7 روش طلائی برای جلوگیری از فراموشی سریع مطالب درسی
رپورتاژآگهی
یکی از مسائلی که اغلب دانش آموزان و دانشجویان با آن درگیر هستند، فراموشی مطالب پس از گذشت مدت کوتاهی از مطالعه دروس است. به این صورت که با کوهی از انگیزه و انرژی سراغ تهیه کتاب کمک درسی و خرید کتاب زبان و… می روند، مطالعه را طبق روال معمول شروع می کنند، ولی بعد از گذشت یک الی دو هفته تنها درصد کمی از مطلب جدید در خاطرشان باقی می ماند. گاهی اوقات این فراموشی مساله مهمی نیست، و با مرور دوباره مطالب برطرف می شود، اما گاهی عواقب ناخوشایندی به همراه دارد، بخصوص اگر این اتفاق در زمان نزدیک به امتحانات ترم یا آزمون های مهم بیافتد. به همین دلیل ما قصد داریم در این مطلب چند راهکار طلائی و کاربردی برای تقویت حافظه کوتاه مدت و جلوگیری از فراموشی سریع مطالب درسی آموزش دهیم؛ پس با ما همراه شوید.
چرا بیشتر مطالبی را که می خوانیم، فراموش می کنیم؟
در تعریفی ساده، فراموشی به این معنا است که مطالب درسی که مطالعه می کنید، از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل نمیشود. در واقع هر اطلاعات ارزشمندی، اگر در حافظه حسی و کوتاه مدت تان شما باشد، در فرآیند فراموشی به حافظه بلند مدت منتقل نمی شود. مهم ترین عامل تاثیرگذار در فراموشی، دوره نکردن مطالب درسی است. حافظه کوتاه مدت که حافظه اصلی یا فعال هم نامیده می شود، حافظه ای است که در مدت ۳۰ ثانیه تا چند روز تولید میشود. از آنجایی که حافظه کوتاه مدت باید در مدت زمان کمتری به خاطر آورده شود، توانایی مغز برای ذخیره این نوع حافظه کمتر است، در نتیجه مطالب در این بخش بصورت موقت ذخیره می شوند و اگر در این مدت کوتاه وارد حافظه بلند مدت نشوند، فراموش خواهند شد. مثلا فرض کنید بعد از خرید کتاب دانشگاهی مورد نیازتان، یک فصل از آن را مطالعه کرده اید. اگر طی مدت زمان 24 تا 72 ساعت بعد از اولین مطالعه، مطالب را دوره نکنید به سادگی بیش از 80% آن را فراموش خواهید کرد!
چگونه از فراموشی مطالب خوانده شده، جلوگیری کنیم؟
تکنیک های مختلفی برای جلوگیری از فراموشی سریع مطالب وجود دارد. تکنیک هایی که بوسیله آنها مطالب در ذهنتان تثبیت شده و به حافظه بلند مدتتان سپرده خواهد شد. در این زمینه کتاب های مختلفی تالیف شده که می توانید با مراجعه با فروشگاه اینترنتی فرآموز به آنها دسترسی داشته باشید، ولی ما در ادامه به مهمترین آنها پرداخته ایم:
- در هنگام مطالعه دروس، یادگیری و به خاطر سپردن مطالب، ابتدا باید به پیش نیاز آن درس دقت کنید. اگر پیش نیاز را مطالعه نکنید، حفظ کردن مطالب جدید برایتان فایده ای ندارد و احتمال اینکه درس را فراموش کنید بسیار زیاد است!
- بهتر است هنگام مطالعه دروس، تمرین و تست زیاد انجام دهید، تا هیچ گونه نکته مبهمی در ذهنتان باقی نماند.
- یک راهکار عالی برای جلوگیری از فراموشی درس ها، مرورهای منظم و پی در پی مطالب است.
- سعی کنید بین مطالبی که قبلا آنها را حفظ کرده اید، و مطالب جدید ارتباط برقرار کنید.
- برای به خاطر سپردن بیشتر مطالب در ذهن، باید با تمرکز بیشتری مطالعه داشته باشید.
- حین مطالعه دروس باید سخت کوش باشید و از ابزارهای کامل یادگیری مثل خرید کتاب کمک درسی، حاشیه نویسی، نکته برداری و خلاصه نویسی هم استفاده کنید.
7 راهکار موثر در جلوگیری از فراموشی مطالب خوانده شده
درمان فراموشی مهمترین مساله ای است که ذهن بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان را به خود درگیر کرده است. اگر راهکارهایی را که در بخش قبل برایتان توضیح دادیم، اجرا کردید و به نتیجه نرسیدید، در ادامه با ما همراه شوید تا 7 راهکار طلائی را به شما شرح دهیم که قطعا بعد از اجرای آنها، به نتیجه مطلوب خواهید رسید:
- یادداشت کردن کارهای روزانه در یک دفترچه
یک روش ساده اما موثر برای درمان فراموشی، یادداشت کردن کارهای روزانه در یک دفترچه است. این روش به شما کمک می کند که هر چیزی را که فراموش کرده اید، با مراجعه به دفترچه آن را مجدد به یاد آورید.
- استفاده از تقویم برای برنامه ریزی بلند مدت
نوشتن کارها و وظایف محوله روی یک تقویم به شما کمک می کند که بتوانید برای برنامه ریزی بلند مدت از آن استفاده کنید. علاوه بر این، یادداشت کردن کارها و وظایف روی تقویم باعث می شود که آنها را فراموش نکنید.
- استفاده کردن از دست مخالف
تحقیقات علمی نشان داده که استفاده کردن از دست مخالف، یا بعبارتی سمت چپ مغز می تواند تاثیر مثبتی بر روی تقویت حافظه و درمان آن داشته باشد.
- ترسیم کردن کارهای خود در ذهن
بهترین روش این است که قبل از انجام کار، آن را در ذهن خود ترسیم کنید، و سپس آن را انجام دهید. مانند خرید کتاب کمک درسی که شما اول نقشه خرید را در ذهن خود ترسیم کنید که چه نوع کتابی مناسب بوده و سپس نسبت به خرید آن اقدام کنید.
- ورزش و تحرک بدنی
بهترین راه برای درمان فراموشی ورزش کردن است. انجام فعالیت های بدنی و ورزشی خطر ابتلا به بیمارهای قلبی و عروقی را کاهش می دهد و استرس و تشویش را برطرف می کند. استرس و اضطراب یکی از علل فراموشی بوده که با ورزش کردن می توانید آن را کاهش دهید.
- حل کردن جدول یا پازل
حل کردن جدول و انجام بازی های فکری و تحلیلی مانند پازل و سودوکو برای درمان فراموشی و تقویت حافظه بسیار موثر است.
- مراجعه به دکتر
اگر هر کدام از روش های بالا در فراموشی تاثیری نداشت، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در مجموع مشکل فراموشی ممکن است به صورت موقتی برای همه افراد پیش بیاید، و در اکثر مواقع این مشکل با روش هایی قابل کنترل و درمان است. ولی توجه داشته باشید که مشکلات جدی تر فراموشی و فراموشی های طولانی مدت، نیاز به کمک گرفتن از پزشک متخصص می باشد. امیدواریم آنچه در این مطلب برای شما مطرح کردیم، مفید و کاربردی بوده باشد. اگر به مطالعه بیشتر در این مورد علاقه دارید، می توانید به سایت فرآموز faramoz.com مراجعه کنید.