچ یک از چهره‌های اصولگرای کلاسیک و سنتی جامعه به سمت آن‌ها اقبالی ندارد. البته وضعیت اصلاح‌طلبان هم همیطور است. اما اینکه ایشان نامزد ریاست جمهوری شوند کاملا منتفی است، رای نمی‌آورند، بدنه‌ی اجتماعی اصلاح‌طلبان به ایشان رای نمی‌دهد. اساسا آنها در انتخابات شرکت نمی‌کنند، صرف نظر از اینکه نامزد انتخابات لاریجانی با محمدرضا عارف باشد. ایشان اگر رئیس یا قائم مقام و دبیر هرجایی هم شوند، فرقی در سیاست‌های کلان کشور ندارد. زیرا بسیاری از سازمان‌ها و نهادها نقش مهم و تعیین کننده‌ای در سیاست‌های کلان ندارند. مثلا مجمع تشخیص  در سیاست خارجی ایران یا حضور ایران در سوریه، برنامه‌ی موشکی و هسته‌ای ایران یا مذاکره با آمریکا، مصلحت نظام چه نقشی در سیاست‌های کشور دارد؟ بنابراین چه تفاوتی دارد ریاست آن را محسن رضایی یا علی لاریجانی بر عهده داشته باشد یا حتی  چه فرقی داد با زمانی که مرحوم هاشمی رفسنجانی رئیس آن بود.مجمع تشخیص مصلحت نظام به جز نام چیزی نیست، تنها جایی که تا حدودی موثر است جایگاه ریاست جمهوری است که اختیارات و قدرت آن هم کم شده. بنابراین حتی آقای لاریجانی به جاهای دیگری هم بروند، عملا کاره‌ای نیستند، پس آینده‌ی سیاسی آن‌ها تمام شده است. حتی اگر به مجمع هم بروند بر روی رابطه‌ی مجمع و دولت تاثیری نمی‌گذارد زیرا نگاه اکثریت اعضا در مجمع همسو با تندروها و جبهه پایداری به‌نظر می‌رسد. حالا یک رای تاثیر زیادی نخواهد داشت.»

زیباکلام درباره‌ی اینکه اگر علی لاریجانی به شعام برود، چه تاثیری بر روی رابطه‌ی دولت با شعام خواهد گذاشت، می‌گوید: «شاید مقدار کمی بر رابطه‌ی دولت با شورای عالی امنیت ملی تاثیر خواهد گذاشت. اما دقیقا اینجا مسئله این است که شعام هم تاثیر گذاری زیادی بر روی مسائل مهم کشور نمی‌گذارد فرقی ندارد آقای لاریجانی کجا بروند، وضعیت تغییری نمی‌کند.»

این استاد دانشگاه درباره‌ی احتمال واگذاری دبیری شورای نگهبان به صادق لاریجانی گفت: «آنجا هیچ تغییری نخواهد کرد، زیرا کار شورای نگهبان این است که از ورود افرادی که یک مقداری منتقد و مستقل هستند به انتخابات جلوگیری کند و می‌خواهد چهره‌های حکومتی وارد کارزار انتخاباتی شوند. حتی اگر آقای صادق لاریجانی به شورای نگهبان برود، خط کشی شورای نگهبان را تغییر نمی‌کند و حتی بیشتر و بیشتر خط مشی فعلی آن تقویت می‌شود. در حقیقت فرقی میان آقای جنتی و صادق لاریجانی وجود ندارد.»

گزارش| علی مطهری: موضع شمخانی درباره‌ی برجام با موضع نظام فاصله دارد

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. من اصلا منطق تحلیل های آقای زیبا کلام را نمی فهمم. گویا زمانی که به قدرت نزدیکتر بود فهم درست تری از مناسبات داشت. تحلیل‌های آقای رجایی ممکن است برخی نادرست باشد اما واقع بینانه تر است.

  2. ما با ید نگاهمان به داخل باشد شورای نگهبان باید تمام قد در مقابل لاریجانی بایستد ایشان صد برابر از احمدی نژاد خطرناکتر است علی مطهری در موضع گیری های ناحقش علیه رهبری اینقدر عصبانی می شود که دهانش کف می کند فقط آقای رئیسی می تواند کشور را بطور واقعی نجات بدهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا