خرید تور نوروزی

آقای خاتمی! شما ممنوع الخروج نیستید

انصاف نیوز: در حالی که سید محمد خاتمی، رییس جمهور اسبق گفته «امیدوارم بتوانم در مراسم ماندلا شرکت کنم»، تصور و احتمال ممنوع الخروجی او که تنها از سوی رسانه های افراطیون مطرح شده، خاتمی را به شبهه انداخته است.

سخنگوی قوه‌ی قضاییه، هفته ی آخر مهرماه سال جاری در کنفرانس خبری خود درباره ی «رفع ممنوع‌الخروج شدن خاتمی»، گفته بود: «کسانی در جریان فتنه 88 ظلم کردند از جمله فرد مذکور، در این اواخر اتفاق خاصی در مورد وی نیفتاده است و موضوع مطرح شده در مرحله قبلی است و هر چیزی که قبلا نسبت به وی مطرح بوده، همان است».
دکتر صالح نیکبخت، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در گفتگویی با خبرنگار انصاف نیوز می گوید که خاتمی بدون تشریفات حقوقی و به ویژه تحقیق از خود وی نمی تواند ممنوع الخروج شده باشد و اگر هم یک مرجع قضایی چنین اقدامی کرده باید آن را رفع کند چرا که نمی توان کسی را علی الحساب ممنوع الخروج کرد. البته برداشت این وکیل دادگستری از سخنان حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای این است که در آن نه ممنوع الخروجی خاتمی تایید شده و نه رد.
سیدمحمد خاتمی امروز (17 آذر ماه 92) در پاسخ به خبرنگار ایسنا گفته است: من از مرگ نلسون ماندلا بسیار متاثر شدم و پیامی را نیز بدین مناسبت دادم. امیدوار هستم بتوانم در این مراسم شرکت کنم.
خاتمی در پاسخ به این پرسش که آیا مشکل خروج از کشور شما برطرف شده است، گفت: ان‌شاءالله که تاکنون چنین مشکلی وجود نداشته باشد.
متن گفتگو با صالح نیکبخت، حقوقدان در پی می آید:
* با توجه به اینکه تاکنون آقای خاتمی به هیچ دادگاهی فراخوانده نشده، در چه حالتی می تواند ممنوع الخروج باشد؟ و مطابق قانون مدت آن چقدر است؟ آیا این مدت قابل تمدید است؟
در قوانین کشور ما موارد ممنوع الخروج کردن افراد احصا شده، و اجمالا این موارد عبارت است از حالتی که شخصی به عنوان متهم در یک مرجع قضایی تحت تعقیب قرار گرفته و به وی تفهیم اتهام شده باشد که علاوه بر تامین های کیفری، مرجع قضایی می تواند او را به  مدت  6 ماه که قابل تمدید است ممنوع الخروج کند. علاوه بر این مورد که خاص مراجع قضایی است فقط افرادی که بدهکاران بانکی باشند و یا از طریق اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا بابت بدهی ممنوع الخروج شده باشند و یا به علت بدهی مالیاتی از طرف اداره کل اجرای وزارت دارایی ممنوع الخروج می شوند. در غیر از این موارد هیچ فردی را نمی توان بدون این که در مراجع قضایی پرونده ای داشته باشند به درخواست نهاد اجرایی و امنیتی ممنوع الخروج کرد. به هر حال ممنوع الخروج کردن افراد بدون موجبات قانونی فوق و دستور مرجع قضایی غیرقانونی است.
بنابراین آنچه در مورد جناب آقای خاتمی ریاست جمهوری سابق کشور به عنوان ممنوع الخروجی گفته می شود، در خارج از موارد ذکر شده، امری خلاف قوانین جاری کشور است و وانگهی یکی از موارد حقوق شهروندی حق مسلم افراد در آزادی سفر است. مضافا جناب آقای خاتمی نه تنها به عنوان یک سیاستمدار محبوب در کشور و جامعه ی بین المللی نیز شناخته شده است، بلکه وی به عنوان پیشنهاد دهنده ی گفتگوی تمدن ها که در سال 2001 مطرح شده و به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل نیز رسیده است، و این پیشنهاد از اسناد بین المللی می باشد، شخصیتی شناخته شده و مورد احترام جامعه جهانی است، اگر بدون رعایت موازین حقوقی ممنوع الخروج شده باشد هم موجب اعتراض قانونی است و هم باعث تاسف در سطح ملی و بین المللی خواهد بود، زیرا در تمامی جهان افرادی که در سطح ریاست جمهوری و حتی نخست وزیر در کشور خود مقامی داشته اند این مقام آنان همیشه به لحاظ تشریفاتی حفظ می شود  و به همین عنوان شناخته و مورد احترام قرار می گیرند، اگر چنین افرادی پرونده ای در مراجع داشته باشند رعایت مقام گذشته آنان همواره مد نظر دستگاه های اجرایی و قضایی کشورهاست.
البته هیچ کس در یک نظام سیاسیِ دارای اصل تفکیک قوا مصون از تعقیب قضایی نیست ولی با این حال به علت عدم تعقیب قضایی نامبرده و نداشتن هیچ گونه پرونده ی اتهامی ممنوع الخروج کردن ایشان، بدون توضیح علت وجاهت آن وجاهت قانونی ندارد و اگر در این مورد هم پرونده ای تشکیل شده باشد تا زمانی که از شخص ایشان تحقیقات لازم صورت نگرفته باشد و موارد اتهامی وی اعلام و تفهیم نشده باشد نمی توان او را ممنوع الخروج کرد.
* کسی (در اینجا قاعدتا مدعی العموم) که درخواست ممنوع الخروجی می دهد، در قدم بعدی چه باید بکند؟ (مثلا آیا در قانون آمده که بلافاصله باید پرونده در مدت مشخصی باز و متشاکی برای پاسخگویی فراخوانده شود؟)
در این مورد اقدام مرجع قضایی و ممنوع الخروج کردن آقای خاتمی قبل از انجام تحقیقات و اعلام اتهام خلاف قانون است و اگر بیم فرار وجود داشته باشد باید بلافاصله پرونده او در مرجع قضایی مطرح و تفهیم اتهام شود. زیرا به موجب ماده 133 قانون آیین دارسی کیفری، ممنوع الخروج کردن برای تکمیل تامین های کیفری است و مستقلا و بدون تعقیب قبلی نمی توان کسی را علی الحساب ممنوع الخروج کرد. به همین جهت لازم است اگر مرجعی ایشان را ممنوع الخروج کرده است به علت عدم رعایت تشریفات قانونی فورا” مبادرت به رفع ممنوعیت خروج بنماید.
* آیا یک مقام قضایی میتواند حکم به ممنوع الخروجی ایشان بدون در نظر گرفتن تشریفات قانونی بدهد؟
خیر، اعمال قوه قضاییه در اقدامات دادگاه ها و دادسرا ها نمود پیدا می کند و هیچ کس را نمی توان بدون رعایت ترتیبات قانونی و آئین دادرسی در دادسرا تحت تعقیب قرار داد و ممنوع الخروج کرد.
* این حرف آقای سخنگوی دستگاه قضا چه اندازه حقوقی است؟ یا تا چه اندازه بر مبنای عرف قضایی کشور خودمان است؟!
دادستان کل کشور در پاسخ به سوال کننده مبنی بر ممنوع الخروجی آقای خاتمی، به دلیل قضایی یا شخصی، از آوردن نام ایشان(خاتمی) خودداری کرد و صرفا” گفت ایشان(خاتمی) در همان وضعیتی که بوده اند می باشند. در اصل نه ممنوع الخروج بودن ایشان(خاتمی) را تایید کرد و نه تکذیب و اظهارات فوق در صورتی است که ایشان ممنوع الخروج باشند.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا