گزارش رئیس اداره معاضدت کانون وکلای دادگستری مرکز
حسین طالع، رئیس اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری مرکز، در گزارشی از فعالیتهای این اداره که در سایت کانون وکلا منتشر شده است، نوشت:
ریاست محترم کانون وکلای دادگستری مرکز
جناب آقای دکتر مالکی
باسلام و احترام
اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری مرکز با قدمت چند دهه فعالیت بعنوان یکی از ارکان مهم خدمت رسانی به مردم نیازمند می باشد و وکلای همکار این اداره، باانگیزه و بدون هرگونه چشمداشت و نگاه کاسب کارانه در جهت احقاق حقوق مردم تلاش می نمایند. این خدمات و فعالیت ها در قالب سه محور زیربه استحضار می رسد:
الف) وکالت معاضدتی
ب) دفاتر مشاوره مستقر دادگستری ها و مرکز اداره معاضدت، مشاوره تلفنی
ج) انعقاد تفاهم نامه با مراکز عمومی
الف: براساس تکلیف قانونی، وکلای دادگستری مکلفند سالانه در سه پرونده معاضدتی بعنوان وکیل دخالت نمایند. در این راستا پس از مراجعه متقاضی به اداره معاضدت و با ارائه اسناد و مدارک، موضوع از طریق وکلای مستقر در اداره مرکزی مورد بررسی قرار می گیرد و پس از اظهار نظر عضو معاون با تعیین وکیل معاضدتی و صدور ابلاغ توسط اداره معاضدت، به متقاضی وکیل تعیین شده معرفی می گردد و درمدت دخالت وکیل در پرونده ارجاعی معاضدتی، این اداره فعالیت وکیل را رصد می نماید.
لازم بذکر است پذیرش متقاضیان در روزهای کاری هفته و در ساعت اداری از سوی این اداره صورت می پذیرد.
ب: ارائه خدمات مشاوره ای از سوی همکاران وکیل در دفاتر مشاوره قضایی واقع در مراکز دادگستری و مجتمع های قضایی و زندانهای تحت پوشش کانون مرکز ازجمله فعالیت هایی است که وکلای همکار بدون هیچ گونه الزام قانونی و صرفاً با انگیزه خداپسندانه و علاقمندی در کمک به مردم محروم به آن اقدام می نمایند.
دریک سال اخیر و با شیوع بیماری کرونا در کشور و با وجود شرایط سخت حاکم بر ارتباطات حضوری مشاوران این اداره در دفاتر مشاوره بطور روزانه و منظم و تحت سرپرستی مسئولان خود حضور یافته که متاسفانه تعداد زیادی از همکاران نیز به کرونا مبتلا شده اند و علاوه بر این، امکانات موجود در برخی دفاتر مشاوره با شان وکلای محترم تطبیق نمی نماید و این موضوع با برگزاری جلسات متعدد با مسئولان محترم قضایی از جمله معاون محترم دادگستری استان تهران بیان شده است و مقرر گردید که نسبت به رفع معضلات موجود اقدام عاجل صورت پذیرد.
لازم بذکر است حتی در این دوره کرونایی روزانه بیش از ٤٠٠ وکیل در مراکز مشاوره وبه بیش از ١٠٠٠ نفر مراجعه کننده خدمت مشاوره ای ارائه می نمایند. این در حالیست که همکاران محترم الزامی به حضور در مراکز مشاوره ای ندارند و داوطلبانه و بدور از هرگونه نگاه مبتنی برکسب و کار و صرفاً در جهت خدمت به مردم اقدام می فرمایند.
