واکنش ایران، آمریکا و اروپا به گزارش تازهی آژانس
تسنیم نوشت: گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید ایران اجازه داده تا تجهیزات رصد از تاریخ 20 تا 22 سپتامبر (29 تا 31 شهریور) تحت سرویس قرار بگیرد.
این گزارش همچنین مدعی است ایران اجازه نداده تا تجهیزات رصد کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در مجتمع تسا کرج سرویس شود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین مدعی شده تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ تسا نقض بیانیه مشترکی است که در روز 12 سپتامبر (21 شهریور) با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران حاصل شد.
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین به دنبال گزارش شب گذشته مدیرکل آژانس درخصوص عدم اجازه ایران برای نصب مجدد دوربینهای نظارتی در مجتمع تسای کرج، در توئیتهایی نوشت: عمیقا مایه تاسف است که بعد از سه اقدام خرابکارانه تروریستی در تأسیسات هستهای ایران در طول یک سال گذشته، آژانس هنوز این اقدامات شرورانه را، برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس و مجمع عمومی سازمان ملل و حتی به خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسان اش، محکوم نکرده است.
وی افزود: هر تصمیم ایران در مورد تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از اینرو، آژانس نمیتواند و نمیبایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود.
غریب آبادی تصریح کرد: بیانیه مشترک 12 سپتامبر رئیس سازمان انرژی اتمی و مدیرکل آژانس نیز با حسن نیت ایران و با هدف جایگزینی کارتهای حافظه “تجهیزات مشخص شده” حاصل شد. اقدامات آژانس برای اجرای این هدف نیز از 20 تا 22 سپتامبر انجام گردید.
وی گفت: در طول گفتوگوها در تهران و اخیرا در وین نیز به طور واضح خاطرنشان گردید از آنجا که تحقیقات امنیتی و قضایی در مورد مجتمع تسای کرج همچنان ادامه دارد، تجهیزات نظارتی این مجتمع در زمره تجهیزات تحت سرویس فنی قرار نمیگیرند. به همین خاطر بود که از عبارت “تجهیزات مشخص شده” در بیانیه مشترک استفاده گردید. از اینرو، گزارش 26 سپتامبر مدیرکل آژانس دقیق نبوده و قطعا فراتر از تفاهمات حاصله برابر بیانیه مشترک میباشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت در پاسخ به انتشار گزارش غلط آقای گروسی مدیرکل آژانس، نامهای برای آژانس ارسال و نسبت به این اقدام غیرسازنده اعتراض شده است.
کمالوندی توضیح داد: آقای گروسی و همکاران ایشان بهخوبی میدانند که تفاهم صورتگرفته در قالب بیانیه مشترک، مشمول تجهیزات نظارتی (دوربینهای) مجتمع کرج به این دلیل که در نتیجه خرابکاری تیرماه این مجتمع همچنان تحت تحقیقات امنیتی قرار دارد، نمیگردید.
وی گفت: درخواست تعمیم تعویض کارتهای حافظه به دوربینهای این مجتمع در سفر مدیرکل به تهران و نیز در دیدار حاشیه کنفرانس عمومی وین مطرح شده بود که در هر دو بار ضمن ارائه توضیحات توسط مهندس اسلامی، پاسخ منفی و مخالفت ایران را بهدنبال داشت. کمالوندی توضیح داد که درج واژه “مشخصشده” مقابل کلمه تجهیزات به همین منظور و با هدف مستثنی شدن این مجتمع از سرویس و تعویض کارتهای حافظه صورت گرفته است.
سخنگوی سازمان یادآوری نمود که در دیدار وین هنگامی که بار دیگر مدیرکل درخواست سرویس دوربینهای مجتمع کرج را مطرح نمود، مهندس اسلامی با صراحت کامل و ذکر دلایل مطرحشده در جلسه قبل، تعمیم تعویض کارتهای حافظه به مجتمع یادشده را ناممکن و خارج از چارچوب بیانیه مشترک اعلام نمود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران متذکر شد که ضرورت دارد مسئولین این سازمان بینالمللی با پرهیز از موضعگیریهای هدفمند سیاسی، گزارشات غلط و مغرضانه، روند سازنده ایجادشده بهدنبال مراودات اخیر ایران و آژانس را تخریب نکنند.
ایسنا نوشت: نماینده آمریکا در شورای حکام امروز در بیانیهای در واکنش به ادعای اخیر آژانس مبنی بر عدم ایجاد دسترسی از سوی ایران به سایت تسای کرج، خواستار ایجاد دسترسی به «مکانهای لازم» شد.
به نقل از خبرگزاری رویترز، آمریکا در بیانیهای در یک جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما از ایران میخواهیم بدون تاخیر بیشتر، دسترسی لازم را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدهد.
در این بیانیه آمده است: اگر ایران این کار را نکند، در روزهای آتی با دیگر اعضای شورا به دقت درباره پاسخی مناسب به آن رایزنی خواهیم کرد.
سه کشور اروپایی در بیانیهای از ایران خواستند تا فورا اجازه دسترسی به سایت کرج را برای آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم کند.
تروئیکای اروپایی در بیانیهای که روز دوشنبه منتشر شده، آورده اند: فرانسه، آلمان و انگلیس از رافائل گروسی برای گزارش روز یکشنبه ۲۶ سپتامبر به اعضای شورای حکام درخصوص توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رابطه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارتی پیرامون تعهدات هستهای ایران سپاسگزار هستند.
در ادامه بیانیه آمده است: ما شدیدا نگران این هستیم که ایران به طور کامل توافقی را که در تاریخ ۱۲ سپتامبر با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به آن رسیده بود اجرا نکرده است و مدیرکل را مجبور ساخته تا تنها در عرض دو هفته گزارشی را درخصوص عدم پایبندی صادر کند. اگر ایران نگذارد تا آژانس اتمی دوربینها در کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ کرج جایگزین کند، آژانس اتمی توانایی تثبیت مجدد تداوم اطلاعات در آینده را از دست خواهد داد. ما از ایران میخواهیم که فورا دسترسی به تاسیسات کرج را برای آژانس اتمی مهیا کند و اجازه دهد دوربینها تعویض شوند.
تروئیکای اروپایی در ادامه نوشتهاند: توافق ۱۲ سپتامبر نشان داد که ایران توافق کرده تا با دیدگاه حل مشکلات در رابطه با تعهدات قانونیاش ذیل توافق جامع پادمانی، بیش از پیش به گفتوگوهای سطح بالا با آژانس اتمی مشغول شود. ما از ایران میخواهیم که فورا به این گفتوگوهای سطح بالا مشغول شود و با دیدگاه حصول پیشرفت سریع و ملموس همکاری کاملی با تحقیقات داشته باشد.
در انتهای بیانیه آمده است: این مشکلات بر توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای انجام وظایفش و ایفای نقشی که ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به این سازمان واگذار شده، تاثیر میگذارند. ما طی روزهای آتی به رایزنی با شرکای درخصوص گامهای آتی و تصمیمگیری درخصوص اقدمات مناسب خواهیم پرداخت.
انتهای پیام