موفقیت در مدیریت بحران با همسویی دولت و مردم
شبکه کمک به همت شبکههای ملی و تشکلهای مردم نهاد کشور جهت هماهنگی در اداره امور مربوط به برنامههای مهار و مقابله با ویروس کرونا شکل گرفت و با هدف تجمیع توانمندیهای تشکلهای کشور و پرهیز از موازیکاری، از روزهای نخست شیوع بیماری کووید۱۹ به عنوان مجموعهای مستقل، اقدامات امدادی و حمایتی خود را آغاز نمود.
در نشست خبری که فیروزه صابر دبیر شورای راهبردی شبکه کمک و سهیل معینی عضو شورای راهبردی شبکه کمک با دیدارنیوز و جمعی از رسانهها داشتند رویکردها و عملکرد شبکه کمک درباره بحران کرونا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این نشست با تاکید مینو مرتاضی عضو شورای سازمانهای جامعه مدنی به حاضران و تاکید بر ضرورت طرح و گفتگو در زمینه رویکرد، مسئولیتها و عملکرد تشکلهای مردم نهاد و شبکههای ملی در دوران بروز بحرانهایی مانند بحران کرونا آغاز شد.
در ادامه فیزوزه صابر دبیر شبکه کمک درباره ماهیت این شبکه عنوان کرد: شبکه کمک بر اساس تجربه زیسته، همکاریهای قبلی و شروع بیماری کوبید 19 از اوایل اسفند ماه با استراتژی تقدم پیشگیری بر درمان و از طریق شبکههای ملی و تخصصی سازمانهای غیردولتی که متشکل از 11 شبکه ملی و تعدادی تشکل در سطح ملی بود تشکیل شد. این شبکه سه هدف آگهیبخشی به مردم، مطالبهگری از دولت و حمایتگری از اقشار آسیبپذیر در بخش معیشت و سلامت را دنبال میکند. اولین اقدام شبکه کمک با ارسال نامهای به رئیس جمهور و درخواست مدیریت عوامل بحران آغاز شد و این فعالیت ادامه یافت و تا کنون منجر به تولید محتوی و نشر 150 اثر در شبکه مجازی، 26 طرح معیشتی و سلامتی در سطح خرد و 4 طرح ملی منجر شده است که تقریبا تمام آنها به نتیجه رسیده است. در نهایت 5 نامه و بیانیه به ستاد ملی مقابله با کرونا نوشته شده است و پیگیریهایی نیز در جلسه با مسئولان کشور صورت گرفته است. در آخرین اقدام نیز کمپین «نه به اجتماعات» در همصدایی با جامعه پزشکی کشور از طرف شبکه کمک شکل گرفته است.
سهیل معینی عضو شورای راهبردی شبکه کمک نیز درباره فلسفه وجودی این شبکه عنوان کرد: با توجه به ابعاد کرونا در کشور «شبکه کمک» پاسخ سریع و خودجوشی از جانب شبکههای فعال اجتماعی در باب مداخله در بحران کرونا بود. این شبکه در ابتدای بحران و زمانی که هنوز پیشبینی نمیشد این بحران اپیدمی، دامن گستر و طولانی باشد شکل گرفت. با توجه به ابعاد و عمق بحران که ملی و سراسری است یک عزم ملی برای مداخله لازم بود. شبکه کمک تجلی تجمیع اراده تشکلهای اجتماعی بود، قضاوت درباره دستاوردهای آن با مردم است ولی این شکلگیری پاسخ سازمان یافته از نکات قابل اعتنا در فعالیتهای اجتماعی کشور است.
وی افزود: با همه فراز و نشیبهای کرونا شبکه کمک تلاش خود را کرده تا به روز باشد و با واقعبینی اقدام کند، یعنی سعی کرده با لحاظ کردن شرایط کشور و در نظر گرفتن تقدم و تفوق منافع مردم فعالیت کند. خط قرمز شبکه نیز چگونگی حفظ منافع مردم به ویژه طبقات پایین دست جامعه است.
مدیریت بحران با دولت است
فیروزه صابر دبیر شورای راهبردی شبکه کمک نیز در زمینه چالشهای مختلف در جهت رسیدن به اهداف سهگانه شبکه کمک عنوان کرد: جنس بحران کرونا با سایر بحرانها متفاوت بود. این بحران ناشناخته، و فراگیر بود. شرایط خاصی داشت و مدیریت آن سخت و پیچیده بود. اما به طور مشخص مدیریت بحران باید توسط دولت انجام شود و دولت مسئول این موضوع است با این وجود هر چقدر فرهنگ جامعه متناسب با مقابله با این بحران سازگار شود و بر اساس چند موضوع از جمله اعتماد همراه شود و همسویی بین دولت و مردم به وجود آید مدیریت بحران موفقتر خواهد بود. اما در جامعه ما با توجه به مسئله اعتماد این سازگاری رخ نمیدهد.
وی گفت: با نگاهی به سیر بیماری میتوان دید مردم در ماههای اولیه با توجه به ناشناخته بودن موضوع و نگرانی از آن خوب عمل کردند اما به مرور موضوع تضاد بین جان و مال و بحث معیشت باعث شد حضور مردم در جامعه بیشتر شود و از همین جا بود که موضوع مدیریت بحران به طور جدی مطرح شد تا راهبردها شیوهمند شوند و بحث معیشت و درآمد خانوارها مطرح شود. مضاف بر آن بحثهایی مانند تحصیل و سایر فعالیتهای اجتماعیبرای جامعه جوان نگرانیهایی ایجاد میکند که اگر مدیریت نشود با مشکل جدی مواجه میشویم کما این که امروز مواجه شدیم و خود مقامات و رسانههای رسمی آماری دادهاند که نشان میدهد در این مدت اخیر آمار فوتیها به بالای 200 رسیده است.
این فعال جامعه مدنی افزود: فراز و نشیب بیماری به دلیل عدم قاطع در مدیریت بیماری باعث سیر صعودی در نرخ مبتلایان و بالا رفتن آمار فوتیها شده است. علاوه بر این منابع ما در جامعه محدود است و آمارها و ارقام نشان میدهد جامعه پزشکی نیز خسته و دل نگران است و ما باید این جامعه را حفظ کنیم و بدانیم نظر کارشناسی این جامعه است که باید در مدیریت بحران حرف اول را بزند. به نظر میرسد در مدیریت بحران به خصوص در بحرانی مانند کرونا که سلامت جامعه در خطر است کارشناس سلامت است که باید حرف اول را بزند نه کارشناس سیاسی، که امروزه این دو با هم مخلوط شده و این نگرانی را ایجاد میکند که تصمیمگیری سیاسی به سلامت جامعه لطمه بزند.
آگاهی لازمه امنیت روانی است
در بخش دیگری از این نشست سهیل معینی درباره عملکرد دولت و دوگانه معیشت و سلامت عنوان کرد: چالش در مدیریت بحران در همه جای دنیا دیده میشود و همه کشورها با این بحث روبرو هستند که چگونه جامعه را مدیریت کند که جامعه از تب و تاب اقتصادی نیفتد، تولید پایین نیاید و معیشت و رشد اقتصادی برقرار باشد و در عین حال اپیدمی کنترل شود. این چالش در همه جای دنیا هست و متخص کشور ما نیست. کشورهای مختلف با مدلهای گوناگون به این چالش پاسخ دادند. برخی کشورها در کنترل بحران موفق بودند و برخی کشورها موفقیت کمتری داشتند از جمله آمریکا که گویا موفق به مدیریت نشده است. کشور ما از این الگو مستثنی نیست با این تفاوت که ما با شاخصهای اثرگذاری که حتی قبل از کرونا وجود داشتند مواجهایم از جمله بحث تحریمها، ابعاد تاثیرگذاری آن، کاهش تولید و رشد اقتصادی، و به تبع آن بحرانهایی که در پایین دست اتفاق میافتد از جمله افزایش نرخ بیکاری، افزایش نیاز اقشار وسیعتری به کمکهای موردی و معیشتی و یارانهای دولت.
مدیرعامل شبکه تشکلهای نابینایان و کمبینایان افزود: شرایط ما که ناشی از تحریمها و کاهش فروش نفت و درآمد دولت است روی بحران کرونا تاثیر دارد، قطعا بحران کرونا نیز بر ابعاد این مشکلات اضافه میکند. در هر دولتی این چالش وجود داشته که چگونه سلامت عمومی را در کنار حفظ منافع اقتصادی و معیشت عمومی حفظ کنیم اما شیوه پاسخدهی دولتها است که باعث میشود نتیجه از کشوری به کشور دیگر یا از دورهای به دوره دیگر تغییر کند. فعالان اجتماعی ما این واقعبینی را دارند که کشور ما شرایط خاصی دارد و توقعاتی که میتوانیم از دولت داشته باشیم با درک توانایی دولت و مشکلات آن است. واقعیت این است که با درک واقعبینانه شرایط هم میبینیم که میتوانستیم مدیریت بهتری داشته باشیم و به این اعتبار باید در آینده مدیریت بهتری اعمال کنیم.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که ما در کشور داشتیم این بود که به تلقی بسیاری از مردم دولت زودتر از اینها باید وارد بحران کرونا میشد و اعلام میکرد کرونا آمده و در حال همهگیر شدن است. حتی با اعتقاد این که دولت دارد سعی میکند آرامش را حفظ کند تا فشارهای غیرطبیعی به امنیت مردم از نظر روانی نیاید، باز هم حفظ آرامش مردم به معنی عدم اطلاعرسانی نیست. آگاهی لازمه امنیت روانی است و ما باید جامعه را هوشیار و آگاه کنیم و در عین حال تلاش کنیم امنیت روانی اتفاق بیفتد. وقتی همه مردم حس کنند اطلاعات را دریافت میکنند و در جریان وقایع قرار میگیرند اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی شکل میگیرد. وقتی مردم درگیر ابعاد بحران شوند به صحنه میآیند و وقتی پای کار میآیند هم خیلی چیزها را مدیریت میکنند، مانند اتفاقی که در دوران جنگ تحمیلی افتاد و اینجا هم نمیتوانست اتفاق بیفتد. به نظر میآید بسیج عمومی در برابر این بحران دیر اتفاق افتاد و در ادامه هم این بسیج و حفظ آمادگی مردم نشیب و فراز داشته است.
عضو شورای راهبردی شبکه کمک گفت: به نظر میآید بعد از عید یک دوره فروکش آگاهیدهی داشتیم و سیگنالهایی به مردم داده شد که نشان میداد پیک بیماری رد شده و وضعیت رو به آرامش است که به نظر میرسید این سیگنالها درست نبودند و حداقل متخصصان عرصه سلامت و کسانی که این ویروس را میشناسند و میدانند چگونه عمل میکند به ما میگفتند نباید بحران را دست کم بگیریم. به نظر میآید ما حساسیت جامعه را پایین آوردیم و در جامعهای که فنر روانی آن در دوره اول کرونا جمع شده بود و خستگی در آن انباشت شده بود خیلی زود این فنر رها شد. بلافاصله سفرها شروع شد و استان سفید و قرمز پیدا شد. البته ما میفهمیم مردم قرار است با کرونا زندگی کنند اما اگر به این عبارت دقت کنیم مردم قرار است با کرونا زندگی کنند نه این که بمیرند، یعنی ما باید یاد بگیریم تمام تدابیر امنیتی را در برابر اپیدمی رعایت کنیم و در عین حال به چرخیدن چرخ اقتصاد بیندیشیم. ولی متاسفانه وقتی در ریز اجرای پروتکلها دقت میکنیم میبینیم اینگونه نیست.
وی افزود: از دیگر چالشهای ما دادن سیگنالهای موازی و متضاد به مردم بود. برخی مسئولان ما از ضرورت عادیسازی شرایط و کسب و کار میگفتند و برخی مسئولان که در صف مقدم سلامت بودند عنوان میکردند هنوز برای برگشتن به زندگی عادی زود است و باید پروتکلها را جدی گرفت. سیگنالهای متضاد در رفتارهای مردم هم دیده میشود که غلط بود و هنوز هم ما انتظار داریم سیگنالهای واحدی از مسئولان در خطاب به مردم و هدایت آنها بشنویم. علاوه بر این عدم نظارت دقیق در اجرای پروتکلها هم دیده میشود. در کشورهای ظاهرا دموکراتیک دنیا که دولت کمتر در زندگی مردم مداخله میکند نیروهای امنیتی بسیار جدی وارد عرصه مبارزه با کرونا شدند تا جایی که در کشورهای اروپای شرقی برای عدم اجرای پروتکلها جریمههای سنگین در نظر گرفته شده است و ضابطین قانون به طور جدی در صحنه هستند. در حالی که در جامعه ما در جاهایی که احتیاج به حضور ضابطین و نیروی انتظامی نیست حضور آنها دیده میشود و در موردی مانند بحران کرونا که باید به شکل قاطع حاضر باشند و تذکر بدهند حضور آنها را نمیبینیم.
وی افزود: ما نه تنها در دامنگیری بلکه در مدیریت کرونا نشیب و فراز داشتیم. بیشک ما از نظر اقتصادی شرایطی عادی نداریم و جامعه ما باید فعالیت کند اما حتی در این شرایط غیرعادی که لازم است مردم به عرصههای کسب و کار برگردند امکان این وجود داشت که با نظارت، آموزش و سازماندهی به گونهای رفتار کنیم که جامعه به منافع اقتصادی برسد و سلامت آن نیز حفظ شود.
حسین در قلب ملت است اما قلبی که طپنده باشد
فیروزه صابر دبیر اجرایی شورای راهبردی شبکه کمک نیز در زمینه 5 نامهای که این شبکه به رئیس جمهور و ستاد ملی مقابله با کرونا نوشته است عنوان کرد: ما از همان ابتدا که درباره شیوع بیماری کرونا آگاه شدیم موضوع تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا را در نامه اول مطرح کردیم. در جمع مسئولان فعال شدن رسانه ملی و اطلاعرسانی شفاف را مطرح کردیم. تعطیلی اجتماعات، دانشگاهها و مراکز، موضوع معیشت و اولویت پیشگیری بر درمان را نیز مطرح کردیم. جلساتی نیز با مسئولان و سخنگوی دولت داشتیم. حتی در جلسهای که مربوط به چالشهای سازمانهای غیر دولتی بود موضوع را با رئیس جمهور در میان گذاشتیم. هیچ گاه پاسخ مکتوبی به نامههای شبکه کمک داده نشد اما در همین جلسات بود که بعضی از موارد ذکر شده در نامهها بررسی و عنوان شد قابل اجرا هستند یا نیستند.
وی افزود: مسئولیتی که ما به عنوان سازمانهای غیر دولتی داریم ایجاب میکند که به دلیل نقش نظارتی، دیدهبانی و آگاهیبخشی به مردم حتی اگر پاسخی هم نگیریم اطلاعرسانی کنیم و مطالبات خود را مطرح نماییم. به همین دلیل ما در نامه پنجم خود به طور مشخص آیتمهایی را مطرح کردیم از جمله نگرانی از معیشت مردم یا سرگردانی بین نان و جان. موضوع بعدی نظارت بر پروتکلهای بهداشتی بود که ما معتقدیم این امر باید در سطح مدیریت محلی انجام شود. همچنین ما موضوع ساماندهی کار نیمه حضوری در بخش دولتی و خصوصی را لااقل تا 6 ماه مطرح کردیم که این امر باید با امکان سنجی برقراری کار از راه دور بررسی شود و لازمه آن قطع فیلترینگ اینترنت و افزایش پهنای باند است، مسئله بعدی اقلام بهداشتی و کمک هزینه برای اقشار آسیبپذیر بود که برخی از آنها از قبل آسیبپذیر بودند و برخی با وجود شرایط کنونی آسیبپذیر شدهاند. در این زمینه پیشنهاد ما به دولت ارائه کمک هزینه یک ساله به طور مداوم و مرتب به این بخش است. موضوع بعدی تناقض جدی در اطلاعرسانی در زمینه مبتلایان و تلفات ناشی از بیماری است که تشکیک ایجاد میکند در حالی که حق مردم دریافت اطلاعات شفاف و شنیدن صدای واحد از دولت و به خصوص شخص رئیس جمهور-به عنوان رئیس ستاد مقابله با کرونا- است. مورد بعدی استفاده از ظرفیت شبکههای تخصصی و سازمانهای غیر دولتی، تشکلهای صنفی و نگاه کارشناسان و صاحب نظران است که کمرنگ است و باید در ستاد مدیریت بحران نظر کارشناسی سیستم سلامت مطرح شود. تشکلها و سازمانهای مردم نهاد که در بحرانها فعال هستند به خصوص به خاطر اعتماد جامعه به آنها میتوانند به عنوان رسالتی ملی نقش موثرتری ایفا کنند و بخشی از آسیبها را کاهش دهند.
خانم صابر افزود: بعد از بیانیه پنجم شبکه کمک، ما متوجه شدیم مجمع انجمنهای گروه پزشکی کشور هم نامهای به رئیس جمهور نوشتهاند و هشدارهای نگران کنندهای دادهاند که با روند حاضر اگر پروتکلها رعایت نشود در سه ماه آینده مرگ و میرها از بیش از 200 مورد به 1600 مورد مرگ خواهد رسید. آنها با اشاره به خستگی کادر پزشکی و محدودیت منابع خواهان ممنوع شدن اجتماعات شدند که شبکه کمک نیز همگام و همنوا با صدای جامعه پزشکی کمپین نه به اجتماعات را مطرح کرد. این کمپین با دو محور مسئولیت دولت و اراده ملت مطرح شد.
دبیر شورای راهبردی شبکه کمک افزود: ما به نظر کارشناسان هم توجه داشتیم از جمله نظرات خانم مینو محرز که عضو کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا هستند در مصاحبه اخیر خود مطرح کردند این ویروس جهش یافته است و میتواند افراد بیشتری را مبتلا کند. توجه ما به تناقضات موجود در بیانات مسئولان نیز جلب شد. از طرفی دکتر زالی که فرمانده ستاد عملیات تهران هستند عنوان کردند اجتماعات ده نفر به بالا ممنوع است و از طرفی رئیس جمهور اعلام کردند میتوانیم عزاداری را برگزار کنیم و به جای هزار نفر در حسینیهها صد نفر باشند که این 100 با آن 10 در تناقض است. 4 مردادماه نیز ایشان عنوان کردند عزاداری امام حسین همه جا باید برگزار شود چه در شهر و چه در روستا و چه در جایی که سفید است و چه در جایی که قرمز است. این بیانات از طرف مقامی که مسئولیت ستاد ملی و سلامت جامعه را دارد نباید مطرح شود، به ویژه این که این عبارات با عبارات سایر مسئولان ستاد ملی مبارزه با کرونا در تناقض است و در نتیجه مردم دچار سرگردانی میشوند و بیاعتمادی بیشتر و بیشتر میشود.
صابر افزود: جامعه ما جامعهای مذهبی است و سنت محرم و صفر همیشه جاری بوده است اما با شرایط موجود اصل بر سلامت است. ما این را خوب میفهمیم که حسین در قلب ملت است اما قلبی که طپنده باشد، قلبی با ضربان و با جان، و اگر این موضوع را مدیران مسئول بحران نبینند به سمت آمار اسفبارتری میرویم. این امر مسئولیت و پاسخ جدی دولت را میطبد.
پیام واحد کارشناسان سلامت به جامعه بشری: قطع زنجیره انتقال!
سهیل معینی مدیر انجمن باور درباره تجمعات مربوط به بازگشایی مدارس و دانشگاهها و مراسم مذهبی پیشرو نیز عنوان کرد: متخصصان فن و کارشناسان سلامت در همه جای دنیا به جامعه بشری پیغام واحدی میدهند و آن این است که ویروس کرونا تا زمان کشف واکسن به جهت مصونیت و کشف دارو برای درمان فقط در صورت قطع زنجیره انتقال قابل کنترل و مهار است. وقتی پیام واحد این است همه دستورالعملها به سمت قطع زنجیره انتقال بیماری میرود. نیاز جامعه ما تفوق خردگرایی و بر این اساس آن جسارت در مدیریت است. ما احتیاج داریم در اتخاذ تصمیم و دادن پیام به جامعه جسور باشیم.
وی گفت: همه ایرانیها چه موافق و چه مخالف، چه مذهبی و چه غیرمذهبی میدانند که چقدر ایام محرم و صفر برای جامعه مهم است و در قلب مردم ما ریشه دارد اما مدیران ما باید جسارت داشته باشند که قائل به جدا کردن اصل پیام عاشورا و عزاداری محرم از پوسته و ظواهر آن باشند. در 1400 سال گذشته عزاداری محرم برپا بوده اما شکل خود را متناسب با رشد جامعه عوض کرده در حالی که اصل پیام آن توسط مردم حفظ شده است. امسال برای خرد جمعی و مدیران ما اولویت اول حفظ سلامت پیروان امام حسین است. اگر این اولویت در دستور کار آنهاست باید عزاداری با حفظ سلامت مردم برگزار شود.
معینی خاطرنشان کرد: قرار نیست عزاداری قطع شود اما قرار است شکل عزاداری عوض شود. مردم ما مردم باهوش و خردمندی هستند که میتوانند شکل عزاداری را با توجه به سلامت خود تغییر دهند. بیشک شکل سنتی عزاداری، و حضور جمعی در هیاتها شور دیگری به عزاداری امام حسین میدهد اما امسال خط قرمزی به نام سلامت جامعه وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. ما میتوانیم در عزاداریهای خود مدیریت هوشمندی اعمال کنیم و با استفاده از رسانه ملی مداحان بزرگ را به شبکههای ملی بیاوریم تا آنها عزاداری کنند و مردم با آنها همنواع شوند. حتی میتوان با تشخیص متخصصان سلامت از عزاداریهای کم تعداد در محیط باز بهرهمند شویم.
وی افزود: تردیدی نیست که مدیران جامعه باید به مردم پیام درست بدهند. نباید دو سیگنال افراط و تفریط که شامل قطع عزاداری یا برگزاری همه جانبه آن است داده شود. ما میتوانیم عزاداری خود را با شکلی خردمندانه برگزار کنیم تا سنت محرم و صفر با شکلی جدید، جهت تطبیق با شرایط حاضر و حفظ سلامت مردم حفظ شود. دوستانی هستند که از برگزاری عزاداریها با شکل سابق خود و با رعایت پروتکلهای سلامت صحبت میکنند اما لازم است همین دوستان به این سوال فکر کنند که در چند ماه گذشته در کدام یک از اجتماعات ما پروتکلها رعایت شده است؟
معینی درباره راهاندازی کسب و کارها نیز خاطرنشان کرد: قبل از شیوع کرونا در کشور آلمان 12 درصد کارها به شکل دورکاری انجام میشد که در دوران کرونا دورکاری به 25 درصد ارتقا یافت و وزارت کار آلمان به این نتیجه رسید که بعد از کرونا هم سیستم دورکاری را با ابعاد گسترده انجام دهد چرا که این روند دستاوردهای زیادی برای جامعه دارد و هزینهها را کاهش میدهد. چرا ما از این فرصت استفاده نکنیم؟ ما میتوانیم به بسیاری کارها اولویت دورکاری بدهیم. قرار نیست در ادارات بسته شود اما قرار هست از اشکال نوین انجام کار بهرهمند گردیم تا بحران کار مهار شود. ما از مسئولان و مردم خود این نوع هوشمندی را میخواهیم.