دفاتر معاضدت قضایی فعال
١- مجتمع قضایی غدیر (دادگاه تجدید نظر تهران)
٢- مجتمع قضایی شهید باهنر تهران
٣- مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران
٤- مجتمع قضایی خانواده یک تهران
٥- مجتمع قضایی خانواده دو تهران
٦- مجتمع قضایی شهید مدرس تهران
٧- مجتمع قضایی شهید مفتح تهران
٨- مجتمع قضایی بعثت تهران
٩- مجتمع قضایی عدالت تهران
١٠- مجتمع قضایی شهید مدنی تهران
١١- مجتمع قضایی شهید صدر تهران
١٢-مجتمع قضایی قدس تهران
١٣-اداره سرپرستی و امور محجورین تهران
١٤-مجتمع قضایی شهید فهمیده تهران
١٥-شورای حل اختلاف مناطق ١٢ و ١٣ تهران
١٦-دادسرای ناحیه ٣ تهران
١٧-دادسرای ناحیه ١٢ تهران
١٨-دادسرای ناحیه ٢ تهران
١٩-زندان اوین
٢٠- دادگستری بومهن
٢١- دادگستری فیروزکوه
٢٢-دادگستری سمنان
٢٣-دادگستری شاهرود
٢٤-دادگستری بندرعباس
درجهت توسعه این دفاتر با مسئولان محترم مجتمع قضایی شهید محلاتی، دادسرای ناحیه ١٤ تهران، دادگستری اسلامشهر، دادسرای ناحیه ١٨ تهران و دادسرا و دادگاه شهید قدوسی تهران نیز هماهنگی هایی صورت پذیرفته است و در صورت اختصاص فضای مناسب، دفاتر معاضدتی در این مراکز افتتاح و مشاورین محترم در این مراکز بطور منظم و ساماندهی شده استقرار می یابند.
با توجه به عدم الزام قانونی وکلا به ارائه مشاوره و استقرار در دفاتر مشاوره قضایی و وضعیت خاص حاکم در دوره کرونا و کمبود منابع انسانی بنظر می رسد باید ترتیبی اتخاذ گردد تا از طریق سازوکارهای بدیع و براساس امکانات موجود در سطح کانون مرکز، زمینه جذب حداکثری وکلای محترم در این خصوص فراهم گردد.
از جمله مراکزی که بطور منظم و پیوسته اقدام به ارائه خدمات مشاوره ای می نماید اداره مرکزی معاضدت قضایی است. این خدمت بصورت حضوری و هم چنین با ایجاد سامانه تلفنی در جهت تکریم از افراد معلول و مسن و تمام افرادی که امکان حضور در مرکز معاضدت را ندارند صورت می پذیرد.
شایان ذکر است با راه اندازی سامانه تلفنی اداره معاضدت، استقبال قابل توجهی از این خدمت توسط مردم به عمل آمده است.
ج: درراستای خدمت رسانی هرچه بیشتر به نیازمندان و با مکاتباتی که از سوی برخی نهاد ها و سازمان ها و انجمن های خاص با این اداره صورت پذیرفته است طی جلسات حضوری متعدد با مسئولان مربوطه موضوع همکاری متقابل مورد بحث و بررسی قرار گرفت که در نهایت به انعقاد تفاهم نامه های زیر منجر گردید.
١- انعقاد تفاهم نامه با اداره کل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی تهران
٢- انعقاد تفاهم نامه با کلینیک های حقوقی زنان و خانواده
٣- انعقاد تفاهم نامه با کمیته امداد امام خمینی
٤- انعقاد تفاهم نامه با سازمان بهزیستی کشور
٥- انعقاد تفاهم نامه با انجمن ام اس ( در حال انجام)
ملاحظه می فرمایید آسیب پذیر ترین قشر جامعه که تحت پوشش مراکز یادشده فوق می باشند از خدمات مستمر و مداوم اداره معاضدت قضایی و فی الواقع از مساعدت همکاران وکیل تحت پوشش کانون وکلای دادگستری مرکز بهرمند می باشند.
نظر به موارد یاد شده اداره معاضدت قضایی بر این باور است که با همت و تلاش و انگیزه مضاعف وکلای محترم دادگستری می توان در راستای اهداف عالی و مقدس کانون وکلا که همانا حمایت از مردم در حق دفاع دادرسی عادلانه و توسعه عدالت قضایی و مخصوصاً رفع مشکلات افراد آسیب پذیر جامعه است گام برداشت.
باتشکر
حسین طالع
رئیس اداره معاضدت قضایی
کانون وکلای دادگستری مرکز
انتهای پیام