خرید تور تابستان

لزوم ارتباط شورای امنیت با دیوان بین‌المللی کیفری

شهروز دربندی، عضو کانون داوران دادگستری و مائده دقیقی، کارشناس ارشد حقوق بین الملل در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «شورای امنیت سازمان ملل متحد و لزوم ارتباط آن با دیوان بین المللی کیفری» نوشته‌اند:

فرهنگ‌های حقوقی عدالت کیفری را به مجموع روش‌های برخورد با متهمان به ارتکاب جرم تعریف کرده‌اند، این رو‌ش‌ها و مجریان آنها وقتی در چارچوب یک نظام قرار می‌گیرند تبدیل به فرایندی می‌شوند که از کشف جرم و تعقیب متهم آغاز و به برائت یا محکومیت وی می انجامد. چارچوب عدالت کیفری توسط قوانینی که مجازات‌هایی را برای هر یک از جرایم وضع می‌کنند مشخص می‌گردد و همچنین است در مورد اختیارات، قواعد و دادرسی‌ها برای هر فرایند و نهادی. عدالت کیفری بین المللی مفهومی است که بر محور جنایات بین المللی قراردادی و عرفی درصدد تعیین و اجرای اصول، قواعد و مقرراتی است که هدف آنها جبران زیان‌های وارد بر بزه‌دیدگان جنایات بین المللی، مبارزه با بی کیفری مرتکبان این اعمال در جامعه جهانی، اجرای عدالت کیفری و در نهایت برقراری صلح و امنیت در جوامع بشری است. گستره این مفهوم هم شامل اقدامات مراجع داخلی و هم شامل اقدامات مراجع بین المللی نظیر شواری امنیت سازمان ملل می‌شود.

تصمیماتی که شورای‌ امنیت در چارچوب فصل‌ هفتم منشور می‌گیرد از دایره‌ی عدم مداخله در امور داخلی‌ دولت‌ها بیرون است و از این رو اگر شورای امنیت سازمان ملل متحد نقض آشکار حقوق‌ بشر در قلمرو دولتی را به گونه‌ای که صلح و امنیت‌ بین‌المللی را تهدید کند، تشخیص دهد، می‌تواند برای جلوگیری از آن دست‌ به اقدامات لازم بزند.

آنچه ارتباط میان نهاد بین المللی شورای امنیت و تحقق بخشیدن به مفهوم عدالت کیفری در وسعت بین المللی و فراملی را ضروری میسازد این است که جهان امروزی نیازمند یک مرجع بین المللی مورد قبول دولت‌ها است تا در زمینه‌هایی که عدالت یا نظم در حقوق داخلی و یا بین المللی کشورها نقض شده وارد عمل شود. در برخی موارد موضوع نقض عدالت و نظم خود دولتهای محلی و بومی هستند، از این رو نیازمند نهادی هستیم که در عرصة بین المللی بتواند وارد عمل شود، که نخست، مورد اجماع جهانی دولتها باشد و دوم، ابزار مقابله را داشته باشد و با انتساب خود به سازمان ملل متحد، که اکثریت قریب به اتفاق کشورها به عضویت آن درآمده و به تبعیت از شرایط حاکم بر آن اذعان دارند، بتواند وضعیت ایجاد شده را حل وفصل نماید که این نهاد همان دیوان بین المللی کیفری است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا