وزیر ارشاد: نباید کار را صرفاً به وجدان و فهم هنرمندان بسپاریم
وزیر ارشاد اسلامی دولت سیزدهم گفت: ما بهعنوان مجموعه دولت باید ضوابط روشنی برای تهیهکنندگان و کارگردانها و… داشته باشیم. ما نباید کار را صرفاً بهوجدان و فهم سازندگان از قوانین بسپاریم که بعد هر دو طرف به مشکل بربخورند.
روزنامه ایران نوشت: محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سؤالات درخصوص نقشه راه این وزارتخانه و برخی سؤالات اهالی فرهنگ و هنر پاسخ داد.
اسماعیلی در بخشی از این گفتوگو که مشروح آن در روزهای آینده منتشر خواهد شد به بحث مجوزهای اکران و نمایش اشاره کرد و گفت: «ضوابط و چهارچوبهای ما برای مجوز دادن به محصولات فرهنگی و هنری، از فیلم و تئاتر گرفته تا کتاب و… باید مشخص باشد و با تدوین چنین قوانینی دیگر امکان نگاه سلیقهای و سخت گیرانه وجود نخواهد داشت.»
او افزود: «حتماً ما بهعنوان مجموعه دولت باید ضوابط روشنی برای تهیهکنندگان و کارگردانها و… داشته باشیم. مثلاً یک نفر فیلم موزیکالی ساخته که صحنههای مغایر با فرهنگ و شرع و عرف در آن وجود دارد و وقتی میگوییم چرا؟ میگویند در تلویزیون و تئاتر و… هم چنین چیزی هست و کسی عیبی نمیگیرد.
این نشان میدهد که ضوابط روشن و مشخص نیست. بههمین دلیل هم ما نباید کار را صرفاً بهوجدان و فهم سازندگان از قوانین بسپاریم که بعد هر دو طرف به مشکل بربخورند.»
اسماعیلی در تشریح این موضوع میگوید: «یکی از وظایف روشن ما در دولت این است که ضوابط خود را مشخص و روشن کنیم تا کسی آسیب نبیند. اگر ضابطهها روشن باشد سخت گیری معنایی ندارد. مثلاً به شورای نمایش میگفتیم اشکالات بدیهی که خلاف اصول کار فرهنگی است نباید اتفاق بیفتد و چنین خطاهایی توجیه ندارد. در حال حاضر هم شورای نمایش با اعضای جدیدی تشکیل شده که در آن از یکی از استادان علوم اجتماعی دانشگاه بهره میبریم و معتقدم اگر نمایشی را استاد دانشگاهی که در خارج درس خوانده و مقالات بسیاری درباره مسائل اجتماعی فرهنگی نوشته، نتواند ببنید، آنهم بهدلیل دوری از ضوابط و استانداردهای فرهنگی، طبیعتاً یک جای این نمایش مشکل دارد.»
او درباره شرایط اکران فیلمها و سخت گیریهایی که گاهی بابت حواشی فیلم توسط یکی از عوامل فیلم ایجاد میشود یا اساساً موضوعی که چندان ربطی به دوران ساخت فیلم و خود فیلم ندارد، میگوید: «همانطور که گفتم ضوابط باید روشن باشد و وقتی این ضوابط روشن و مشخص شد کسی نه میتواند سختگیری کند و نه میتواند خارج از این چهارچوب انتظار داشته باشد. فیلمی قبل از اکران، بازیگرش به خارج از کشور رفته بود و من گفتم مشکلی ندارد که بخواهیم فیلمی را برای این موضوع اجازه اکران ندهیم. باید تلاش کنیم اشکالات را تا جای ممکن حل کنیم و سرمایهگذار و تهیهکننده چه گناهی کرده که به خاطر چنین موضوعاتی کارش را به خاطر یک نفر دیگر از بین ببریم.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این گفتوگو به حوزه تئاتر هم اشارهای کرد و در پاسخ به سؤالی مبنی بر برنامه وزارتخانه برای حمایت از تئاتریها بخصوص در شهرها و استانهایی بجز تهران نیز گفت: «بخشی از سفرهای استانی من برای حضور در جشنوارههای تئاتری بود و در این سفرها تا جای ممکن سعی کردیم که مسائل زیرساختی و پروژههای نیمهکاره را به سرانجام برسانیم.
موضوع دیگری که به دقت در دستور کار قرار گرفته تقویت روابط میان دانشگاه و تئاتریهاست که در جلسهای که با استادان دانشگاه هنر خواهم داشت این موضوع را با قدرت پیگیری خواهیم کرد. ما از متن تا اجرا، توجه جدی به تولید داریم. و همانطور که گفتم خود هنرمندان و استادان دانشگاه هم باید در این زمینه به ما کمک کنند و ارتباطها برقرار شوند.»
انتهای پیام