بیماری بواسیر چیست؟ علت و روش فوری و قطعی درمان
رپورتاژ آگهی
بیماری بواسیر از دردناک ترین و آزار دهنده ترین نوع بیماری ها است. بیماری شایع میتواند از هر سنی از کودکی تا پیری ایجاد شود و در زنان و مردان شیوع دارد، اما زنان بیشتر از مردان به این عارضه مبتلا می شود. برای درمان این بیماری راه حل های مختلفی را تجویز می کنند، اما فقط یک راه قطعی برای حل این بیماری وجود دارد و آن لیزر درمانی است. در ادامه بحث قصد داریم به بررسی کامل این عارضه و نحوه درمان آن بپردازیم.
بواسیر چیست؟
بیماری بواسیر را میتوان به عنوان شایعترین بیماری مقعدی معرفی کرد، نام دیگر بواسیر، هموروئید است. این بیماری در اثر تورم دیواره سیاهرگهای کانال مقعد و یا خارج از آن بر روی دریچه مقعدی ایجاد می شود.
برای درمان بواسیر نباید تعلل کرد، این کار منجر به پیشرفت بیماری میشود. برای تشخیص هموروئید می توانید از پزشک داخلی یا عمومی کمک بگیرید. بعد از تشخیص پزشک شما را به دکتر متخصص جراح هموروئید ارجاع میدهد.
انواع بواسیر
این بیماری بسته به اینکه داخل و یا خارج از مقعد قرار دارد، به دو نوع زیر تقسیم میشود:
- بواسیر داخلی : در صورتیکه سیاهرگ متورم شده ناشی از هموروئید داخل مقعد باشد، بواسیر از نوع داخلی است این نوع خود در ۴ درجه مختلف تقسیم می شود در شدید ترین حالت هموروئید به صورت زائده گوشتی از مقعد خارج شده و با فشار دست نیز به داخل در نمی گردد.
- بواسیر خارجی : در صورتیکه سیاهرگ متورم شده خارج از کانال مقعد و بر روی دریچه آن باشد، هموروئید از نوع خارجی خواهد بود این نوع هموروئید بسیار دردناک و آزار دهنده بوده و باید سریعاً مورد درمان قرار گیرد. در صورتی که در هموروئید خارجی لخته خون تجمع کند هموروئید ترومبوزه نام میگیرد.
علت بواسیر
ابتلا به این بیماری علت های بسیار زیادی دارد، اما به طور کلی میتوان گفت هر عاملی که باعث اعمال فشار به عضله مقعدی شود می تواند باعث ابتلا به بواسیر گردد. مهمترین علل ایجاد این بیماری عبارتند از؛
- یبوست مزمن
- بارداری
- زایمان
- سابقه خانوادگی
- کهولت سن
- رابطه مقعدی
- وارد کردن فشار به مقعد حین دفع
علائم
علائم بیماری بسته به میزان پیشرفت آن در افراد مختلف متفاوت است، اما رایج ترین علائم هموروئید عبارتند از:
- درد شدید مقعد
- خونریزی یا خون در مدفوع
- خارش
- سوزش
- بیرون زدن زائده های گوشتی از مقعد در نوع داخلی
- متورم شدن اطراف دریچه مقعد در خارجی
- ترشحات مخاطی از مقعد
عوارض
بیماری از هر نوعی که باشد باید سریع مورد درمان قرار گیرد، چرا که تعلل در درمان موجب پیشرفت علائم شده و مشکلات شما را دو چندان خواهد کرد. اگر بواسیر از نوع داخلی باشد در شدیدترین مرحله هموروئید به شدت بزرگ شده و از مقعد خارج می شود، که در این صورت به جراحی فوری نیاز خواهد بود در نوع خارجی نیز درد بیمار شدید خواهد شد . یکی از عوارض این بیماری در صورت خونریزی شدید ابتلا به کم خونی یا آنمی است .
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بیماران باید در صورت مشاهده اولین علائم در رابطه با درمان این بیماری با پزشک مشورت کنند. تعلل در درمان می تواند باعث بزرگ شدن بواسیر و مشکلات عدیده بعدی گردد.
در ضمن میبایست از خود درمانی و یا مصرف داروهای خانگی بدون مشورت با پزشک خود داری کنید. انجام این موارد نه تنها به درمان بیماری شما کمک نمی کند بلکه با به تاخیر انداختن درمان های قطعی بیماری شما پیچیده تر از قبل خواهد شد.
پیشگیری
با رعایت این نکات میتوانید احتمال ابتلا به بواسیر را در حد زیادی کاهش دهیم:
- درمان سریع و به موقع یبوست با مصرف فیبر
- مراجعه به پزشک متخصص برای درمان یبوست های مزمن که درمان های خانگی پاسخ نمی دهد.
- پرهیز از زور زدن هنگام دفع
- پرهیز از به تاخیر انداختن دفع
- پرهیز از استعمال سیگار و یا دخانیات
- ورزش
- استفاده از دستمال های نرم برای خشک کردن مقعد
- نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در طول روز
- پرهیز از زیاد نشستن یا زیاد ایستادن
- کنترل وزن در حالت تعادل
تشخیص
تشخیص این بیماری از طریق معاینه جسمی شروع میشود. در واقع پزشک با معاینه انگشتی مقعد می توانید زائده هموروئید را تشخیص دهد. آنوسکوپ یکی از تجهیزاتی است که با کمک آن بیماری هموروئید را تشخیص می دهند.
در مواردی که هموروئید به طور مداوم قبول می کند، پزشک برای بررسی علت بیماری انجام کولونوسکوپی را نیز تجویز می نماید.
درمان هموروئید
همانطور که در ابتدای بحث اشاره کردیم برای درمان هموروئید روشهای مختلفی تجویز می شود، اما همه این روش ها موثر نبوده و حتی در مواردی میتواند موجب پیشرفت بیشتر بیماری شود بنابراین لازم است قبل از انجام هر درمانی با پزشک متخصص در این مورد مشورت نمایید.
درمان هموروئید روش های مختلفی را از خانگی دارویی تا جراحی لیزر شامل میشود، در ادامه قصد داریم به بررسی هر یک از این روشها بپردازیم:
درمان بواسیر با لیزر
لیزر بواسیر بهترین درمان است که تا بحال برای این بیماری تجویز شده است. لیزر برای همه بیماران حتی افراد مبتلا به بیماریهای خاص مثل دیابت، و یا حتی در شرایط خاص مثل بارداری مجاز است.
لیزر هموروئید روش سرپایی است یعنی بیمار بدون این که در بیمارستان بستری شود و یا داروی بیهوشی دریافت نماید می تواند بیماری خود را برای همیشه درمان کند.
اساس کار این روش استفاده از نور و قدرت لیزر برای برش زائده هموروئید است. نیزه بدون آنکه درد و یا خونریزی ایجاد کند بیماری شما را برای همیشه از بین خواهد برد. از دیگر مزایای لیزر درمانی می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
- درمان سریع و سرپایی
- بدون درد و خونریزی
- دوره نقاهت کوتاه (یک روز)
- قابل انجام برای انواع بواسیر (داخلی و خارجی)
- بدون ایجاد عوارض خطرناک بی اختیاری در کنترل مدفوع یا عفونت
- صرفه جویی در زمان و هزینه ها
جراحی هموروئید
جراحی از روش هایی است که میتوان گفت انجام آن تقریبا منسوخ شده و هیچ پزشکی آن را تایید نمی کند. علت این موضوع آسیبهای جبران ناپذیری است که ممکن است در حین جراحی به عضله اسفنکتر مقعدی وارد شود.
برای انجام جراحی باید حداقل یک شب در بیمارستان بستری باشید. اساس انجام این روش قطع زائده هموروئید با استفاده از تیغ جراحی است. از معایب انجام این درمان می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- احتمال درد و خونریزی
- دوره نقاهت طولانی مدت
- صرف زمان و هزینه بیشتر
- خطر عفونت یا ابتلا به بی اختیاری
- درمان عوارض داروی بیهوشی
درمان های خانگی بواسیر یا هموروئید
روشهای خانگی نمیتوانند درمان قطعی این بیماری باشند، اما اگر در کنار سایر روش ها انجام شوند، میتوانند مدت زمان بهبودی را کاهش دهند بنابراین رعایت این نکات برای همه بیماران الزامی است. مهمترین روشهای درمان خانگی بیماری عبارتند از:
- مصرف فیبر : ماده ای غیر قابل هضم در بدن انسان است که در همه میوه ها، سبزیجات و غلات یافت می شود. این ماده با افزایش حجم مدفوع میتواند در درمان سریع یبوست و جلوگیری و درمان هموروئید موثر باشد.
- نوشیدن آب : آب میتواند در نرم کردن مدفوع و جلوگیری و درمان یبوست موثر باشد. برای این منظور همه بیماران باید حداقل ۸ لیوان آب در طول روز بنوشند.
- ورزش : ورزش از مواردی است که میتواند حرکات روده را کنترل کند و از این طریق در درمان یبوست موثر است. حداقل نیم ساعت در طول روز ورزش کنید، یکی از ورزش هایی که برای درمان بیماری پیشنهاد می شود، پیاده روی است.
- نشستن در آب گرم : گرما و گردش خون در عروق را افزایش داده و در کاهش درد موثر است. برای این منظور یکی لگن را از آب گرم پر کرده و برای حداقل ۳۰ دقیقه در آن بنشینید.
- کمپرس سرد: کمپرس سرد نیز مانند گرما می تواند به کاهش درد کمک کند و اگر درد مقعد آزار دهنده شده یک کیسه را از یخ پر کرده و در حوله ای بپیچید سپس روی مقعد قرار دهید. این کار می تواند درد را تخفیف دهد.