سهم هفتاد درصدی دو شرکت خارجی از بازار دخانیات ایران
سیاوش افضلی، مدیرعامل شرکت دخانیات با اشاره به سهم 70 درصدی دو شرکت خارجی از بازار دخانیات ایران گفت: خصوصیسازی شرکت دخانیات فقط حلقه پرسود این صنعت را به شرکتهای خارجی واگذار کرد.
به گزارش فارس، افضلی در یک نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در مورد آغاز فرایند تحقیق و تفحص از شرکت دخانیات اظهار داشت: تحقیق و تفحص از شرکت سال گذشته به تصویب مجلس رسید، اما هنوز اعضای هیأت تحقیق و تفحص در شرکتمان مستقر نشدهاند.
وی ادامه داد: تحقیق و تفحص یک گام مثبت در راستای شفافسازی فرایندهای شرکت دخانیات است و ما سعی کردیم فرایندهای موجود در شرکت را شفاف کنیم، اما اگر همچنان ابهاماتی برای نمایندگان مجلس وجود دارد، این حق آنها است که ابهاماتشان را از طریق تحقیق و تفحص برطرف کنند.
مدیرعامل شرکت دخانیات اظهار داشت: البته ما انتظار داشتیم که این تحقیق و تفحص از صنعت دخانیات انجام شود، نه فقط از شرکت دخانیات. ما در بازار دخانیات فقط 5 درصد سهم داریم و برای اینکه نتیجه بهتری از تحقیق و تفحص حاصل شود و به صنعت ملی کشور کمک شود، بهتر بود این تحقیق و تفحص از کل صنعت صورت میگرفت.
افضلی در پاسخ به سؤال دیگر فارس در خصوص وضعیت پرداخت رویالیتی (حق مالکیت برند) از سوی شرکتهای خارجی که در ایران سیگار تولید میکنند نیز گفت: قبلا این رویالیتی به وزارت صنعت و شرکت دخانیات پرداخت میشد که بابت هر کارتن سیگار حدود 30 دلار بود، اما حالا به جای این رقم، شرکتهای خارجی مالیات و عوارض به دولت پرداخت میکنند که اختلاف زیادی با مبلغ رویالیتی قبلی دارد.
وی ادامه داد: عوارض و مالیاتی که شرکت دخانیات پرداخت میکند حدود 25 درصد است اما این رقم برای شرکتهای خارجی حدود 35 درصد تعیین شده است.
مدیرعامل شرکت دخانیات تصریح کرد: قبلا شرکتهای خارجی در قبال صنعت دخانیات ایران تعهداتی داشتند که ارتقاء کشاورزی و محصولات این صنعت از جمله این تعهدات بود و در عین حال باید تکنولوژی و ماشین آلات نیز به کشور وارد میکردند، اما حالا چنین تعهداتی برایشان وجود ندارد.
افضلی با بیان اینکه در حال حاضر ارزش بازار دخانیات ایران حدود 40 هزار میلیارد تومان است، گفت: سهم شرکت ملی دخانیات در این بازار از نظر ریالی 5 درصد است، در حالی که 70 درصد این بازار به دو شرکت JTI ژاپن و BAT آمریکایی ـ انگلیسی تعلق دارد که مواد اولیه را آماده به کشور وارد میکنند و در اینجا سیگار تولید میکنند.
وی با تأکید بر اینکه سیاستگذاران کشور باید طوری عمل کنند که اولویت با تولید داخل باشد به نحوی که بتوانیم با شرکتهای خارجی رقابت کنیم، افزود: ما موظفیم تمام توتون کشاورزان ایران را خریداری کنیم و در این شرایط شرکتهای خارجی نباید خرمن آماده را وارد کنند و در اینجا کاغذ سیگار را پر و بسته بندی کنند. این موضوع امکان رقابت را برای شرکت دخانیات ایران از بین میبرد.
مدیرعامل شرکت دخانیات با بیان اینکه این مسائل را به وزارت صنعت و وزیر صنعت نیز ارائه کردهایم، گفت: حضور شرکتهای خارجی در ایران باید با رعایت منافع ملی صورت گیرد و شرکتهای دیگر نیز باید به اندازهای که در بازار سهم دارند در بخش کشاورزی، اشتغالزایی و مبارزه با قاچاق نیز مسئولیت داشته باشند.
افضلی با اشاره به سهم 14 درصدی این شرکت در بازار دخانیات ایران در سال گذشته گفت: این سهم نسبت به سال 98 رشد 69 درصدی داشته است.
وی ادامه داد: مصرف سالانه سیگار در کشور حدود 75 میلیارد نخ است و در این شرایط سال گذشته 55 میلیارد نخ در داخل تولید شد و 20 میلیارد نخ نیز از طریق قاچاق تامین شده است که عمدتا رقیب محصولات داخلی هستند.
به گفته افضلی سال گذشته 9 میلیارد و 100 میلیون نخ سیگار توسط شرکت دخانیات تولید شد، در حالی که ظرفیت تولید این شرکت 25 تا 30 میلیارد نخ است.
مدیرعامل شرکت دخانیات با اشاره به عواقب خصوصیسازی شرکت ملی دخانیات گفت: از تجربه خصوصیسازی این شرکت باید درس گرفت؛ چراکه این سوالات را برای مردم ایجاد میکند که آیا اشتغال یک شرکت ملی با خصوصیسازی بیشتر شده است؟ آیا درآمدهای دولت از این محل افزایش داشته است؟ و آیا در زمینه مبارزه با قاچاق اقدامات بیشتری صورت گرفته است؟
وی با بیان اینکه در حال حاضر 6 هزار نفر پرسنل در شرکت داریم و 6 هزار نفر کشاورز نیز با ما مرتبط هستند، گفت: خصوصیسازی شرکت دخانیات قرار بود باعث ارتقاء صنعت دخانیات شود، اما فقط حلقه پرسود این صنعت را به شرکتهای خارجی واگذار کردند و حلقههایی که باید در آن سرمایهگذاری شود، کماکان برعهده شرکت دخانیات است.
افضلی اضافه کرد: باید مشخص شود چه مجموعههایی از بازار 40 هزار میلیارد تومانی دخانیات ایران منتفع میشوند و چند درصد این بازار در اختیار ایرانیهاست و چند درصد در اختیار شرکتهای خارجی است. این شرکتها چه میزان برای صنعت و کشاورزی و اشتغالزایی هزینه میکنند؟
مدیرعامل شرکت دخانیات با بیان اینکه ما مخالف حضور خارجیها در ایران نیستیم، حضور شرکتهای خارجی باید هدفمند باشد و اولویت با متولی صنعت دخانیات یعنی شرکت دخانیات باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر امکان تولید بیش از 50 درصد نیاز بازار را دارا هستیم، گفت: سال گذشته میزان تولیدات شرکت نسبت به سال 98، 50 درصد افزایش داشت و از نظر مقدار فروش نیز 23 درصد، و سهم در بازار نیز 69 درصد افزایش داشتیم.
افضلی در ادامه از توافق با یک شرکت اروپایی برای تولید محصولات دخانی سلامت محور در سال جاری خبر داد و گفت: در زمینه تولید فیلترهای توسعهیافته نیز فعالیتهایی داشتهایم که این نوع فیلتر بخش عمدهای از آسیب مصرف سیگار را کاهش میدهد.
مدیرعامل شرکت دخانیات در مورد صادرات شرکت دخانیات نیز اظهار داشت: از ابتدای امسال 10 تن توتون صادر کردهایم و امیدواریم طی سال جاری حضورمان در بازارهای توتون و تنباکوی خارجی افزایش یابد.
وی ادامه داد: تعرفهای که کشورهای دیگر برای واردات سیگار وضع میکنند باعث شده تا صادرات این محصول توجیه اقتصادی نداشته باشد.
افضلی افزود: در زمینه صادرات توتون نیز مشکلات حقوقی با چند صادرکننده داشتیم که باعث ایجاد وقفه در صادرات شده بود و در عین حال اتفاقاتی که در لبنان افتاد نیز بر صادرات توتون ایران به این کشور تأثیر گذار بود.
مدیرعامل شرکت دخانیات تأکید کرد: با توجه به افزایش کیفیت سیگارهای تولیدی در صورت تامین نیاز داخل، صادرات نیز جزو برنامههای ما خواهد بود.
انتهای پیام