خرید تور تابستان

«لزومي به تشکیل پارلمان درسايه نیست»

سجاد خداكرمي در مقدمه ی گفتگوی روزنامه ی آرمان با فاطمه راکعی نوشت: از عمر دولت چيزي در حدود يك‌سال و نيم باقی است و هر روز به حجم مخالفت‌ها و كارشكني‌های طیف تندرو‌ با هدف یک‌دوره‌ای -یعنی ۴ ساله- بودن دولت تدبیر و امید افزوده مي‌شود. در چنین شراطی به‌یقین حضور يك مجلس همسو با دولت البته كمك شاياني به پاستورنشینان خواهد بود اما در عین حال این نکته نباید فراموش شود که  به سادگی نمی‌توان از موضوعات چالشی که سبب تنش می‌شود عبور کرد و نیاز به رویکردی خردورزانه دارد. براي دريافت روشني از وضعيت موجود و آنچه انتظار اصلاح‌طلبان و اعتداليون را تا انتخابات رياست جمهوري مي‌كشد فاطمه راکعی با «آرمان» به گفت‌و‌گو پرداخت. از این فعال سیاسی در مورد چالش‌هاي پيش‌روی دولت سوال شد که پاسخ او نمایانگر عزم جدی اصلاح‌طلبان برای تقویت همراهی با دولت بود. راكعي كه نماینده و نایب رئیس كمیسیون فرهنگى و رئیس كمیته زنان، جوانان و امور خانواده در مجلس ششم شوراى سلامى و از فعالان شناخته شده جريان اصلاحات است بار‌ها در طول این گفت‌وگو خاطر نشان مي‌كند كه تاثير راي ملت در دو گام ۹۲ و ۹۴ مشاهده و درک شد و اگر اين ‌بار یعنی مرحله دوم انتخابات هم رویکرد ملت به همان نحو ۷ اسفند باشد خط بطلانی بر واهمه از عملکرد تندروها و مخالفان دولت روحانی کشیده خواهد شد. در دور دوم انتخابات مجلس همگان نظاره‌گر این مساله خواهند بود كه باز ‌هم اقبال مردمي به سوي اصلاحات و اعتدال است و حماسه‌ای که نخستین آن در ۲۴ خرداد ۹۲ رقم خورد و در ۷ اسفند ۹۴ مستحکم شد چگونه در دور دوم انتخابات تثبیت خواهدشد. در ادامه متن گفت‌وگوی فاطمه راکعی با «آرمان» را می‌خوانید:

بزرگ‌ترین چالش‌های دولت روحانی در مدت باقیمانده از ریاست جمهوری دوره یازدهم را در چه حوزه‌هایی پیش‌بینی می‌کنید؟

به نظر می‌رسد نخستین و بزرگترین چالش پیش روی رئیس‌جمهور و کابینه دولت یازدهم موضوع «برجام» است که علاوه بر اینکه در بخش سیاست خارجی کشور تاثیرگذار بوده، منشا تاثیرات فراوانی هم در عرصه سیاست داخلی بوده و هست. تندرو‌های مخالف دولت به واسطه این موضوع از ابتدا تا امروز بیشترین چالش‌ها را برای دولت و در مسیر حرکت دولتمردان و دیپلمات‌های دولت تدبیر و امید ایجاد کرده‌اند و در ادامه هم از این موضوع بیشترین استفاده را در جهت ضربه زدن به دولت یازدهم و شخص رئیس‌جمهور خواهند کرد. این مساله در شرایطی است که بزرگان کشور بار‌ها مسیر دولت در این زمینه و همچنین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای را تایید کرده‌‌اند و آنها را فرزندان انقلاب دانسته‌اند و تلویحا گفتند که بگذارید اینها کارشان را به انجام برسانند اما با همه‌ آنچه از تاکیدات و تاییدات دلسوزان کشور دیدیم متاسفانه مشاهده شد که جریانی خاص در برابر این موضوع، بار‌ها کارشکنی کرده و می‌کند. اما به امید خداوند دولت در برابر همه کارشکنی‌ها ایستاد و ماموریت ملی خود را به انجام رساند و برجام به‌دست آمد اما در پسابرجام است که این مخالفان حتی بیش از گذشته در برابر دولت صف‌کشی کرده‌اند و امان نمی‌دهند که زمان لازم طی شود تا برنامه‌ریزی‌ها و جریان عملیاتی استفاده از این فرصت محقق شود و نتایج برجام را در پی داشته باشد. موضوع دیگری که جریان تندروی مخالف دولت با استفاده از آن در تلاش است برای دولت ایجاد چالش کند مجلس جدید است که با انتخاباتی که در تکمیل انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ و به عنوان دومین گام از طرف اصلاح‌طلبان و اعتدالیون برداشته شد و با حمایت مردم روبه‌رو شد؛ دلواپسان سعی خواهند کرد برای دولت چالش ایجاد کنند. البته مخالفان برای رسیدن به اهداف خود در این مسیر برای مجلس جدید نیز ایجاد چالش خواهند کرد تا به اهداف خود برای پشتیبانی از دولت نرسد. موضوعات زیادی رخ داده که نمونه‌ای از ایجاد چالش برای دولت بوده است و تندروها با چنین اقداماتی درصدد بودند و هستند که به دولت و حامیانش بفهمانند برای مواجهه با آنها از هیچ اقدامی فروگذار نخواهند کرد. این رفتار در شرایطی شکل می‌گیرد که در سوی دیگر نماینده‌ای وجود دارد که به صورت مستقیم به نمایندگان خانم منتخب مجلس اهانت می‌کند؛ این‌گونه رفتار‌ها چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟ ترس‌ها از مجلسی که پشتیبان دولت هست از همین حالا عیان شده، مجلسی که بنا را بر رفتار اعتدالی خواهد نهاد و سعی بر آن ندارد که مخالفان خود را با ادبیات خود آنها در مجلس گذشته خطاب قرار دهد. من معتقدم این دولت و مجلس جدید در مسیر اعتلای کشور و دوشادوش هم موفقیت‌های بسیاری را در پیش خواهند داشت و از این موقعیت مناسبی که برای ملت ایجاد شده نخواهند گذشت.

مخالفت‌ها و ایجاد چالش‌‌ها چه پیامد‌های منفی در مسیر حرکت دولت خواهد گذاشت؟

در سایه انسجام و وحدتی که اصلاح‌طلبان در سال‌های اخیر داشته‌اند، در مسیر کمک به کشور با جریان‌های اعتدالی و مستقل ائتلاف کردند، از سوی دیگر مردم هم برایشان همه‌چیز عیان شده و بر احوالات روزگار خود آگاهند، همه اینها از قدرت جریان تندرو و دلواپس می‌کاهد و اقدامات آنها را تا حدودی کم‌اثر می‌کند. باید چنین گفت که اکنون دورانی رسیده که وقتی روزنامه‌ای برای بیان حقیقت از سوی تندروها تحت فشار قرار می‌گیرد مردم متوجه موضوع می‌شوند؛ به همین دلیل است که می‌گویم قدرت تاثیرگذاری جریان تندرو و دلواپس کاسته شده است. از طرف دیگر مردم مواضع خوب، اصولی و منطقی آقای روحانی را می‌بینند و مي‌شنوند، گرچه ایشان نتوانسته برخی پیمان‌هایی را که با ملت بسته‌اند، كه بيشتر آنها هم مربوط به سیاست داخلی می‌شود به انجام برسانند اما مردم علت‌ها را و اینکه چرا ايشان نتوانسته‌اند در اين زمينه ها كار چنداني از پيش ببرند مي‌دانند و به همين دليل همه علت‌ها را به سمت رئيس‌جمهور سوق نمي‌دهند. گرچه براي همه منصفان سياسي علت عدم توفيق‌هاي رئيس‌جمهور در برآوردن عهد‌هايي كه در زمينه سياست داخلي با ملت بسته روشن است اما به‌هر تقدير اين موارد جزو مطالبات مردم است كه دولت در ادامه راه خود بايد به كمك و همراهي مجلس در راستاي طرح و تلاش براي نزديك شدن به اين خواست‌ها قدم‌هاي مهمي بردارد. جاي نگراني چنداني از جهت تلاش‌هاي مخالفان براي سنگ‌اندازي در برابر دولت و در واقع سنگ‌اندازي در برابر خواست ملت نيست و خود مردم سد بزرگي در برابر بي‌تاثير كردن اين رفتار‌ها و عملكرد‌ها هستند. مردم مي‌دانند براي اين‌ كار لازم است در دور دوم انتخابات مجلس شوراي اسلامي حضور پررنگ داشته باشند و به کاندیداهای اصلح رای بدهند. اين موضوع را در گام سوم و انتخابات رياست‌جمهوري سال آينده از سوي ملت شاهد خواهيم بود.

در سال‌هاي گذشته هم‌راستا شدن دولت و مجلس را تجربه كرده‌ايم و برخي خوش‌بيني‌ها نيز در همان زمان وجود داشته كه حركت دولت و مجلس منتخب ادامه خواهد داشت ولي ديديم كه اين‌گونه نشد. نمونه مشخص آن دولت و مجلس اصلاحات بود كه به پدیداری دولت احمدي‌نژاد منتهي شد.

اگر اراده ملت در كار باشد بدون شك شاهد رقم خوردن گام سوم در انتخابات بعدي نيز خواهيم بود.

اين روز‌ها برخي لزوم تشكيل پارلمان در سايه براي كمك به راه‌يافتگان مجلس يازدهم سخن مي‌گويند. شما چقدر اين مساله را لازم مي‌بينيد و آيا تشكيل چنين مجمعي را راهگشاي نمايندگان در انجام هرچه ‌بهتر وظايف خود مي‌دانيد؟

به نظرم طرح چنين موضوعي اصلا درست نيست و لزومي براي برقراري پارلمان در سايه وجود ندارد. گاهي جريان مقابل دست به طراحي چنين موضوعاتي مي‌زند كه به ايجاد تشتت دامن زده باشد كه البته در مقابل ما براي آنها جواب لازم را داريم اما گاهي اين موارد از جانب برخي كه انتظار نمي‌رود مورد طرح قرار مي گيرد كه بسيار جاي انتقاد است. اصلاح‌طلبان و اعتداليون با انسجام و وحدت توانستند با همگرايي برنامه‌ريزي‌هاي جريان مقابل را بر‌هم بزنند. جريان تندرو از اين وضعيت احساس ترس كرده به اين خاطر كه به‌هيچ وجه گمان نمي‌كرده كه در لايه‌هاي دوم و سوم اصلاح‌طلبان نيروها و جواناني متخصص و فكور در برابر مسائل خرد و كلان كشور باشند؛ اين نيروها از فيلترهاي شوراي عالي اصلاح‌طلبان گذر كرده‌اند و توانسته‌اند شايستگي حضور در ليست اصلاح طلبان و اعتداليون را داشته باشند به همين دليل ديگر گفتن حرف‌هايي از اين دست كه نياز هست براي كمك به راه‌يافتگان به مجلس جديد پارلمان در سايه تشكيل شود، جايي ندارد. خود ما نيز طي زماني كه در مجلس ششم حضور داشتيم نيازي به چنين موضوعي نبود. ساختار مجلس و كميسيون‌ها و تخصص‌ها به حركت ما شكل داد و همين موارد هم مي‌تواند به ياري راه‌يافتگان جديد به مجلس جديد در فعاليت‌هايي كه در راستاي انجام وظيفه نمايندگي خود خواهند داشت كمك كند. هيچ‌گونه ضعف مشخصي را نمي‌توان براي راه‌يافتگان جديد برشمرد و ما در صورت انتقال تجربه صرفا به تسریع اين روند كمك مي‌كنيم و البته به اين كار كابينه در سايه گفته نمي‌شود و گامي براي تقويت اصلاحات و ليست اميد است. اين نيروها درايت، تعقل و شجاعت لازم را دارند.

با تشكيلات نويني كه برخي اصلاح‌طلبان راه‌اندازي كرده‌اند، نقش اين احزاب را در فعاليت‌هاي پيش‌رو به‌خصوص انتخابات آينده رياست‌جمهوري چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

با انسجام و وحدت ميان اصلاح‌طلبان گام‌هاي اول و دوم را چنين باشكوه برداشته‌ايم و قطعا با زمان و كار بيشتر در قالب احزاب و گروه‌ها اين وحدت، انسجام، همدلي، هماهنگي و خردجمعي تقويت خواهد شد. تقويت احزاب و نيرو‌هاي حزبي و تشكيلاتي اصلاح‌طلبان فرصت مغتنم‌تري را براي بهره‌برداري از انتخابات پيش‌روي رياست‌جمهوري در راستاي تعميق و تحكيم حركت‌هاي اصلاح‌طلبانه فراهم مي‌آورد. خوشبختانه در قالب احزابي چون اتحاد بسياري از خبرگان و كاركشتگان سياسي و كساني‌ كه تجربه سال‌ها فعاليت‌هاي چشمگير سياسي داشته‌اند به صحنه فعاليت‌هاي حزبي بازگشته‌اند كه اين مساله خود كمك شاياني براي پيشبرد هر‌چه بهتر اهداف بلند اصلاحات در كشور خواهد بود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا