خرید تور تابستان

فرصت‌ها را مردم سوزانده‌اند یا مسئولان؟

علی صالح‌آبادی، مدیرمسئول روزنامه‌ی ستاره صبح در یادداشتی با عنوان «فرصت‌ها را مردم سوزانده‌اند یا مسئولان؟» نوشت:

رئیس‌جمهور در جلسه روز چهارشنبه هیئت دولت به انتخاب جو بایدن در انتخابات آمریکا چراغ سبز نشان داد و گفت: «از هر امکانی که برای برداشتن تحریم‌ها به وجود آید استفاده خواهیم کرد و هیچ‌کس حق ندارد فرصت سوزی کند». پرواضح است که خطاب روحانی به مخالفان مذاکره با آمریکا و مخالفان معاهده برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) است که در روز 23 تیر 1394 بین ایران و شش قدرت جهانی به امضا رسید و فصل نو در روابط جمهوری اسلامی با جهان گشود.

درعین‌حال در سال‌های 94، 95 و 96 ملت از مواهب این معاهده که رشد اقتصادی مثبت بود بهره‌مند شد. روی کار آمدن ترامپ در روز 5 بهمن 1395 به‌تدریج شرایط را به ضرر ایران تغییر داد؛ علت این بود که ترامپ خواستار مذاکره بر سر برجام بود؛ اما ایران زیر بار نرفت. پس‌ازآن به گفته رئیس‌جمهور تحریم‌های شدید بر دوش مردم سوار شد. پرسش این است که نمی‌شد از این اتفاق پیشگیری کرد؟ نویسنده در این نوشتار به سه موضوع مهم می‌پردازد که اگر در دولت کنونی حل نشود، ممکن است وضع در آینده برای مردم بدتر از امروز شود.

اول، انتخابات ایالات‌متحده است. ساختار انتخاباتی آمریکا دموکراتیک است. علتش این است که انتخابات به‌صورت متمرکز برگزار نمی‌شود؛ بلکه انتخابات توسط ایالت‌ها و با قوانین انتخاباتی هر ایالت برگزار می‌گردد. رأی‌دهندگان علاوه بر رأی حضوری، پیش از روز انتخابات می‌توانند به‌صورت پستی رأی دهند و امضای آن‌ها قابل‌تشخیص و تطبیق است. بنابراین این‌که دونالد ترامپ ادعا می‌کند در این روش تقلب شده، کاملاً بی‌اساس است. نکته مهم این است که پیشینه ایالات‌متحده نشان می‌دهد که بیشتر مردم آمریکا دموکرات هستند تا جمهوری‌خواه؛ اما در انتخابات، جمهوری خواهان مشارکت حداکثری دارند ولی مشارکت دموکرات‌ها حداقلی است. اتفاقی که در انتخابات روز سه‌شنبه سوم نوامبر (13 آبان) افتاد این بود که دموکرات‌ها شامل طبقه متوسط، کارگران، زنان، سیاه‌پوستان، دانشگاهیان، فرهنگیان و… احساس خطر کردند و برای این‌که یک فرد متقلب، کاباره دار، تاجر و… را از اریکه قدرت پایین بکشند، به میدان آمدند و بیشتر به‌صورت پستی رأی دادند تا حضوری. رفتار انتخاباتی آمریکایی‌ها تا حدودی مشابه رأی‌دهندگان ایران است. شواهد و قرائن نشان می‌دهد که اصولگراها همواره به‌صورت حداکثری در میدان انتخابات حضور پیداکرده‌اند، اما اصلاح‌طلبان هرگاه احساس خطر کرده‌اند، هجومی به میدان آمده‌اند. بنابراین ادعای تقلب توسط ترامپ در آمریکا دروغ است و رئیس‌جمهور آینده آمریکا، جو بایدن خواهد بود. در این شرایط لازم است دریچه گفت‌وگو با بایدن و دولتش گشوده شود.

دوم، بازتاب انتخابات آمریکا در ایران است. از روز پنج‌شنبه دو هفته قبل که مشخص شد بایدن از ترامپ پیش است، روند کاهشی بازار ارز، طلا، خودرو، مواد غذایی و… آغاز شد. اصلاح‌طلبان به دلیل کنار رفتن ترامپ به این انتخابات چراغ سبز نشان دادند؛ اما اصولگراها تمام‌قد به آمریکاستیزی خود ادامه می‌دهند. در همین ارتباط، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل از رفتن ترامپ ناراحت هستند؛ زیرا حضور او در کاخ سفید یک فرصت تاریخی برای اسرائیل به شمار می‌رفت. در مقابل باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا و حال جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا که قبلاً هشت سال معاون اول اوباما بوده، میانه خوبی با اسرائیل و عربستان نداشته و ندارد. اوباما پیش‌تر گفته بود ایران و عربستان باید یاد بگیرند با یکدیگر در منطقه فعالیت داشته باشند. از همین رو عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اسرائیل و آی‌پک (لابی صهیونیستی در آمریکا) نگران بازگشت آمریکا به برجام هستند. شگفت این‌که در ایران هم عده‌ای باافتخار با برجام مخالفت می‌کنند، معاهده برجام را در صحن علنی مجلس آتش می‌زنند و به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد حمله می‌کنند!

سوم، فرصت سوزی‌ای است که رئیس‌جمهور به‌درستی روی آن انگشت گذاشت. پرسش این است که آیا مردم فرصت‌های پیش‌آمده برای بهبود رابطه با غرب و ایالات‌متحده را سوزانده‌اند یا مسئولان؟! باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا هشت سال به زبان فارسی عید نوروز را به ایرانیان تبریک گفت. پیش از آن در سال 2000 بیل کلینتون، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا بر سر راه سید محمد خاتمی قرار گرفت تا باب گفت‌وگو را بگشاید و وزیر خارجه‌اش، مادلین آلبرایت بابت دخالت ایالات‌متحده در کودتای 28 مرداد از ملت ایران عذرخواهی کرد. سال گذشته هم مقامات فرانسه، ژاپن، آلمان، پاکستان و… تلاش کردند تا میان تهران و واشنگتن میانجیگری کنند. در اجلاس سال 2019 مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه با پیشنهاد مشخص، قصد میانجیگری داشت، اما حسن روحانی و محمدجواد ظریف از مذاکره طفره رفتند. آیا این موارد برشمرده شده، فرصت سوزی نبوده است؟ در عالم سیاست بهتر است گذشته را فراموش و به آینده فکر کرد. آقای روحانی! شما منتخب مردم هستید و 24 میلیون ایرانی در سال 96 به شما رأی داده‌اند. پس به پشتوانه رأی مردم، پیش‌قدم تنش‌زدایی با رئیس‌جمهور آینده ایالات‌متحده شوید و نگذارید وضع ایران بدتر ازآنچه هست، بشود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا