حال بد دلار در هفته گذشته
هفته گذشته چند اتفاق مهم اقتصادی داشت. شاخص بورس علیرغم اینکه در هفته دوم آبان حال ناخوشی داشت در یک روز 42 هزار واحد رشد کرد و اغلب سهامداران را امیدوار کرد. هرچند در روزهای بعدی هفته تکرار نشد و شاخص نوساناتی اندک داشت. ابراهیم رئیسی در این جلسه از اقتصاددانان پرسیده است: چرا شاخص های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟ چرا تورمی که قرار بود تک رقمی شود اتفاق نیفتاده است؟ چرا ده ها میلیارد دلار یارانه پنهانی که دولت پرداخت می کند، مردم آثار مطلوب آن را در زندگی خود نمی بینند؟ چرا باوجود هزاران هزار میلیارد تومان مصارف دولت در ۸ سال گذشته، رشد اقتصادی کمتر از یک درصد داشته ایم؟
از نکات جالب این جلسه آن است که پاسخ اقتصاددانان از سوی رسانههای رسمی منتشر نشده است و تنها سخنرانی کوتاه رئیس جمهوری روی خروجی خبرگزاریهای رسمی رفته است.
آینده مبهم دلار
مهمترین اتفاق اقتصادی هفته گذشته خبرهای نگران کننده دلاری بود. آینده مبهم دلار مردم و تجار را نگران کرده است. شنبه و یکشنبه این هفته دلار، قیمتش افزایش پیدا کرد. با نزدیک شدن قیمت دلار به عدد 27 هزار و 900 تومان، این نگرانی در فعالان بازار به وجود آمد که از نظر روانی خریداران خرد به خرید دلار تمایل پیدا کنند.فعالان بازار معتقدند از نظر روانی، ورود دلار به کانال 28 هزار تومانی میتوان با تقاضای ناگهانی مردم برای خرید دلار همراه باشد.
اما با وجود آنکه به آخر هفته رسیدهایم اما هنوز دلایل نگرانی بازار ارز رفع نشده است. یعنی هنوز هیچ تصویر و درکی از آینده مذاکرات هستهای وجود ندارد و مشخص نیست طرفین برجام درباره آینده این سند و برنامه هستهای ایران چه تصمیمی خواهند گرفت. این اوضاع باعث شده بازار نتواند آینده بازار را تشخیص دهد و به نوعی دچار سردرگمی و بلاتکلیفی هستند.
از طرف دیگر کسری بودجه و بدهیهای دولت، به نوعی انتظار افزایش قیمت دلار را تقویت کرده است. در همین رابطه مرتضی کاظمی در گفتو گو با انصاف نیوز با تاکید بر اهمیت کسری بودجه و تمایل دولتها بر سرکوب نرخ ارز، سیاست سرکوب قیمت دلار را اشتباه دانست و معتقد بود باید اجازه تا بازار تعیین کننده نهایی قیمت ارز باشد.
از دیگر مسائلی دلاری روزهای اخیر، گمانهزنیها برای حذف ارز 4200 کالاهای خاص بود. این موضوع که روز پنجشنبه تیتر نخست روزنامه کیهان شده بود. کیهان این گزارش را به بهانه جلسه این هفته تعدادی از مدرسان اقتصاد با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز مطرح شده است. هرچند اقتصاد دانان معتقد بودند باید تدابیری برای کنترل آثار تورمی آن ترتیب داده شود.
انتهای پیام