تحلیلی بر دلیل کاهش هواداری رایگان در فوتبال ایران
حدود 50 درصد از مسابقات لیگ برتر فوتبال ایران در 24 هفته گذشته در دو روز آخر هفته برگزار شده و 50 درصد باقیمانده به پنج روز دیگر هفته اختصاص مییابد و میتوان همین موضوع را یک از عوامل کاهش حضور هواداران در ورزشگاهها دانست. این در حالی است که 83 درصد از مسابقات بوندسلیگا در دو روز آخر هفته انجام میشود.
به گزارش ایسنا، در فوتبال جهان حضور تماشاگران در ورزشگاه بسیار ارزشمند است و جذابیت یک مسابقه فوتبال به تماشاگرانش بستگی دارد. با توجه به همین موضوع در لیگهای معتبر اروپا بازیها را به گونهای برنامهریزی میکنند که با اوقات فراغت مردم همزمان باشد و ساعت و روز برگزاری یک مسابقه برای دوستداران فوتبال تبدیل به دغدغه نشود.
برای مثال عمده لیگهای اروپا مانند انگلیس، اسپانیا، آلمان، ایتالیا و … اکثر مسابقات فوتبال را در روزهای شنبه و یکشنبه است که روز تعطیل مردم این کشورها محسوب میشود و همین موضوع در پر شدن ورزشگاهها موثر است. البته نمیتوان تنها روز برگزاری بازی را در حضور تماشاگران دخیل دانست اما بیتاثیر هم نیست. عوامل دیگری مانند خدمات و امکانات ارائه شده به تماشاگران و کیفیت فوتبالی که انجام میشود موثر هستند.
لیگ برتر فوتبال ایران هم همواره به دنبال برنامه مناسبی برای برگزاری بازیها در روزهای تعطیل بوده و در پانزده دوره سپری شده از لیگ برتر این موضوع جزو چالشهای هواداران و مسئولان بوده است. البته موقعیت جغرافیایی ایران، مناسبتها، اردوهای بلندمدت تیمهای ملی، پایین بودن کیفیت بازیکنان در انجام بازیهای در فواصل کوتاهمدت و … دست متولیان این رشته را بسته است.
اما لیگ نزدهم از نظر برگزاری بازیها در روزهای پایانی هفته در وضعیت مناسبی نسبت به سالهای گذشته قرار داشته اما هنوز هم برای رسیدن به یک تقویم ایدهآل فاصله دارد. تا هفته بیست و چهارم لیگ برتر، حدود 50 درصد از بازیها در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شده و مابقی دیدارها نیز در روزهای دیگر انجام شده است.
البته به دلیل کمبود امکانات ورزشگاهها در روزهای سرد زمستان سازمان لیگ بهناچار بازیها را در ساعات اولیه ظهر برگزار میکند که قشر جوان، محصل و شاغل جامعه نمیتوانند در میادین ورزشی حاضر شوند. دور بودن ورزشگاهها از سطح شهر هم از دیگر مشکلات فوتبالدوستان است.
در کل بیست و چهار هفته لیگ برتر، 192 بازی انجام شده است که درصد و تعداد برگزاری این بازیها را در روزهای هفته را در زیر میبینیم:
* شنبه: 19 بازی / 192 – 9.89 درصد
* یکشنبه: 21 بازی / 192 – 10.93 درصد
*دوشنبه: 16 بازی / 192 – 8.33 درصد
*سه شنبه: 19 بازی / 192 – 8.89 درصد
*چهارشنبه: 13 بازی/ 192 – 6.77 درصد
*پنجشنبه: 42 بازی/ 192 – 21.87 درصد
*جمعه: 62 بازی/ 192 – 32.29 درصد
برای درک بهتر فاصله برنامه ریزی لیگ ایران با لیگهای اروپایی، تقویم بوندسلیگای آلمان را هم مورد بررسی قرار دادیم. تاکنون 28 هفته از رقابتهای آلمان سپری شده و در مجموع 252 بازی انجام شده است. حدود 83 درصد از بازیهای بوندسلیگا در دو روز آخر هفته یعنی شنبه و یکشنبه برگزار میشود و اگر روز جمعه را هم به شنبه و یکشنبه اضافه کنیم حدود 93 درصد بازیها در این سه روز است.
نکته: روزهای شنبه و یکشنبه در اروپا دو روز آخر هفته محسوب میشود و به نوعی نقش روزهای پنجشنبه و جمعه را دارد.
* شنبه 151 بازی / 252 – 59.9 درصد
*یک شنبه 58 بازی / 252 – 23 درصد
*دوشنبه بدون انجام بازی
*سه شنبه 6 بازی / 252 – 2.3 درصد
*چهارشنبه 12 بازی / 252 – 4.7 درصد
*پنج شنبه بدون انجام بازی
*چمعه 25 بازی / 252 – 9.9 درصد
*نکته: در اکثر هفتهای برگزار شده در لیگ آلمان از مجموع 9 بازی هر هفته، یک بازی در روز جمعه، شش بازی در روز شنبه و دو بازی در روز یک شنبه برگزار میشود.
در هر حال نمیتوان سازمان لیگ را تنها مقصر برگزاری بازیها در طول هفته بدانیم و همانطور که گفته شد عوامل دیگری در پراکندگی بازیها دخیل است اما برای حضور بیشتر تماشاگران در طول فصل باید برنامهریزی مناسبتری انجام شود.
انتهای پیام