نظر آیت الله بیات زنجانی دربارهی اجرای حکم شلاق
به گزارش انصاف نیوز، افشین علاء، شاعر انقلابی در یادداشتی تلگرامی نوشت:
به دنبال پرسش اخیر از برخی مراجع عظام تقلید پیرامون اجرای حکم شلاق، حضرت آیت الله العظمی بیات زنجانی تنها مرجع بزرگواری بودند که پاسخی را مرقوم فرمودند. ضمن سپاس از محضرشان متن پاسخ ایشان را به استحضار عزیزان می رسانم:
با سلام و تحیت؛
موارد مذکور در بند اول سؤال، مطمئناً از موارد اجرای حد نیست چراکه حدود الهی از حیث کمیت و کیفیت در شریعت بیان شده و موارد سؤال را در بر نمی گیرد و اگر باشد، از موارد تعزیر است.
اما در باب تعزیر بعضی معتقدند فقط تازیانه را شامل می شود اگرچه اینجانب معتقدم هر چیزی که متناسب با وضعیت فرد و اثرگذار برای او مانند جریمۀ نقدی و امثال ذلک باشد، از مصادیق تعزیر به حساب می آید؛ توجه به این نکته لازم است که تعزیر نوعی مجازات است که هم نیازمند قانون بوده و هم باید توسط قاضی مجتهد جامع الشرایط صادر شود و چون در تعریف تعزیر گفته شده که “ما یراه الحاکم” است، طبعاً حکومت باید مصالح عمومی را در نظر گرفته و به عوامل بوجود آوردنده و نیز عواقب احتمالی اجرای آن توجه کند. به همین جهت در قانون اساسی یکی از مهمترین وظایف دستگاه قضائی، پیشگیری از وقوع جرم است.
بنابراین ممکن است نظام حاکم با یک اقدام فرهنگی، اخلاقی دقیق، چندین برابر بیشتر از اجرای برخی تعزیرات اثرگذار باشد لذا توصیه می شود دست اندرکاران این نوع اقدامات، به این نکته توجه کنند که تعزیر، حد الهی نیست که تعطیلی آن جایز نباشد و گاهی ممکن است مصلحت در تعطیل کردن آن باشد.
اما اجرای شلاق برای کارگران – با فرض موضوعاتی که در سؤال به آنها اشاره شده – نه از مصادیق تعزیر است و نه حدود، بلکه از مصادیق تعدّی و عدوان در حق آنان محسوب است. بنابراین بر دستگاه قضائی فرض است با افرادی که مرتکب اجرای چنین رفتاری شده اند مطابق آیه “فَاعتَدُوا علیه بمثلِ ما اعتدی علیکم” برخورد قاطع کند.
متن استفتا
اخیرا برای برخی شرکت کنندگان در ضیافتهای خلاف شرع، و نیز برخی کارگران معترض به عدم پرداخت حقوق، حکم شلاق اجرا شده و انتشار تصاویر بدنهای خونین برخی از آنان در فضاهای مجازی اسباب تشویش اذهان بسیاری از مردم را فراهم کرده است.
از طرفی رسانههای خارجی با پخش این اخبار و تفسیر آن، خوراک مناسبی برای تبلیغ علیه نظام قضایی اسلام به دست آوردهاند.
لذا از جنابعالی استدعا دارم در خصوص وجوب یا عدم وجوب اجرای چنین احکامی با توجه به اقتضائات امروز ایران و جهان، نظر فقهی خود را اعلام فرمایید.
ضمنا لطف فرموده این سؤال را نیز بی پاسخ نگذارید:
در شرایطی که امکان یا اراده ای برای اجرای برخی دیگر از احکام جزایی اسلام، از جمله بریدن دست دزدان و غارتگران بیت المال وجود ندارد، اجرای حکم شلاق در حق این گونه متهمان، اولویت نظام اسلامی محسوب می شود یا خیر؟ و در صورت تأیید، آیا نحوه شلاق زدن باید به گونه ای باشد که شاهد بدن های خونین متهمان باشیم؟
توضیح انصاف نیوز: اشارهی آقای علاء به برخی تصاویر منتشر شده در فضای مجازی که بدنهای خونین را نشان میدهد احتمالا عکسهایی است که سالهاست در فضای مجازی دست به دست میشود، اما زمان و مکان آنها مشخص نیست.
انتهای پیام