واکنش مدیرکل آژانس به مخالفت جمهوری اسلامی با دسترسی به «تسا»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهان دسترسی به مجتمع «تسا» در کرج شد.
بهگزارش انصاف نیوز، رافائل گروسی با اشاره به مخالفت جمهوری اسلامی با دسترسی آژانس به مجتمع تسا گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران درخواست میکند تا به آن چه که با آنها در روز یکشنبه ۱۲ سپتامبر توافق کردم احترام بگذارند. ما توافق کردیم که ما بتوانیم تمامی تجهیزات خود را در آن جا سرویس کنیم.
بهنوشتهی فارس، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با برنامه «هاردتاک» (گفتوگوی صریح) شبکه انگلیسی «بی بی سی» خواهان دسترسی کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تأسیسات هستهای ایران شد.
وی در بخشی از این مصاحبه درباره گزارش اخیر در خصوص تجهیزات آژانس در سایت «تسا» در کرج گفت: «شما قبلاً گفتید که این درخواست آمریکاییهاست، خیر، این درخواست آمریکاییها نیست این درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) است. آمریکاییها درخواست نمیکنند، من درخواست میکنم. آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران درخواست میکند تا به آن چه که با آنها در روز یکشنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور ماه) توافق کردم احترام بگذارند. ما توافق کردیم که ما بتوانیم تمامی تجهیزات خود را در آن جا (تأسیسات هستهای ایران) سرویس کنیم، شما به دوربینهایی که در آنجا نصب شده اشاره میکنید که این همه تجهیزات نیست و بخشی از آن است و شامل تمامی (تجهیزات) نمیشود و بخشی از آن است و بیشتر از این حرفها است».
*محدود شدن توانمندیهای بازرسی آژانس، بازگشت به توافق را دشوار میکند
وی در بخشی از این گفتوگو با تأکید بر لزوم گسترش دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهای ایران گفت: «احتمال بازگشت به توافق در صورت محدود شدن توانمندیهای بازرسی آژانس بسیار دشوار خواهد بود بنابراین ما تلاش میکنیم که آنها (بازرسان) را در آنجا حفظ کنیم، ما آنها (بازرسان) را در آنجا داریم».
برای دسترسی کامل به تأسیسات هستهای ایران فشار میآوریم
گروسی همچنین در خصوص سفر اخیر خود به ایران و دیدار با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «ما برای دسترسی کامل (به تأسیسات هستهای ایران) فشار میآوریم. بعنوان بخشی از این سفر با ایران توافق کردیم که به زودی برای دیدار احتمالی با (ابراهیم رئیسی) رئیسجمهور ایران و وزیر خارجه به ایران بازگردم».
امیدوارم به زودی با رئیسی و امیرعبداللهیان در ایران دیدار کنم
وی در ارتباط با مواضع دولت جدید جمهوری اسلامی در خصوص مسائل هستهای گفت: «همانطور که گفتید این یک دولت جدید است که نظرات قاطعانهای در خصوص مسائل هستهای، همکاری با آژانس و به طور کلی جامعه بینالملل دارد و بنابراین من به آنها گفتم و آنها موافقت کردند که به زودی ملاقاتی با آنها داشته باشم. ما نیاز داریم که یکدیگر را بشناسیم. نیاز داریم که گفتوگویی را آغاز کنیم».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص تمایل خود برای دیدار با مقامهای فعلی دولت ایران گفت: «من با دولت قبلی ایران کار کردم و هماکنون یک دولت جدید روی کار آمده است…میخواهم با آنها نشست برگزار کنم و به حرفهای آنها گوش کنم و ببینم که چه نظراتی دارند. امیدوارم که آنها نیز به حرفهای من گوش کنند».
قرار نیست سانتریفیوژهای ایران متوقف شود
مجری شبکه «بی بی سی» در سؤالی به اظهارات اخیر «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی اشاره کرده بود که گفته بود، جامعه جهانی، سانتریفیوژهای ایران را متوقف نکرده است، که گروسی در پاسخ به این سؤال گفت: «قرار نیست سانتریفیوژها متوقف شوند زیرا جامعه بینالمللی موافقت کردند که ایران بتواند تا یک سطح خاص غنیسازی اورانیوم انجام دهد. برخی کشورها (رژیم صهیونیستی) نظرات متفاوتی دارند و آنها میخواهند که ایران هیچ اقدامی انجام ندهد اما چنین چیزی موضوع بحث من نیست».
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه چهارم مهرماه در آخرین گزارش خود درباره راستیآزمایی و نظارت در ایران به کشورهای عضو اعلام کرد که ایران از روزهای ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (۲۹ تا ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربینها در تمامی مکانهای ضروری در ایران به جز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج تعویض شود.
بنا بر اعلام سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گزارش گروسی آمده است که ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربینهای نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرده که تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ تسای کرج بر خلاف شرایط توافق شده در بیانیه مشترکی است که ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) با «محمد اسلامی» مدیر کل سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور ایران حاصل شده است.
گروسی تکرار کرده که تمامی فعالیتهای اشاره شده آژانس در بیانیه مشترک برای تمامی تجهیزات تعریف شده آژانس و تاسیسات و مکانهای ایران برای حفظ ادامه اطلاع (از برنامه هستهای ایران) ضروری است.
در پی انتشار گزارش رافائل گروسی، کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، در یک رشته توییت نوشت: عمیقا مایه تاسف است که بعد از سه اقدام خرابکارانه تروریستی در تأسیسات هستهای ایران در طول یک سال گذشته، آژانس هنوز این اقدامات شرورانه را برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس و مجمع عمومی سازمان ملل و حتی به خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسانش، محکوم نکرده است.
غریب آبادی ادامه داد: هر تصمیم ایران در مورد تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از این رو، آژانس نمیتواند و نمیبایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود.
انتهای پیام