وی افزود: بدون تعامل دولت و مردم منافع ملی شکل نمیگیرد همانگونه که از دولت مدیریت صحیح و پیام درست را توقع داریم از مردم نیز انتظار داریم که پروتکلها را رعایت کنند. اگر مردم پروتکلها را رعایت نکنند نمیتوان از مسئولان انتظار زیادی داشت چرا که فرهنگ مسئولان جامعه از فرهنگ مردم همان جامعه تبعیت میکند. خطاب شبکه کمک و گروههای اجتماعی به خود مردم هم هست، ما در قبال هم مسئولیم و باید رفتارهای اجتماعی متعهدانهای داشته باشم. بدون تبعیت از خرد، همگرایی اجتماعی تحت این خرد، و رعایت ضوابط بهداشتی نمیتوانیم از این بحران بدون تلفات سنگین و آسیب جدی بیرون بیاییم.
در بحرانها گروههای آسیبپذیر بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرند
سهیل معینی عضو شورای راهبردی شبکه کمک در زمینه نیاز گروههای خاص از جمله نابینایان و کم بینایان در بحران کرونا نیز گفت: همیشه در بحرانها گروههای آسیبپذیر بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرند البته امروزه دانش انسان در شاخههای مختلف به حدی رشد کرده که همین گزاره طبیعی بودن آسیب در گروههای آسیبپذیر به دانشی تبدیل شده و از دل آن دستورالعملها و پروتکلها و رویکردهایی بیرون آمده که دولتها و مدیران کلان کشورها و سازمانهای فعال اجتماعی را ملزم میکند در آغاز بحران به این گروهها توجه کنند و در تدابیر خود آنها را هم لحاظ کنند. خوشبختانه در آغاز بحران کرونا این توجه شکل گرفت از جمله سازمانهای مدنی بلافاصله به فکر افتادند که ببیند در سایر جاهای دنیا چه اتفاقی میافتد، تجارب جهانی در این زمینه چیست و بر اساس نیازسنجی میدانی و دانش حاصل از آن تصمیم گرفتند اولین تماسها را برای برنامهریزی با مسئولان بگیرند.
معینی افزود: یکی از اشکال ابتدایی مداخله در بحران اطلاعرسانی شفاف در زمینه پروتکلها و چگونگی مهار بحران است که در این زمینه برای گروههای مختلف اقدام کردیم، از جمله در زمینه نابینایان از طریق روزنامه ایران سفید بخشهای ثابت آموزشی در نظر گرفتیم. با مسئولان درباره چگونگی کمک به گروههای آسیبپذیر از جمله معلولان در دوران کرونا به گفتگو نشستیم تا ضریب ایمنی و بهداشت مراکز نگهداری معلولان و سالمندان را بیشتر کنیم.
وی افزود: نامههایی به دولت ارسال شد از جمله در زمینه اولویت دورکاری افراد معلول که پس از ورود به عمق بحران و مطرح شدن ضرورت حفظ کسب و کارها نیز درخواست تخصیص بخشی از بودجه حفظ کسب و کارها به افراد معلول را مطرح کردیم چرا که پیدا کردن شغل برای این افراد دشوارتر است. با همکاری که بین شبکه کمک و یونیسف با واسطهگری وزارت تعاون شکل گرفت و با کمک شبکه چاوش که در درون شبکه کمک است اقلام بهداشتی در بین 2هزار خانواده نابینا دراستانهای مختلف تقسیم شد. در این مدت تماس مداوم با مسئولان برای توجه و پوشش معلولان در دوران بحران صورت گرفت.
مدیر شبکه چاوش تصریح کرد: وقتی بحث آموزش از راه دور شکل گرفت تماسهایی با نهادهای آموزشی داشتیم از جمله طی تماسهایی از صدا و سیما خواستیم در برنامههای آموزشی که برای دانش آموزان در نظر گرفته شرایط ویژه نابینایان و ناشنوان را لحاظ کند. بحث دسترسپذیر شدن نرم افزار شاد هم پیگیری شد و پیشبینی شد نرمافرارهای مشابهی به موازات آن با توجه به شرایط ناشنوایان و نابینایان طراحی شود. با توجه به چشمانداز سال آینده که به نظر میآید سال تحصیلی در قالب فضای مجازی خواهد بود تامین تبلیت و گوشی برای دانش آموزان دارای معلولیت در اولویت قرار گرفت و از دولت خواستیم در بستههای حمایتی خود به این اقلام توجه کند. با شورای شهر تهران نیز نامهنگاریهایی در زمینه تسهیلات یارانهای تردد معلولان با تاکسیهای اینترنتی آغاز شد.
نه به تجمعات!
در بخش پایانی این نشست فیروزه صابر عنوان کرد: پیام ما نه به تجمعات است که 150 شبکه و تشکل کشور همصدا با جامعه پزشکی کشور روی آن تاکید دارند. انتظار ما از دولت این است که به عنوان مدیر ارشد مدیریت بحران به دغدغه کارشناسان سلامت توجه کند. ما به عنوان سازمانهای غیر دولتی تلاش داریم پیام نه به تجمعات را ترویج کنیم و ضمن این که دولت را مسئول اصلی مدیریت بحران میدانیم از خود مردم هم میخواهیم اراده خود را برای «نه گفتن به اجتماعات» جاری کنند. دولت باید جان و سلامت مردم را جدی بگیرد.در جامعه ما به اندازه کافی آسیب و چالش جهت رسیدگی وجود دارد و اگر دولت بحران کرونا را جدی نگیرد اقشار آسیبپذیر آسیب پذیرتر میشوند و مسئولیت دولت جدیتر میشود. از مردم هم میخواهیم شرایط را جدی بگیرند.
سهیل معینی نیز در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: همه مردم از جمله دولت باید مدیریت واحدی را اعمال کنند و بدانند که با توجه به شرایط اقتصادی کشور ضرورت وحدت رویه بیشتر است. این ویروس با کسی تعارف ندارد و اگر نتوانیم جلوتر از آن عمل کنیم آثار آن دامنگیر همه مردم و بیش از همه اقشار آسیبپذیر خواهد بود. بحران حاضر با خرد و وحدت رویه و عملکرد درست قابل کنترل خواهد بود.
لازم به ذکر است شبکه کمک تا این لحظه، متشکل از این شبکهها و سازمانهای مردمنهاد ملی از جمله شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه، شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی کشور، شبکه سمنهای میراثی استان تهران، شبکه یاری کودکان کار، شورای هماهنگی همایشهای سازمانهای غیردولتی، شورای هماهنگی سازمانهای غیردولتی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گروه کاری سازمان های غیردولتی حامی گردشگری و توسعه پایدار، خانه صنعت و معدن و تجارت ایران، شبکه تشکلهای مردمی حوزه سرطان، شبکه حامیان جامعه مدنی (حجم)، شبکه ملی سازمانهای مردمنهاد حوزه اعتیاد، شبکه تشکلهای نابینایان و کمبینایان (چاووش) ، شبکه ملی توانبخشی، انجمن اتیسم ایران، کانون هموفیلی ایران، موسسه توانمندسازی فرهیخته، انجمن یاران دانش و مهر، جمعیت امداد دانشجویی امام علی، موسسه خیریه نیکگامان جمشید، انجمن دنیای سالم، بنیاد خیریه رشد، انجمن احیاء ارزشها و مجتمع اموزشی نیکوکاری رعد است.
انتهای پیام