خرید تور نوروزی

بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سلامت روان

رپورتاژآگهی

هوش هیجانی یکی دیگر از جنبه‌ های هوش انسانی است. هوش احساسی که به آن EI نیز می‌ گویند، اغلب به عنوان هوش هیجانی یا EQ شناخته می‌ شود. سلامت روان و حتی جسم در گرو این هوش است.

هوش هیجانی نه تنها بر روی سلامت روانی تاثیر دارد، بلکه بر روی بهبود بیماری‌ های قلبی و همچنین کنترل بهتر دیابت و سایر بیماری‌ های مزمن، تاثیر شگرفی دارد. حتی افراد مسنی که هوش هیجانی بالایی دارند، کمتر دچار اضطراب و افسردگی می‌ شوند. در این مطلب به رابطه بین هوش هیجانی و سلامت روان پرداخته و این موضوع را بررسی می‌ کنیم.

هوش هیجانی چیست؟

اگر بخواهیم به طور خلاصه گریزی به هوش هیجانی بزنیم، هوش هیجانی در واقع توانایی درک احساساتی است که درون خود و دیگران می‌ بینیم. این احساسات را باید برای هدایت ذهن و اندیشه به کار برد. افرادی که هوش احساسی یا هیجانی بالایی دارند، به خوبی می‌ توانند احساسات خود را کنترل کرده و مسئولیت پذیری بیشتری در قبال آرامش روانی خود دارند. آنها حتی می توانند احساسات دیگران را تجزیه و تحلیل و درک کنند. برای سنجش میزان هوش هیجانی، تست هوش هیجانی انجام می شود. تحقیقات نشان داده است، افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، از نظر روحی و جسمی نیز افراد سالم‌ تری هستند.

اگر می‌خواهید بدانید هوش هیجانی شما در چه وضعیتی است می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید:

تست هوش هیجانی بار-آن

در ادامه بیشتر در مورد ارتباط بین هوش هیجانی و سلامت روحی و روانی صحبت خواهیم کرد.

رابطه بین هوش هیجانی و سلامت روان

هوش هیجانی هوشی نیست که از بدو تولد آن را داشته باشیم، بلکه به مرور زمان با توجه به کسب تجربه‌ های فردی امکان رشد و افزایش آن وجود دارد. این نوع هوش که اکتسابی است با بزرگ‌ شدن فرد و رسیدن به بلوغ اجتماعی به تکامل بیشتری خواهد رسید.

هوش هیجانی  رابطه مستقیمی با سلامت روان افراد دارد. تحقیقات نشان داده است که افراد بزرگسالی که دارای سطح بالایی از هوش هیجانی هستند، کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌ های روحی مانند افسردگی و اختلالات مربوط به اضطراب هستند.

تحقیقات زیادی بر روی افرادی که دارای اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات مربوط به وسواس فکری و عملی هستند، انجام شده است و طبق نتایج آن این افراد سطح پایینی از هوش هیجانی دارند.

به این ترتیب رفتار شناسان متوجه شده‌ اند که هوش هیجانی یا احساسی رابطه مستقیمی با سلامت روانی دارد. این رابطه مستقیم بوده و هرچه این هوش بالاتر باشد، فرد از سلامت روانی بیشتری برخوردار است. یا برعکس هرچه فرد سلامت روان بالاتری داشته باشد، هوش احساسی بالاتری هم دارد.

سلامت روانی و افزایش سن

انسان موجودی اجتماعی است. در طول زندگی خود وارد اجتماع‌ ها و گروه‌ های زیادی می‌ شود. هر کدام از این محیط‌ ها این پتانسیل را دارند که تجربه جدیدی را به فرد منتقل کنند. کودک خردسالی را در نظر بگیرید که با ترکیدن بادکنکش تا چه اندازه غمگین و گریان خواهد بود. اما آیا یک فرد بزرگسال نیز چنین واکنشی را نشان می‌ دهد؟ بدون شک پاسخ منفی است.

بنابراین هر فرد به موازات جامعه‌ ای که در آن زندگی می‌ کند، تجربیاتی را کسب می‌ کند. ذهن انسان این تجربیات را در کنار هم قرار می‌ دهد و برای کنترل احساسات و درک افراد دیگر از آن استفاده می‌ کند.

به مرور زمان و افزایش سن، فرد با دوستان خود بیشتر وقت می‌ گذراند، ازدواج می‌ کند، دانشگاه می‌ رود و برای رفاه خود تلاش می‌ کند. این موارد نه در همه اما در برخی افراد به افزایش هوش احساسی نیز کمک می‌ کند. بنابراین همان طور که توضیح دادیم، انتظار می‌ رود با افزایش سن فرد، هوش هیجانی و احساسیش نیز ارتقا پیدا کند. دیگر تمام شدن آبنبات و حتی خراب شدن ماشین به یک فاجعه احساسی تبدیل نخواهد شد.  بلکه فرد آنقدر از نظر روانی احساسی دارای قدرت تحلیل است که نه تنها بحران‌ ها را رد می‌ کند، بلکه از آن برای بهبود روابط و رفاه زندگی خود نیز استفاده می‌ کند.

نتیجه این فعل و انفعالات، بزرگسالی است که نه تنها به بلوغ اجتماعی رسیده است، بلکه از سلامت روحی و روانی بالایی نیز برخوردار است.

هوش هیجانی سلامت روان ما را کنترل می‌ کند

هوش هیجانی به قدری قدرتمند است که می‌ تواند جریانات ذهنی را نیز هدایت کند. از یک اتفاق بد یک تجربه خوب بسازد و یا یک مشکل ساده را به بزرگترین مختل کننده زندگی تبدیل کند.

به دلیل وجود هوش احساسی بالا است که افراد مختلف در برابر یک مشکل مشترک، واکنش‌ های متفاوتی از خود نشان می‌ دهند. هرچه واکنش روحی و روانی فرد شدیدتر باشد، هوش هیجانی کمتری دارد.

دنیا به افرادی با هوش هیجانی بالا نیاز دارد

جهان امروز پر از مشکلاتی است که اگر بخواهیم با دید منفی به آن نگاه کنیم، باید شاهد خودکشی روزانه هزاران آدم باشیم. البته که خودکشی و افرادی که خودکشی ناموفق داشته‌ اند، روز به روز در حال افزایش است، اما هنوز دلایلی برای زندگی وجود دارد.

هوش هیجانی بالا به افراد کمک می‌ کند احساس امنیت، ثبات عاطفی و سلامت روحی و حتی جسمانی را برای خود فراهم کنند. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، دنیا را با شیوه بهتری اداره می‌ کنند. ذهن‌ های سالم و روشن بین هستند که دنیا را به جای بهتری برای بقیه تبدیل می‌کنند. در نهایت میتوان گفت دنیا به افرادی نیاز دارد که هوش هیجانی بالایی دارند تا امیدی باشند برای آینده‌ ای خوش بینانه‌تر. دکتر یحیی علوی از جمله اساتید و محققان مطرح در حوزه هوش هیجانی است که می‌توانید برای افزایش هوش هیجانی خود، در دوره های آموزش هوش هیجانی شرکت کرده و همچنین مطالب او را در پیج اینستاگرامش و مدرسه کسب و کار آیا دنبال کنید.

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا