خرید تور نوروزی

نقش برادر ابراهیم رئیسی در نوسانات قیمت دلار چقدر است؟

/ گزارش انصاف نیوز /

سرویس اقتصادی انصاف نیوز: ریشه اصلی نوسانات ارزی در چند دهه اخیر ایران نامعلوم است و هیچ مقام مسئولی به صراحت درباره علت العلل این مشکل سخن نمی‌گوید. تا همین چند ماه پیش، برخی رسانه‌های اصولگرا ادعا می‌کردند عمده‌ترین علت نوسانات ارزی دولت حسن روحانی، برادر رئیس جمهوری یعنی حسین فریدون بوده است. ادعایی که بارها در سریال گاندو تکرار شد.

این روزها و در حالیکه ابراهیم رئیسی با وزرای کابینه خود در حال کنترل ابعاد مختلف امور اجرایی کشور است، نرخ ارز شیب افزایشی به خود گرفته است و گویا بازار هنوز نسبت به آینده مثبت برجام و مذاکرات اطمینان ندارد و درست مانند روزهای آغاز مذاکرات برجام بازار ارز خیلی سریع نسبت به اخبار مثبت و منفی واکنش نشان می‌داد، این روزها نیز هر خبر امید بخشی می‌تواند تلاطم بازار ارز را کاهش دهد.

در همین رابطه مقایسه واکنش بازار ارز به ریاست جمهوری حسن روحانی و ابراهیم رئیسی می‌تواند گواه بیم و امید این بازار نسبت به آینده کوتان مدت و میان مدت ایران باشد.

بازار ارز، امیدوار به حضور حسن روحانی

تحولات ارزی در ماه‌های اول انتخاب و ریاست جمهوری حسن روحانی- قیمت بازار آزاد

به خرداد 1392 برویم. روزهایی که هنوز آینده مذاکرات ایران با جهان در هاله‌ای از ابهام قرار داشت. نرخ دلار در خرداد 1392 رقمی حدود 3565 تومان بود. پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پیروزی حسن روحانی روند نزولی قیمت دلار آغاز شد. به فاصله یک ماه، در حالیکه هنوز حکم حسن روحانی حتی تنفیذ هم نشده بود دلار نزولی شد و به قیمت 3200 تومان رسید.

 مرداد همان سال، در زمانی که روحانی خود را برای تنفیذ آماده می‌کرد، بازار ارز کاملا نسبت به تعامل ایران با جهان و بهبود وضعیت اقتصادی امیدوار بود و روند نزولی ادامه داشت و دلار به زیر 3200 تومان رفت و در شهریور 1392 نیز دلار در محدوده 3200 تومان باقی ماند. با تعیین کابینه حسن روحانی و مشخص شدن مردان اقتصادی و دیپلمات کابینه دلار به قیمت زیر 2900 تومان رفت. این روند کاهشی نشان می‌دهد بازار نسبت به عملکرد کابینه اول حسن روحانی امیدوار بود.

اما قیمت ارز در دولت روحانی همیشه نزولی نبود و به اعمال تحریم‌های آمریکا و برهم خوردن برجام، روند افزایش ارزش پول ملی متوقف شد و نرخ ارز سیر صعودی به خود گرفت. هرچند رسانه‌های اصولگرا بیشتر تلاش می‌کردند افزایش قیمت ارز را متوجه برادر رئیس جمهوری و دلال‌های ارز کنند اما بعید به نظر می‌رسد تعدادی دلال توانایی تاثیرگذاری عمده در بازار بزرگ و گسترده ارز را داشته باشند.

واکنش بازار ارز روزهای نخست ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی

نوسانات قیمت دلار در ماه‌های نخست انتخاب و ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی- قیمت بازار آزاد

در مقام مقایسه، بازار واکنشی کاملا متفاوت به انتخاب ابراهیم رئیسی نشان داد و هرچه نفرات تیم اقتصادی و دیپلمات ابراهیم رئیسی مشخص‌تر شد، واکنش‌ها هیجانی‌تر و ناامیدانه‌تر شد. اگر به سراغ آرشیو نوسانات قیمت ارز برویم، خواهیم دید، در خرداد 1400 در حالیکه انتخاب ابراهیم رئیسی آشکار بود و تردیدی در این رابطه وجود نداشت، قیمت دلار شیب صعودی به خود گرفت و به عدد 22349 تومان رسید. ابراهیم رئیسی انتخاب شد و در تیر ماه دلار به 24270 تومان رسید و رشدی حدود 2 هزارتومانی داشت. این رشد قیمت در مرداد و شهریور ادامه پیدا کرد و در اول مهر به عدد 27680 تومان رسید. رشدی 5 هزارتومانی در طی حدود 90 روز نشان می‌دهد که بازار امیدی به گشایش‌های ارزی ندارد.

سرمایه گذارا کلان به دقت تحولات ایران و جهان را رصد می‌کنند و نسبت به وارد یا خارج کردن سرمایه‌های ارزی خود حساس هستند و چند نوساناتی می‌توانند زنگ خطری برای جامعه باشد و اگر نرخ ارز همچنان در حال صعود است، این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاران هنوز پالس مثبتی نسبت به آینده اقتصاد بدست نیاورده‌اند و یا هنوز متوجه برنامه اقتصادی و دیپلماتیک تیم دولت سیزدهم نشده‌اند.

نقش برادر ابراهیم رئیسی چیست؟

در روزهایی که غرب با تحریم ایران منجر به افزایش قیمت دلار می‌شد، رسانه‌های اصولگرا و صدا و سیما ادعا می‌کردند برادر حسن روحانی عامل افزایش قیمت دلار است. آنها اختلالات و نواسانات ارزی را به دستکاری حسین فریدون و رفقایش نسبت می‌دادند غافل از آنکه سازو کارهای تعیین قیمت تعادلی دلار بسیار پیچیده‌تر از آن است که چند نفر بتوانند برای آن تعیین تکلیف کنند. جریان رسانه‌ای اصولگرا با انحراف اذهان از دلایل اصلی افزایش قیمت ارز باعث شدند، افکار عمومی از شناسایی دلایل عمده این نوسانات غافل شود و درک نادرستی از این مقولات داشته باشد. اما جریان رسانه‌ای اصولگرا در آن زمان نمی‌خواست به علت العلل افزایش قیمت ارز اعتراف کند و لذا تلاش می‌کرد آدرس غلط بدهد.

حال سوال اینجاست نواسانات و رشد قیمت دلار در 90 روز را باید متوجه برادر ابراهیم رئیسی دانست یا خیر؟ آیا می‌توان رشد 5هزار 300 تومانی قیمت دلار طی 60 تا 70 روز را به برادر یا خانواده ابراهیم رئیسی نسبت داد؟

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. این چه سفسطه ایه !؟ بالابردن دلار آسانترین راه دولت برای جبران موقت کسری بودجه بود و برخی از برادر ها هم در بیشتر بالا رفتن آن نقش داشتند که اظهر من الشمس است. این که دیگر توهم توطئه نیست

    8
    10
    1. ارزش پول ملی با میزان تولید ناخالص داخلی نبست مستقیم دارد و هرچه تولید ناخالص داخلی بیشتر باشد ارزش پول ملی بیشتر و نرخ برابری آن باارز های خارجی بیشتر می شود، با فروش نفت دپو شده ایران در اوایل دولت روحانی یک مرتبه یک جهشی در تولید ناخالص داخلی نمایان شد و همین مسئله باعث افت قیمت دلار در برابر پول ملی گردید

      8
      3
  2. سلام …. اصولگرایان فلان کردند …. اصلاح طلبان …. شما که اسم انصاف نیوز بر خود گذاشته اید بدون سو گیری و بدون توهین تحلیل کنید تا به تقویت ایران عزیز کمک کنید نه ….روزبه

    9
    8
  3. علت نوسانات نرخ ارز در سالهای اخیر ، عدم پذیرش ، رعایت و اجرای کامل قوانین FATF بویژه مقررات مربوط به اعتبار سنجی و اهلیت سنجی (KYC and DILIGENCE) بوده و هست ، که موجب شد میلیاردها دلار پول با منشاء نامعلوم در پانزده سال اخیر وارد کشور و پس از تبدیل در قالب سپرده های بلندمدت (شبه پول ) وارد سیستم بانکی شود . در سال ۹۶ مجموع سپرده های بلند مدت حدود هشتصد و چهل هزار میلیارد تومان بود که بخش قابل ملاحظه ای از این مبلغ مربوط به اتباع بیگانه بود و چون کشور بدلیل تحریمها با محدودیت ارزی مواجه بود ، مسولین با ناآگاهی از ورود این پولها استقبال می کردند ، غافل از اینکه ورود این اسب تروای ارزی بدون نظارت استاندارد میتواند عواقب داشته باشد . بعد از خروج ترامپ از برجام در اوایل سال ۹۷ ، بطور غیر منتظره ، پولهای کاشته شده در درون آن اسب تروا ، فرمان خروج یافتند و از آنجا که منشاء این پولها ارز بود ، تعادل عرضه و تقاضا را بشدت به نفع تقاضا بر هم زدند ، بطوریکه نرخ بصورت لحظه ای بالا میرفت و به هر قیمت پیشنهادی پاسخ میداد . نگارنده در همان موقع شاهد ابطال فله ای سپرده های ریالی و سرازیر شدن آنها به سمت بازار ارز بودم . بانک مرکزی که در شوک ناگهانی ارز فرو رفته بود ، به همان شیوه های مالوف و اقتصاد ویران کن زمان احمدی نژاد متوسل شد و تلاش کرد با سرازیر کردن دلارهای نفتی به کف بازار و حراج سکه و سپس امنیتی کردن بازار و بگیر و ببند و اعدام چند نگونبخت دست چندمی بعنوان سلطان چه و چه ، جلوی رشد تصاعدی قیمتها رابگیرد که البته نشد که نشد و تا همین لحظه هم نفهمیدند از کجا خوردند و می خورند و با لجاجت و نادانی (که امیدوارم عاملش این دو باشد) با مخالفت و تعلل در تصویب و اجرای کامل مقررات ضد پولشویی تحت عناوین بی ربط کمک به مقاومت و غیره ، آب به آسیاب رقیبان منطقه ای و همان دشمنانی که ادعای مبارزه با آنان را دارند ، میریزند.
    به ابعاد فساد و باندهای مافیایی برخاسته از این سیاست نابخردانه نمی پردازم که مثنوی هفتاد من کاغذ است.
    والسلام من اتبع هدی .

  4. والا پر رو تر از اصلاح طلب ها ندیدم ، خوبه حسین فریدون زندون تشریف دارن و فساد ایشون رو شد ، تو بگو یک دهم در صد وقتی برادر روحانی فاسد بود و خودش نفهمید این شخص به هیچ دردی نمی خوره

    حالا شما یه جواب بده جناب سر دبیر که احتمالا این نظر رو هم منتشر نمی کنی ، این دولت 8 سال عضو دائم شدن شانگهای رو به FATF ربط می داد حتی واردات واکسن رو ، چی شد پس ؟ رئیسی معجزه کرد یا روحانی و اصلاح طلب جماعت ناتوان و فقط ژست بگیر و بخور و بخواب طوره ؟

    1
    2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا