الگوی چینی برای جذب سرمایه خارجی
محمد نهاوندیان درباره پیشبینیها از وضعیت اقتصاد ایران در سال 95 بیان کرد: اینکه سال آینده سالی پرامید و پرنشاط خواهد بود، با واقعیتهای اقتصادی و سیاسی ما همخوانی دارد و گزارشهای مستندی که اعضای دولت تهیه و تدوین کردهاند، موید این موضوع است. نهتنها فعالان اقتصادی و مسوولان داخلی کشور، که تمام موسسات تحلیل اقتصادی و مراکز اقتصادی بینالمللی برای اقتصاد ایران در سال 1395، رشد اقتصادی حداقل پنج درصد را پیشبینی کردهاند. این رشد اقتصادی میتواند آغاز امیدوارکنندهای برای دستیابی به هدفگذاری برنامه ششم توسعه مبنی بر رشد اقتصادی هشتدرصدی باشد. با وجود این، پایداری این رشد نیز باید مورد بحث قرار گیرد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که دلایل کافی مبنی بر امکانپذیری پایدار شدن این رشد وجود دارد. اولاً اینکه در کاهش ریسک سیاسی سرمایهگذاری در ایران، بسترسازی خوبی صورت گرفته و پایهها به درستی استوار شدهاند. برجام در واقع گام نخست برداشتن موانع دستیابی به رشد اقتصادی پایدار به شمار میرود؛ چنان که بلافاصله پس از برجام بحثهای جدی برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی در ایران مطرح شده و تعداد زیادی از هیاتهای تجاری به ایران آمدهاند.
رئیس دفتر رئیس جمهور اضافه کرد: در حالی که هنوز حتی سه ماه نیز از اجرای برجام نگذشته، در مذاکرات برای جلب سرمایه خارجی، صحبت از سرمایهگذاری مشترک مطرح است و طرفهای خارجی، تنها به دنبال این نیستند که بازار ایران را هدفگذاری کنند. طبیعی است که بازار ایران برای بسیاری از شرکتهای خارجی بازاری مهم و دستنخورده است اما آنها اهداف بزرگتری را هم دنبال میکنند.
به گفته نهاوندیان، اطراف ایران بازاری به وسعت 300 تا 400 میلیون نفر وجود دارد و سرمایهگذاران خارجی به این هدف بزرگ چشم دوختهاند.
الگوپذیری از تجربه چین در جذب سرمایه خارجی
وی در ادامه این گفتوگو با اقتصادنیوز، عنوان کرد: دلایل زیادی در بازارهای جهانی و منطقه دست به دست هم دادهاند تا موقعیت امروز ایران را به عنوان یک مرکز بزرگ تولید و تجارت منطقه تحکیم بخشند. امروز در مذاکرات اقتصادی ایران با سرمایهگذاران خارجی، تنها واردات کالا مدنظر نیست. ما سفت و محکم ایستادهایم تا طرفهای خارجی را به سرمایهگذاری و تولید مشترک در ایران ترغیب کنیم با این شرط که محصول تولیدی روانه بازارهای منطقه و جهانی شود.
نهاوندیان تصریح کرد: با ورود طرف خارجی به مقوله صادرات و بازارگشایی، صادرات کالای تولیدی نیز تضمین میشود. این درست همان سیاستی است که چینیها دنبال کردند. آنها در مناطق آزاد از سرمایه خارجی استفاده کردند، اما بهره اصلی را از تضمین صادرات به دست آوردند. همان فروشگاه زنجیرهای اروپایی که در چین سرمایهگذاری کرده بود، محصول را در فروشگاههای خود عرضه میکرد. به عبارت دیگر، کشور میزبان سرمایهگذاری خارجی از زنجیره عرضه کالا در دنیا بهره میگیرد.
وی همچنین متذکر شد: نکته دیگر اینکه بازار اصلی صادرات ما، کشورهای منطقه و به طور خاص همسایگان ما هستند. ایران از پتانسیل بالایی برای صدور خدمات فنی و مهندسی برخوردار است. با در نظر گرفتن سطح خوب روابط و مناسبات سیاسی ایران با اغلب کشورهای همسایه، زمینه بسیار مناسبی برای حضور فعال شرکتهای ایرانی در بخش ساختمان، سدسازی، احداث راه، پیمانکاری عمومی و تاسیسات ایجاد شده که قبلاً تا این اندازه مطرح نبوده است. حضور در بازارهای منطقه، به رونق اقتصادی میانجامد و زمانی که رونق آغاز شود، تقاضای کل نیز در داخل کشور افزایش پیدا میکند.
نهاوندیان یادآور شد: به عبارت دیگر رونق اقتصادی، حرکتی همافزاست و رونق، رونق میآورد. محاسباتی در دولت صورت گرفته که نشان میدهد اگر صادرات ما 15 درصد افزایش پیدا کند، رشد اقتصادی به میزان 1.5 درصد افزایش خواهد یافت. ما این را به خوبی میدانیم و به همین دلیل حل و فصل مسائل هستهای را نقطه پایان دیپلماسی نمیدانیم. اکنون دیپلماسی ما بر تحکیم روابط با کشورهای منطقه استوار است و قصد داریم ایران را به مرکزی برای تولید و صادرات منطقه تبدیل کنیم. سرمایهگذاریها، بلندمدت هستند و ثمرات آنها نیز اینگونه خواهند بود.
انتهای پیام