خرید تور نوروزی

نقش اتحادیه‌های صنعتی در توسعه

شهرام سید قلعه، کارشناس ارشد اقتصادی، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داد، نوشت:

سابقه تشکل‌های صنفی و صنعتی در کشورهای توسعه یافته بالغ بر چند قرن است. در این کشورها اتحادیه‌های صنفی و صنعتی جایگاه ویژه و تاثیر گذاری در رشد و اعتلای صنعتی دارند و سال‌ها تجربه و فعالیت، این اتحادیه‌ها را قادر ساخته نقش مهمی در تسهیل ارتباط بین دولت‌ها و بخش مهمی از جامعه، ایفا نمایند.

در نظام اقتصادی که مبتنی بر مالکیت دولت بر صنعت نباشد. دغدغه دولت‌ها کنترل و نظارت بر بهره وری و ارزش آفرینی در صنعت و بنگاه‌های صنعتی است. آنچه صنعت را رشد می‌دهد و باعث توسعه پایدار می‌شود نه فقط رشد کمی بنگاهها بلکه رشد کیفی آنهاست. ایجاد ارزش افزوده منطقی و موثر در سطح بنگاه‌های صنعتی و تولیدی کلید توسعه و رشد صنعتی است. جمع این ارزش افزوده‌ها، ثروت واقعی را در جامعه افزایش می‌دهد و باعث قوی شدن کشور می‌گردد.

با توجه به اهمیت بهره وری و شکوفائی واحدهای صنعتی و تولیدی، نوع نگاه، برخورد و تعامل بین دولت‌ها و بدنه صنعتی و تولیدی کشور مسئله حساس و حائز اهمیتی است.

در کشورهای توسعه یافته یکی از وظایف مهم اتحادیه‌های صنعتی برقراری ارتباط و تعامل صحیح و کارا بین دولت و صنعت است. این اتحادیه‌ها توسط مدیرانی، انتخاب شده از سوی صاحبان صنایع و بنگاه‌ها اداره می‌شوند و کاملاً از جنس صنعت هستند. اتحادیه‌های صنعتی اگر در جایگاه واقعی خود شکل بگیرند و فعالیت کنند مزایا و دست‌آوردهای فرآوانی خواهند داشت.

تنظیم و تبیین قوانین کسب و کار، توسعه دانش فنی، ایجاد رونق و جلوگیری از رقابت های ناسالم و ویرانگر در صنعت، ایجاد تعامل هدف‌دار و موثر بین صنعت و سایر نهادها مثل دانشگاه، نمایشگاه‌های تجاری، مراکز دولتی، امور بین المللی و صنایع در سایر کشورها و… از جمله وظایف مهم اتحادیه‌های صنعتی است.

اتحادیه‌های صنعتی وقتی می‌توانند در توسعه و رشد اقتصادی کشور موثر باشند که بر اساس اصول مشخص و متداول با الگو برداری از نحوه کار، وظایف و اختیارات آنها در کشورهائی که تجربه موفق داشته اند سازماندهی شوند.

در کشور ما به دلایلی این نهادها حداقل به معنای واقعی خود شکل نگرفته‌اند. لذا هیچگاه تاثیر و کارائی لازم را نداشته اند.

شاید عدم اعتماد کافی دولت‌ها به صاحبان صنایع یا تمایل به حبس قدرت و ترس از تقسیم آن، همیشه مانعی بر سر شکل گیری صحیح و موثر اتحادیه‌های صنعتی بوده است.

در شرایط امروز جامعه ما، نیاز حکومت به مشارکت مردم برای پیش برد کشور بیش از پیش احساس می‌شود. اصولاً بدون مشارکت و حضور فعال مردمی اعتلای جامعه، توسعه و پیشرفت، رویائی بیش نیست.

مشارکت مردمی اگر بخواهد از حد شعار خارج شود نیاز به چهارچوب های تعریف شده و اصولی دارد.

اتحادیه‌های صنعتی اگر به معنی واقعی و درست پیاده سازی شوند یک چهارچوب بسیار مهم برای افزایش مشارکت صاحبان صنایع، بنگاه داران، کارآفرینان و مدیران صنعتی بخش خصوصی در پیشبرد توسعه صنعتی و نیل به اهداف متعالی کشور ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا