گزارش نشست / «انتقال تجربیات در نشریات دانشجویی، روندی ادامه دار»
جلسهی نخست سلسله نشستهای بازخوانی مقررات نشریات دانشگاهی در مرکز توسعه و آموزش فرهنگی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش انصاف نیوز، اعضای حاضر در این میزگرد، مصطفی ظهوری (وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه)، محمدعلی کامفیروزی (عضو حقوقدان شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی وزارت بهداشت)، احسان فیض آبادی (نماینده مدیران مسوول در شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی وزارت علوم) و کوروش دستپاک (نماینده مدیران مسوول در شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی وزارت بهداشت) بودند که به بحث درباره روند رسیدگی به تخلفات نشریاتی در کمیته انضباطی پرداختند.
انتقال تجربیات بین فعالین نشریاتی در اولویت است
محمد علی کامفیروزی در ابتدای جلسه ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری چنین جلسهای، بر اهمیت تداوم چنین نشستهایی تأکید کرد و گفت: «یکی از دغدغههای مهم ما در فضای نشریات دانشجویی، عدم آشنایی بسیاری از دست اندرکاران نشریات با مقررات مربوط است.» او با اشاره به نقش مؤثر انتقال تجارب از فعالین نشریاتی باسابقه به سایر فعالین افزود: «انتقال تجربیات و اشراف فعالین نشریاتی به حقوق و آزادیهایشان موجب میشود که در سالهای آتی نیز در حوزه نشریات افرادی مجرب و مطلع به قوانین، مسیر کنونی را ادامه دهند.» وی با اشاره به ابلاغ دستور العمل اجرایی انضباطی در روزهای اخیر، خاطر نشان کرد: «این دستورالعمل یکی از مقررات نسبتاً خوب و از اقدامات مثبت وزارت علوم در این سالها بوده است که در روند شفافیت و تضمین حقوق اساسی تمامی دانشجویان گام موثری محسوب میشود.»
این دانشجوی دکترای حقوق جزای دانشگاه تهران گفت: «مدیران مسوول نشریات دانشجویی بنا به ماده 39 دستور العمل اجرایی ضوابط ناظر بر نشریات دانشگاهی، ممکن است برای رسیدگی به جرائم ارتکابی در نشریهشان به کمیته انضباطی احضار شوند. در نتیجه لازم است تا فعالین نشریات به حقوقشان در کمیتههای انضباطی اشراف کامل داشته باشند». عضو حقوقدان شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت بهداشت در ادامه گفت: «ترس و نگرانی ناشی از ناآگاهی است و چنانچه تمامی افراد از حقوقشان مطلع باشند، قطعاً دیگر شاهد بسیاری از مسائل و مشکلات و قانون گریزیها نخواهیم بود».
کامفیروزی در انتها به برخی اصول حاکم بر رسیدگیهای انضباطی در دستورالعمل جدید انضباطی اشاره کرد و ضمن ارائه توضیحاتی درباره هرکدام از آنها گفت: «در مصوبه جدید مقرر شده که تنها اعمالی که به موجب مقررات تخلف دانسته میشوند، قابل پیگرد در کمیته انضباطی بوده و هیچ عملی تخلف انضباطی نیست، مگر آنکه در آیین نامه انضباطی آمده باشد. همین اصل قانونی بودن در خصوص تنبیهات و آیین دادرسی هم وجود دارد؛ یعنی تنبیهات نیز تنها میتوانند تنبیهات مندرج در مقررات باشند و آیین دادرسی نیز میبایست حتماً منطبق بر مفاد آیین نامه انضباطی و دستورالعمل جدید باشد و تخطی از هر مقررهای در ضمن رسیدگی، از موجبات نقض رأی خواهد بود. هم چنین در دستورالعمل جدید بر اصل بی طرفی (عدم جانبداری کمیتههای انضباطی از هرکدام از طرفین پرونده و رعایت کامل رسیدگی بی طرفانه)، اصل تناسب (متناسب بودن تخلف با تنبیه)، اصل برائت و تفسیر مضیق و تفسیر به نفع متهم و اصل ارائه مبانی تصمیم (لزوم اثبات تخلف از سوی کمیته انضباطی با استناد به دلایل و مدارک و لزوم ذکر این دلایل و مدارک در متن رأی) تأکید شده است.»
دستورالعمل انضباطی جدید، ضامن دادرسی منصفانه است
مصطفی ظهوری، حقوقدان و مدرس دانشگاه، با اشاره به بندهایی از دستورالعمل انضباطی جدید گفت: «بخشهایی از شیوه نامه انضباطی قبلی ضامن رسیدگی دقیق به پروندههای انضباطی نبود. با اصلاحاتی که با تلاش جمعی از حقوقدانان صورت گرفت، دستورالعمل جدید با موافقت وزیر علوم به دانشگاهها ابلاغ شد». او در ادامه گفت: «شیوه نامه انضباطی جدید متضمن یک آیین دادرسی دقیق، شفاف و منطبق بر عرف حقوقی و قانونی کشور است. امروز میتوان به دانشجویان تضمین داد که با اجرای این دستورالعمل دیگر شاهد روندهای خلاف مبانی حقوقی در کمیتههای انضباطی نخواهیم بود». او با اشاره به برخی مشکلات عمده که در مقررات سابق وجود داشت، گفت: «یکی از مشکلات عمده عدم شفافیت قانون بود، حال آنکه شفافیت قانون ضامن اجرای درست و دقیق آن است».
این وکیل دادگستری در انتها خاطر نشان کرد: «دانشجویان باید از حقوقشان – به ویژه در رسیدگیهای انضباطی – مطلع باشند و اطلاع رسانی درباره دستورالعمل جدید و آشنایی با این دستورالعمل، از طریق خود دانشجویان، فضاهای دانشجویی و خصوصاً شما که از اصحاب رسانههای دانشجویی هستید، اتفاق می افتد؛ حقوقی مانند حق استفاده از نماینده یا همان وکیل، حق مصون ماندن حریم خصوصی، حق دفاع حضوری، حق دسترسی به اوراق پرونده، حق بر دادرسی منصفانه، حق برخورداری از حقوق و آزادیها و کرامت انسانی و …»
نشریات دانشجویی دستورالعمل انضباطی جدید را تبیین کنند
احسان فیض آبادی، دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم، اصلاحات اعمال شده در مقررات انضباطی در وزارت علوم را امیدوار کننده و همسو با تضمین حقوق دانشجویان برشمرد و افزود: «برای رساندن مفاد این دستورالعمل مهم، باید از توان اصلیترین رسانهی درون دانشگاهی که همین نشریات دانشجویی هستند، استفاده کرد». او با اشاره به عدم اطلاع بسیاری از دانشجویان از حقوقشان گفت: «اطلاع رسانی درباره حقوق دانشجویان و دستورالعمل انضباطی جدید، راه را بر بسیاری از برخوردهای غیرقانونی خواهد بست».
شیوه نامهای که در وزارت بهداشت ابلاغ نشد
کوروش دستپاک، عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت بهداشت، ضمن ابراز تأسف نسبت به باقی ماندن شیوه نامه انضباطی قدیم در وزارت بهداشت گفت: «احضارهای دست اندرکاران نشریات دانشجویی به کمیتههای انضباطی در دانشگاههای وزارت بهداشت بیشتر دلایل سیاسی دارد و از جمله آن میتوان به چاپ عکس آقای خاتمی اشاره کرد». وی ادامه داد: «شاید به دلیل ماهیت بافت دانشجویی در دانشگاههای علوم پزشکی، احضارهای دانشجویان به کمیتههای انضباطی کمرنگتر باشد، اما در احضارهایی که به ویژه دربارهی فعالین نشریاتی صورت میگیرد، دلایل سیاسی اصلیترین عامل است».
در این نشست، چهار سرفصل «چه کسی در خصوص جرائم واقع شده در نشریات دانشگاهی در کمیته انضباطی مسوول است؟»، «حیطه تخلفات قابل طرح در کمیته انضباطی چیست؟»، «حقوق نشریه دانشگاهی در فرآبند رسیدگی انضباطی» و «نحوه رسیدگی» توسط سخنرانان مورد بررسی قرار گرفت و در پایان فعالین نشریاتی حاضر در نشست، پرسشها و نظرات خود را طرح کردند.
انتهای پیام