آیا اظهارنظر داوطلبان انتخابات شوراها در رسانهها ممنوع است؟
مهدی مستفید در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «آیا اظهارنظر و گفتوگوهای داوطلبین انتخابات شورا در رسانهها ممنوع است؟» نوشت:
آزادی بیان و عقیده از حقوقی است که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در بخش «حقوق ملت» بر آن تاکید دارد، در قوانین موضوعه نیز موارد متعددی از لزوم تامین آزادی بیان و عقیده وجود دارد که از جمله آن میتوان به قانون حقوق شهروندی اشاره کرد، بر اساس ماده 26 این قانون، آزادی بیان و عقیده برای آحاد ملت به عنوان یک حق شناسایی و دولت مکلف به تضمین آن شده است.
ماده 28 این قانون نیز میگوید: «شهروندان از حق نقد، ابراز نارضایتی، دعوت به خیر، نصیحت در مورد عملکرد حکومت و نهادهای عمومی برخوردارند. دولت موظف به ترویج و گسترش فرهنگ انتقادپذیری، تحمل و مداراست».
بی شک هیچ نهادی خارج از قانون قادر به تحدید این حقوق تصریح شده نیست، همه آحاد ملت از این حق برخوردارند و عقلاً و منطقاً هیچ دلیلی برای ایجاد محدودیت برای افرادی که برای کسب مسئولیت عمومی مانند سمت نمایندگی شورا، مجلس و… ملزم به ابراز عقیده، نظر و دیدگاه خود هستند وجود ندارد. چرا که اصولا استفاده اشخاص از این حقوق تصریح شده نه تنها هیچ زیانی برای دیگران ندارد بلکه موجب شناخته شدن نظر و دیدگاه آنها توسط عموم مردم شده و موجبات انتخاب دقیقتر را فراهم میآورد. بر این اساس هر گونه مقررات محدودکننده حقوق باطل و بلا اثر است.
تعیین بازه زمانی آزادی تبلیغات انتخاباتی در ماده 61 و 62 آیین نامه اجرایی انتخابات شوراها مصوبه 1375 معرف بازه زمانی است که دولت مکلف است شرایط لازم و امنیت را برای کمپینهای انتخاباتی کاندیداها فراهم آورد و امکانات موجود را به صورت برابر در اختیار آنها قرار دهد. و به هیچ وجه نمیتوان مفهوم مخالف ممنوعیت اظهارنظر در خارج از بازه مذکور را مستفاد کرد.
همچنین ممنوعیت ذکر شده در تبصره ماده61 آیین نامه را تنها میتوان محدود به موارد ذکر شده در ماده 62 دانست که نیازمند انجام تمهیداتی توسط دولت است که شاید امکان تامین آنها در خارج از موعد مقرر از نظر لجستیکی و امنیتی مقدور نباشد، بی شک تعمیم ممنوعیت ذکر شده در تبصره مذکور به جلسات مجازی کاندیداها، بیان نظرات و دیدگاههای آنها در رسانهها و…که در قانون حقوق شهروندی به ان تصریح شده است مقدور نمیباشد و در صورت چنین تفسیری اصولا تبصره مذکور قابل ابطال است.
در خصوص استفاده از عنوان کاندیداتوری شورا و… به نظر میرسد قبل از تایید صلاحیت ثبتنامکنندگان در مراجع ذیصلاح استفاده از آن عنوان از سوی ثبتنامکنندگان صحیح نمیباشد. چرا که اصولا قبل از احراز صلاحیت نمیتوان کسی را کاندیدای انتخاباتی نامید.
بنابراین به نظر نمیرسد اظهار نظر، ارائه راهکار، نقد عملکرد و موارد مشابه آن در خصوص نهادهایی که قانون حقوق شهروندی آن را برای همگان مجاز دانسته (از جمله شورا، شهرداری، دولت وسایر نهادهای عمومی) برای ثبتنامکنندگان شوراها با نام خود و نه با لقب کاندیدای شورا محدودیتی داشته باشد.
انتهای پیام