خرید تور نوروزی

دوباره «دعوت و ایجاد زمینه» برای فیلترینگ؟!

حجت‌الاسلام احمد حیدری در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «دوباره «دعوت و ایجاد زمینه» برای فیلترینگ و محدود سازی فضاهای فرهنگی؟!» نوشت:

شبکه‌های اجتماعی‌یی مثل فیس‌بوک و تلگرام که مورد اقبال کم‌نظیر هستند، فیلتر می‌باشند. رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در گزارش به مجلس از مضرّات شبکه اجتماعی اینستاگرام و به تبع واتساب و … سخن می‌گوید و زمینه فیلتر آن را فراهم می‌سازد. آیت الله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو فقهای شورای نگهبان در پیام تبریک به رئیس جدید مجلس، از او قاطعیت در مواجهه با فضای مجازی را خواستار می‌شود؛ حجة الإسلام رفیعی در عکس العمل نسبت به فعالیت‌های آقای آقامیری در فضای مجازی، محدودیت این فضا را خواستار می‌گردد و …؛ اینها نمونه‌ای از تلاش جدید کانون‌های قدرت اصولگرا برای محدود سازی فضای فرهنگی است، سیاستی که بعد از دهه اول توسط اصولگرایان دنبال می‌شود و امروز با توجه به قدرت یافتن دوباره، در صدد اعمال قدرتمندانه آنند؛ امّا آیا این سیاست مورد تأیید بنیانگذار جمهوری اسلامی و ایدئولوگ‎های آن از جمله شهید مطهری بوده است؟ یک سخن از امام و یک سخن از شهید مطهری در باره فضای باز فرهنگی و لزوم، اهمیت و تأثیر آن ارائه می‌شود گر چه در کانون‌های قدرت اصولگرا، گوشی برای شنیدن نباشد:

«از آنجا كه در گذشته اين اختلافات(اختلاف نظر و فهم عالمان و صاحب نظران دینی) در محيط درس و بحث و مدرسه محصور بود و فقط در كتاب‌هاى علمى، آن هم عربى ضبط مى‌گرديد، قهراً توده‌هاى مردم از آن بى‌خبر بودند و اگر هم باخبر مى‌شدند، تعقيب اين مسايل برايشان جاذبه‌اى نداشت. اما امروز با كمال خوشحالى به مناسبت انقلاب اسلامى، حرف‌هاى فقها و صاحب نظران به راديو و تلويزيون و روزنامه‌ها كشيده شده است چرا كه نياز عملى به اين بحث‌ها و مسايل است. مثلاً در مسأله مالكيت و … و ترسيم و تعيين حاكميت ولايت فقيه در حكومت و جامعه؛ كه همه اينها گوشه‌اى از هزاران مسأله مورد ابتلاى مردم در حكومت است … طبيعت انقلاب و نظام همواره اقتضا مى‌كند كه نظرات اجتماعى ـ فقهى در زمينه‌هاى مختلف ولو مخالف با يكديگر، آزادانه عرضه شود و كسى توان و حق جلوگيرى از آن را ندارد».(صحيفه نور، ج21، ص46 ـ 47)

شهيد مطهرى نيز در اين زمينه می‌فرماید: «من بر خلاف بسيارى از افراد، از تشكيكات و ايجاد شبهه‌هايى كه در مسايل اسلامى مى‌شود با همه علاقه و اعتقادى كه به اين دين دارم، به هيچ وجه ناراحت نمى‌شوم بلكه در ته دلم خوشحال مى‌شوم زيرا معتقدم و در عمر خود به تجربه مشاهده كرده‌ام كه اين آيين مقدس آسمانى در هر جبهه از جبهه‌ها كه بيشتر مورد حمله و تعرّض واقع شده، با نيرومندى و سرفرازى و جلوه و رونق بيشترى آشكار شده است. خاصيت حقيقت همين است كه شكّ و تشكيك به روشن شدن آن كمك مى‌كند. شك مقدّمه يقين و ترديد پلكان تحقيق است … بگذاريد بگويند و بنويسند و سمينار بدهند و ايراد بگيرند تا آنكه بدون آنكه خود بخواهند، وسيله روشن شدن حقايق اسلامى گردند.(نظام حقوق زن در اسلام، شهيد مطهرى، ص23)

آری امام و شهید مطهری نه تنها خواهان منع بحث‌های دقیق دینی در فضاهای عمومی همچون فضای مجازی، روزنامه‌ها و رادیو و تلویزیون نبودند و نه تنها تشکیک کنندگان و شبهه‌اندازان را به مجامع خاص علمی حوزه و… دعوت نمی‎کردند، بلکه رواج این بحث‌ها در فضای عمومی را از برکات انقلاب و مفید به حال دین و حقیقت می‎دانستند. سرّ آن هم این است که آنان:

۱. به جلوه دلربای حقیقت، ۲. به حقانیت اسلام، ۳. به دفاع خداوند از حقیقت[هر زمان توسط افرادی که دست و زبان خدا و مدافع حق می‌شوند]، ۴. به فطرت حق‌جوی عموم انسان‌ها و ۵. به توانمندی خود در دفاع از حقیقت باور و ایمان داشتند از این رو نه تنها در صدد ایجاد محدودیت برنمی‎آمدند که آزادی هر چه بیشتر را خواستار بودند. کسانی که به هیچیک یا بعضی از موارد بالا ایمان ندارند، به طور طبیعی خواستار محدودیت فضای فرهنگی از جمله فضای مجازی هستند.[البته بحث فیلترینگ سایت‌ها و شبکه‌های رواج سکس و بی‌اخلاقی و فساد مورد تایید همه عاقلان است و بحث ما به طور کلی از آن انصراف دارد.]

این هم که بعضی فقط خود را طرفدار حق و حقیقت دانسته و برای دیگران انگیزه‌های نفسانی و … از این بحث‌ها فرض می‌کنند، ناشی از خودپسندی و گمان بد نسبت به دیگران است که هر دو از رذایل اخلاقی است. ما هم نباید خود را تنها یاوران حق بدانیم و هم نباید دیگران را دارای انگیزه های نفسانی و … بشماریم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا