معتمدینژاد از «عدالتخواهی گلخانهای» میگوید
پریسا صالحی، انصاف نیوز: محمد جواد معتمدینژاد، دبیر سابق «جنبش عدالتخواه دانشجویی» در گفتوگو با انصاف نیوز به موضوعی پرداخت که خود آن را «جریان عدالتخواهان حکومتی و ژورنالیستهای تحقیقی» مینامد. عدالتخواهان بعد از انشقاقی که چندین سال پیش در آنها رخ داد به دو دسته تقسیم شدند، یک دسته از آنها که خود را عدالتخواهان مستقل مینامند و فعالیتهایی مثل پیگیری اوضاع کارگران هپکو و دستهی دیگر شامل افرادی مثل وحید اشتری و میلاد گودرزی که پروندههایی مثل اشکالات قانونی ساختمانی ویلاهای لواسان را پیگیری میکنند. معتمدی نژاد میگوید «عدالتخواهان حکومتی» به نوعی عدالتخواهی گلخانهای را دنیال میکنند و پروژههای گزینشی و از پیش تعیین شده را پیگیری میکنند.
محمدجواد معتمدی نژاد در مورد جریان نوظهور ژورنالیستهای تحقیقی به انصاف نیوز گفت: «این دوستان اول گفتند ما مستقل هستیم؛ دو تیم هستیم که یک تیم کارهای تبلیغی میکند که جنبهی درآمدزایی دارد و تیم دیگری که در حوزهی عدالتخواهی فعالیت میکنند. با بررسیهای بیشتر متوجه شدیم که از مجتمع اقتصادی وابسته به [یکی از نهادهای مهم انقلابی] تغذیهی مالی میشوند که کبریت مدیا، نود اقتصادی، نسیم آنلاین و … را نیز تغذیه مالی میکند.
بخش دیگر مربوط به شبکهسازیای است که طی دوسال گذشته انجام دادند، برنامههای مختلفی که در دانشگاهها در شهرهای مختلف انجام دادند، درحالی که شرایط فعلی طوری نیست که بدون مجوز و هماهنگی بشود شبکهسازی انجام داد و حتی وقتی تشکلها میخواهند یک تجمع سازمانیافته بزرگتری در سطح دانشگاه شکل دهند، موافقت نشده و سنگاندازی میشود، حالا چطور شده که افرادی به راحتی بتوانند در دانشگاهها جمع تشکیل دهند و شبکهسازی کنند؟ این موارد از جمله مشکلات مبنایی ما با اینها است؛ نبود استقلال و وابسته بودن به نهادهای حاکمیتی.
در وضعیت فعلی کشور دسترسی به اسناد کار سختی است، در کشوری که تقریبا دسترسی به اطلاعات نداریم، نامهای با امضای رئیس سابق بازرسی بیت رهبری و رئیس وقت دستگاه قضا منتشر میشود. این نامه با این دو امضا از کجا میآید؟
او در خصوص رویکرد عدالتخواهان مستقل به انتخابات مجلس اسفندماه سال گذشته گفت: «ما و دوستانمان معتقد بودیم مشارکت در چنین انتخاباتی بعد از فاجعه آبان۹۸ بی معنا است؛ از آن طرف اینها یک ائتلاف تحت عنوان لیست «پویش مجلس عدالتخواه» تشکیل دادند و انحصاری در عدالتخواهی ایجاد کردند، بعد هم با افرادی که هویت اصولگرایی و محافظهکارانهی آنها ثابت شده بود دست به ائتلاف و همکاری انتخاباتی زدند و برای کسب رای به هرکس و ناکسی دست دراز کردند؛از رائفیپور گرفته تا تقی دژکام. این رفتارها آن هم ذیل عنوان عدالتخواهی واقعا خیلی از بچههای قدیمی عدالتخواه را نارحت کرد.
الان هم در موضوعات مختلف مثل همین اعدام سه جوان که مربوط به حوادث آبان است واکنششان مشخص و رسوا هست. مسئلهی ما این است که دوستان بر اساس شرایطی که خودشان صلاح میبینند به مسائلی ورود میکنند که به نظر میآید از قبل هماهنگ شده باشد و مسائل اصلی نیستند.»
او در مورد پرداخت گزینشی به مسائل گفت: «مسئلهی ما اینجاست که به مسائلی ورود میشود که دست چندم هستند و یا بهصورت سطحی به قضایا میپردازند و یا آدرس غلط در مورد ریشهها و علتها میدهند. در یک سال اخیر چندین مسئلهی اساسی رخ داده که اصلا نمیشود از کنار آنها گذشت و نباید بگذریم و باید حافظهی تاریخی را تقویت کنیم. در موضوع آبان یک گعده غیرقانونی تحت عنوان شورای سران قوا که در هیچ کجای قانون اساسی وجود ندارد تشکیل دادند و تمام اختیارات مجلس را مصادره کردند و حاصلش شد یک فاجعه خونین. چیزی که اینها مطرح میکنند این است که بانک را آتش نزنند، خب وقتی خشم عمومی ایجاد میشود، مردم مظاهر نفرت خود را آتش میزند. آیا ما این را در انقلاب 57 نداشتیم؟ همهی اینها بوده و اتفاق افتاده، اگر یک چیزی بد است کلا بد است اگر نیست باید طبق شرایط سنجیده شود. ما نمیتوانیم این را فراموش کنیم، آماری که از کشتهها منتشر شد، هرچند قابل اعتماد نیست اما باز رقم هولناک و بزرگی است.
