شنبه یا یکشنبه، روز اجرای برجام
عراقچی گفت: معتقدیم طرف مقابل به تعهدات خود تاکنون برای اجرایی کردن برجام عمل کرده است.
به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان روز چهارشنبه در نشستی در خانه اندیشمندان علوم انسانی گفت: یکی از نگرانیهای ایران در زمینه اجرای برجام این بود که لغو تحریمها واقعا در عمل صورت میگیرد یا خیر؟ این نگرانی با تدوین و تکمیل آییننامه یا راهنمای لغو تحریمها که مجموعه سوال و جوابهای محتمل است رفع شده است.
او گفت که آژانس اکنون در حال راستیآزمایی اقدامات و تعهدات ایران طبق برجام است و قرار است تا روز جمعه این کار را انجام دهد. و احتمالا روز شنبه یا یکشنبه روز اجرای برجام خواهد بود. روز اجرای برجام توسط خانم موگرینی و آقای ظریف در بیانیهای مشترک اعلام میشود. البته این که وزیران خارجه به طور تشریفاتی جمع شوند و اجرای برجام را اعلام کنند در دست بررسی است که هنوز این برنامه قطعی نیست و در حال رایزنی هستیم.
عراقچی همچنین اعلام کرد که حمید بعیدینژاد به همراه گروهی از کارشناسان شب گذشته برای برخی رایزنیهای نهایی به وین سفر کرده است.
معاون ظریف اعلام کرد که برنامه ۱۵ ساله بلندمدت برنامه هستهای ایران از سوی سازمان انرژی اتمی تدوین و به آژانس ارایه و ثبت شده است.
این عضو تیم مذاکره کننده هستهای در ادامه سخنانش گفت: بعد از توافق 23 تیرماه 1394 تا الان راه طولانی و کارهای سختی انجام شده است. در فاصله چند ماه (90روز) کشورهای 1+5 مراحل قانونی کردن برجام را انجام دادند و ما نیز در مجلس و شورای عالی امنیت ملی و در نهایت با نامه تاریخی مقام معظم رهبری که الزاماتی را در آن مطرح کردند بر برجام صحه گذاشتیم. بعد از روز تصویب دو طرف تعهدات خود را در چارچوب اجرایی کردن برجام شروع کردند و طرف مقابل به تدریج از مهرماه سال جاری تاکنون به آنچه که باید انجام میداده است عمل کرد.
او ادامه داد: یکی از مهمترین کارهایی که طرف مقابل باید انجام میداد تدوین اصول راهنمای رفع تحریمها بود تا در دسترس عموم قرار گیرد که انصافا کار پیچیدهای بود چرا که تحریمها شبکهای پیچیده به لحاظ شکل و لایههای مختلف دارد. کمیتهای اقتصادی متشکل از چند نفر در مراجع و وزارتخانههای مختلف برای مذاکره با آمریکاییها و بررسی اصول راهنمایی رفع تحریمها تشکیل شد که پس از مذاکراتی بسیار سخت در نهایت روز شنبه گذشته این مذاکرات به نتیجه رسید که در آن مجموعه آییننامههایی به طور مفصل و طولانی تنظیم شدند و نزدیک به 200 صفحه است به دست آمده. در این آیین نامه آنچه قرار است در صحنه عمل اتفاق افتد توضیح داده شده است.
عراقچی ادامه داد: در شیوهنامه یا همان اصول راهنمای لغو تحریمها سوالات محتمل که معمولا شرکتها و اشخاص و موسسات مالی و تجاری به طور متقابل برای شروع روابط اقتصادی مطرح میکنند طرح و پاسخ داده شده است.
معاون وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: برخلاف برجام که زبانی پیچیده دارد و در برخی جاها ابهامات مختصری در آن وجود دارد. آییننامههای چگونگی لغو تحریمها با نثری سادهتر بیان شده است چرا که برجام به خودی خود نمیتواند ابهامات شرکتها و موسسات مالی و تجاری را برای از سرگیری روابط اقتصادی با ایران رفع کند.
وی گفت: یکی از مشکلات عمده بر سر راه این شرکتها تداخل تحریمهای اولیه و ثانویه است. براساس تحریمهای اولیه اتباع آمریکایی همچنان نمیتوانند با ایران به طور مستقیم همکاری داشته باشند اما برای روشنشدن ابهامات مثلا این سوال مطرح میشود که فرد آمریکایی کیست؟ یا شرکتی که بخشی از سهامدارانش آمریکایی هستند و یا در آمریکا قرار دارد اما سهامدارانی اروپایی هم دارد میتواند با ایران معامله کند یا خیر و مواردی از این دست.
معاون وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: لیست سوالات در راهنمای اصول لغو تحریمها لیست بستهای نیست و در آینده چنانچه سوال و جوابی طرح شود به آن اضافه خواهد شد.
عراقچی تاکید کرد: یکی از مهمترین نگرانیهای جدی ما این بود که لغو تحریمها همان طور که در کاغذ صورت گرفته در عمل هم اتفاق میافتد یا خیر. با به دست آمدن اصول راهنمای لغو تحریمها این نگرانی برطرف شده و این اصول در روز اعلام اجرایی شدن برجام در سایت وزارت خزانهداری آمریکا منتشر میشود و هم چنین سایت اتحادیه اروپا آن را به طور رسمی منتشر میکند.
انتهای پیام