” همانند سازی توحیدی” در حج و احرامی دیگر
محمدناصر تقوی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «”همانند سازی توحیدی” در حج و احرامی دیگر» نوشت:
گویی امسال با ابتلاء عامی که بر مردمان جهان فرود آمده خطاب ” و اذّن في الناس بالحج” به تعلیق درآمده و شاید برای نخستین بار در طول تاریخ ” لاتوذن في الناس بالحج” مقدر گشته است!
اگر “استطاعت ” شرط حج است و هرسال فقط گروهی از مردمان از این شرط برخوردارند ، امسال اما جملگی در عدم استطاعت مشترکیم و شاید بتوان این تجربه بی مانند را به تجربه ای دیگر از “حج”ی دیگر آراست و در پیراستگی از ” ظاهر” ، به راستی با دل و جان حج به جای آوریم که در حج باطنی و احرام درونی ، همه می توانیم مستطیع باشیم و جان و دل بدو بسپاریم. چنانکه گفته اند حج در لغت بمعنی قصد است و در اصطلاح عشاق قصد عاشق سوی معشوق! ( الحجّ في اللغة بمعني القصد و في الاصطلاح أي اصطلاح العشاق : قصد العاشق نحو المعشوق!)
در این گونه حج عاشقانه – در شرایطی که راههای حج ظاهری مسدود است – گویی یک 《 همانند سازی توحیدی》 رخ داده و حجّی که بسا و گاه می توانست تمایز و جدایی مستطیع و غیر مستطیع – غنی و فقیر – دارا و ندار – توانگر و ناتوان باشد، اینک همه در این “حج باطنی” همسان و همگون اند و می توانند بی هیچ تمایز به میقات در آیند و در مسعای صفا سعی کنند و قدم در حریم حرم دوست گذارند و با گام ” دل” مشعر و منی و عرفاتی دیگر را تجربه کنند و حاجی شوند.
امسال از مناسک متداول و ظاهری حج خبری نیست ولی به حکم ” گر ز حکمت ببندد دری، ز رحمت گشاید در دیگری” می توان در احرامی دیگر بی هیچ توانگری و استطاعت مالی ، با قدمهای جان در کوی دوست طواف کرد و به سودای توجه حضرت محبوب در مطاف حرم دل “اللهم لبیک” را زمزمه کرد و در این ایام دهه نخست ذیحجة، تنها رو سوی او نمود و مُحرم شد (قلب المومن حرم الله فلا تسکن في حرم الله غيره) و در این “احرام دیگر” سراغ از یار گرفت:
کعبه یک سنگ نشانی است که ره گم نشود
حاجی احرام دگر بند ببین یار کجاست!
انتهای پیام