در مورد علت و اهمیت فاجعه شلیک به هواپیما و علت میزان اندک و معنادار مشارکت انتخابات اخیر هم، از محلهای اختلاف نظر هست. در مورد برخوردهایی که با معترضین و مخالفین داخلی صورت میگیرد ما با مواضع این دوستان به شدت اختلاف نظر داریم.
نمیشود که شما حامی همه معترضان و آزادیخواهان جهان باشید، اما بغل گوشتان دانشجو و کارگر و معترض و نویسنده وخبرنگار را درو کنند و از شما صدایی در نیاید و مدام بر روایتهای امنیت و محافظهکارانی از مخالفین صحه بگذارید و بیم سوریهای شدن کشور را بدهید. این تناقض بزرگ است.»
معتمدینژاد در ادامه افزود: «مسئله ما این است که احساس میشود برخی دوستان تحت عنوان عدالتخواهی پروژههای سفارشی انجام میدهند. و برخی نهادهای دارای قدرت قصد مصادره جریان عدالتخواه را در جهت اهداف خود دارند. از طرفی عدالتخواهان مستقل حذف و سرکوب میشوند و از سویی دیگر در برخی موسسات مرتبط به نهادهای امنیتی و نظامی، عدالتخواه گلخانهای و تحتکنترل پرورش داده میشود. هدف هم این است که نوک پیکان اعتراضات و مطالبات را به سمت و سویی که خود مایلند هدایت کنند و برای برنامه های خود ابتدا در سطح افکار عمومی، مطالبهسازی و زمینه سازی کنند.
مثلا یک مرتبه علیه اکبر طبری از سوی این دوستان ژورنالیست تحقیقی عدالتخواه افشاگری صورت میگیرد و او را متهم به فساد گسترده میکنند. در صورتی که ایشان تا قبل از آن در سطح رسانهها کاملا ناشناخته بوده است، چند روز بعد اکبر طبری بازداشت میشود و تبدیل به نماد مبارزه با فساد ریاست جدید قوه قضاییه میشود.
از طرف دیگر سردار عزیز جعفری هم سلسله جلساتی تحت عنوان جریان مطالبهگری و عدالتخواهی آغاز کردهاند و در آن بیان نمودهاند که عدالتخواهی نیاز به تشکلسازی دارد! ایشان در طول فرماندهی خود در سپاه یک تشکیلات دانشجویی به نام «نجوا» هم ایجاد کردند که حاشیههای زیادی هم جنبش عدالتخواه به وجود آورد. مناسفانه تعدادی از اعضای وقت را تحت عنوان پژوهشگر از داخل شورا و تشکیلات جنبش جذب کرده بودند و آنها نیز برخلاف اساسنامه، این مسئله را از تشکیلات جنبش عدالتخواه پنهان کرده بودند. و خب نظر خیلی از اعضای مستقل این بود که این دوستان با نهادهای دیگر در حال همکاری هستند و استقلال خود را از دست داده اند. در نهایت هم برخی از همین دوستان در یک فضای خاصی بر کل تشکیلات غالب شدند.
در تشکل مجمع عدالتخواه دانشگاه تهران هم این دوستان دست به تخلفات گستردهای زدند و برخلاف اساسنامه برخی افراد را حذف کردند و به شکل خاصی آن را هم مصادره کردند. مجمع عدالتخواه دانشجویان شیراز را نیز باز با وضع نامطلوبی و صرفا به بهانه دعوت از رهبری برای پاسخگویی در دانشگاه حذف و طرد کردند.
در حال حاضر ما دو سه سالی هست که بی ارتباطیم و میلی هم به همکاری با تشکیلات فعلی جنبش عدالتخواه نداریم. اما تعجبآور این هست که در بهمن ماه باز اختلاف گستردهای در شورای مرکزی خود داشتهاند و اکثریت اعضای شورای مرکزی را استیضاح کردهاند، به شکلی که شورا از رسمیت افتاد و ساقط شد. بعد از آن دبیر وقت معزول شورا در مصاحبهها و یادداشتهای خود به صراحت عنوان کرده است که از سوی [بخشی از یک نهاد انقلابی] برای اتخاذ مواضع هماهنگ در مسائل مختلف و همچین اعلام موضع علیه اعضای سابق حذفشده جنبش عدالتخواه، تحت فشار بوده است.»
او در پایان افزود: «من همهی اینها را در یک مسیر میبینم، مسیری که جریانی در حکومت به جای اینکه مسائل و مشکلات را حل کند، میخواهد جریان اعتراضی و مطالبهگری و عدالتخواهی را به دست بگیرد. وظیفهی حکومت این است که به مشکلات مردم رسیدگی کند و رفاه نسبی را برقرار کند ولی میبینیم که یک جریان عدالتخواهی سیستمی تحت کنترل و حکومتی و ستاد امر به معروف و نهی از منکر به وجود میآید که میخواهد کل این فضا را به حاشیه ببرد.»
انتهای پیام
good
خاک تو سرشون که انتخابات رو تحریم کردن
اینجا چه فرقی با دشمن دارند؟